A használati utasítás nem arra van, hogy betartsuk

2009.12.25. 15:57
Akármit vesz az ember a tampontól a gépkocsiig, az áru használatára mindig rengeteg szabály vonatkozik. Ezeket általában a csomagoláson olvashatjuk, vagy egy füzetben összegyűjtve kapjuk meg. Mindezt azért, hogy el se olvassuk. Vagy ha mégis, akkor direkt ne tartsuk be. Miért gondoljuk mindig, hogy mi jobban tudjuk, mint a használati utasítás?

Vagy betartom, vagy spórolok

"Kivétel után a lencsét mindkét oldalán bőven locsolja az oldattal legalább öt másodpercig" - áll a kontaktlencse-tisztító folyadék használati utasításában. Még sosem locsoltam a kontaktlencsémet öt másodpercig kivétel után. Ennek egyik oka, hogy évek óta hordok ilyet és mégse volt eddig soha semmi különösebb gondom. A másik oka pedig, hogy ha így tennék, a sokezer forintos tisztítófolyadék valószínűleg egy-két hét alatt elfogyna.

vel5

Túlzott pedantériát követelnek

Az élet valamennyi területe tele van olyan holmikkal, amiket a gyártói figyelmeztetésekkel szembemenve használunk. Az írható CD-k dobozán általában piktogramok láthatók, amik szerint a CD-t mindig a tokjában kell tárolni, csak a szélénél szabad megfogni és középről kifelé egyenes mozdulatokkal, száraz ruhával szabad csak tisztítani. Párját ritkítja az olyan ember, aki valóban ezen a szinten babusgatja adathordozóit. Inkább trehányak vagyunk, és belenyugszunk, hogy a lemez nem fog az örökkévalóságig tartani.

A ruhákra sem szokás úgy vigyázni, ahogy azt a gyártók előírják. "Én mindent mosógépben mosok, olyan ruhákat is, amiken ott van, hogy nem szabad" - adott még egy kézenfekvő példát szerkesztőségünk egyik tagja. Nyilván ezzel azt kockáztatja az ember, hogy az adott ruhadarab hamarabb el fog kopni vagy ki fog fakulni, de kinek van ideje a sok elvileg külön mosandó blúzt, szoknyát, pólót egyenként kézzel, langyos vízzel tisztítani?

vel6

Az íz számít, nem a dátum

Még egy élelmiszernek is tud lenni használati utasítása, legalábbis ha a lejárati dátumot ilyennek tekintjük. A termelő által megadott fogyasztási időpontnál azonban erősebb szabály az, hogy "ételt ki nem dobunk", így aztán a legtöbb háztartásban a lejárt élelmiszereket is megeszik. Feltéve persze, hogy ízre még semmi bajuk.

Az alternatív konyhai megoldásoknak pedig se szeri, se száma, amint azt illusztrációnk is jól mutatja.

vel1

Már piálni se lehet

Az italok közül mindig az alkohollal van probléma. Újabban már a szeszes italokra is rá van írva, hogy mértékkel kell őket fogyasztani, de aligha gondolhatja bárki is, hogy ettől kezdve soha senki nem fog berúgni. Az energiaitalok dobozain is szokásos a figyelmeztetés, hogy a terméket nem szabad alkohollal keverni, mégis igen népszerű dolog a rágógumi izű serkentőszert vodkával fogyasztani. Ha az ember egyszer kirúg a hámból, a legkisebb gondja is nagyobb a használati utasításnál.

Egymásnak ellentmondanak

Előfordul ráadásul, hogy egyik gyártó ellentmond a másiknak. A műszaki cikkek használati utasításában az szokott lenni, hogy a terméket csak száraz, puha pamutronggyal szabad letörölni. Ehhez képest más gyártók előre nedvesített tisztítókendőket árulnak számítógépekhez. Egyik kollégánk pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy egy bizonyos tampongyártó szerint használat után a terméket a WC-be kell dobni, míg egy másik kifejezetten tiltja ugyanezt.

vel3

Az ellen nem véd

A legtöbb úszógumira, matracra és gumicsónakra rá van írva, hogy "nem életmentő eszköz", legfeljebb derékig vagy vállig érő vízben szabad használni őket. Elég unalmasak lehetnek a balatoni hétvégéi azoknak, akik ezt a szabályt komolyan veszik. Az ilyen betarthatatlan használati előírások általában vagy a termék tartósságát, vagy a vevő egészségét és biztonságát vannak hivatva garantálni. Igazából persze egyiket sem - ezek a szabályok nem a vevő, hanem a gyártó biztonságát szolgálják.

A készítő cég ugyanis jól tudja, hogy hiába figyelmeztet, a felirat ellenére be fogunk menni a mélyvízbe a gumimatraccal. Viszont azt is tudja, hogy ha véletlenül mégis baleset történne, őt emiatt így már nem lehet majd beperelni.

A használati utasítások átalakulásának egyik fő okozója a városi legendák szerint az a nő, aki mikrohullámú sütőben akarta megszárítani a macskáját vagy kiskutyáját. Miután az állat belepusztult a kísérletbe, a történet szerint a hölgy sikerrel perelte a sütő gyártóját, aki nem írta bele a használati utasításba, hogy macskaszárításra nem alkalmas. Így aztán a gyártók gyakorlatilag mindent tiltanak, aztán ha valaki mégis használja, amit megvett, az magára vessen.

Akárhogy is, a használati utasításokra a derék fogyasztók általában fittyet hánynak. Mi az a termék, amit ön is úgy használ, ahogy elvileg nem lenne szabad? Vagy inkább fordítva kérdezzük: létezik olyan termék, amit a használati utasítás pontos betartásával használ?