Mostanában zajlanak a jövő télre tervezett férfiruhákat prezentáló divathetek, de ezek a bemutatók sosem kapnak akkora visszhangot, mint a nőknek szánt kollekciók. Az ok rém egyszerű: a férfidivat vagy unalmasan egyszerű, vagy röhejes. Alábbi cikkünk és galériánk ez utóbbi típusból mutatja be a legkeményebbeket.

Mell és fenék híján is kell a kreativitás

Hiába, a férfidivat tervezői nehéz helyzetben vannak. Nem elég, hogy a férfiakon nincsenek olyan izgalmas dudorok, mint mondjuk a mell vagy a fenék, amiket kacér ruhákkal ki szokás emelni, az anatómiailag kevesebb kihívást rejtő férfitest öltöztetésére ráadásul igen szigorú szabályok vonatkoznak. Ezek a szabályok pedig nem engednek nagy mozgásteret a tervezőknek: aki túl messzire kalandozik az ing-nadrág-zakó megszokott világától, azt automatikusan nevetségesnek fogja találni a nagyközönség.

A nagy tervezők azonban szemlátomást úgy érzik, hogy a sötét öltöny újrafeltalálása nem elégíti ki kreatív fantáziájukat, így minden egyes szezonban előállnak néhány forradalminak tekinthető koncepcióval. Amíg a női divat ilyen szezonális újításainak jó része néhány évad alatt a hétköznapi öltözködésbe is átszüremkedik, addig a férfiak szinte semmit sem szoktak átvenni ezekből a merész ötletekből. Azért amint azt a milánói és a párizsi férfi divathetek 2010-2011 ősz-téli kollekciói bizonyítják, a tervezők idén is bepróbálkoznak. A korábbiakhoz képest nagyobb sikert ezúttal sem jósolunk nekik. Kattintson a képre, mert galériánkban a divethetek legbizarrabb férfiviseleteit gyűjtöttük össze!

Zakó helyett kezeslábas

Az egyik jellemző újítás idén például az overál. Láttunk például egybeszabott kezeslábasokat a Dolce & Gabbana és az Yves Saint-Laurent bemutatóin. A probléma itt az, hogy ez a fazon valamiért nem bír elegáns lenni. Az olasz páros úgy próbálta meg mégis sikkessé tenni overálját, hogy a viselőkre csokornyakkendőt adott, míg a francia divatház modellje könyékig érő kesztyűt viselt ehhez a ruhadarabhoz. Galériánkban ott vannak a kapcsolódó fotók, hogy bárki eldönthesse, megjött-e a kedve kezeslábasban kirittyenteni.

Bizarr belgák bemutatói

A párizsi divathét legbizarrabb tervezői közül kettő is belga. Egyikük Walter Van Beirendonck, aki valószínűleg csak viccnek szánta az egész happeninget. Modelljeiből hatalmas géppisztolyok meredeztek elő, illetve aki nem műfegyverrel átszúrva jelent meg a kifutón, annak a fejére gigantikus fülhallgatót szerelt, az egészet egy elefántméretű kötött sapkával fogva össze. Honfitársnője, Ann Demeulemeester ugyan poént nem csinált saját divatbemutatójából, vagy legalábbis nem szándékosan, azonban kissé meglepő módon sál helyett boákkal tekerte körbe modelljeit, majd ezt tekerte körbe zsákszerű, oldalt gombolós kabátjaival.

Akik valószínűleg szintén csak vicceltek

Sok tervező azonban szemlátomást fütyül arra, hogy az emberek hajlandóak lesznek-e hordani kreációikat, és bármi jut az eszükbe, partizán módjára megvalósítják azt. Alexander McQueen például mindig is a legvadabbak közé tartozott, és ezúttal sem hagyta, hogy gondosan felépített hírnevén csorba essék. Modelljei közül volt, aki kontyot hordott, más tipikus prog. mat. frizurával lépett a kifutóra űrlényhez méltó sminkben és öltözékben. Az eklatáns példát lásd alább.

A rebellis Vivienne Westwood is egy újabb kaotikus kollekcióval örvendeztette meg rajongóit. Őszerinte lesz olyan férfi, aki jövő télen papírkoronában vagy mumusfejdíszben fog járni, vagy esetleg nadrág helyett egy derék köré tekert terítőben. John Galliano a fűzőfétis oltárán áldozott, miközben hassminkkel ellátott modelljeit gyakran mintha véletlenszerűen összeválogatott darabokba bújtatta volna bele.