Egyenpózban meztelenkedik Kate Moss és Naomi Campbell

2010.02.03. 16:18
Az első címlapjáért Beth Dittót levetkőztető Love magazin egy évvel az indulása után nyolc ismert modellt vett rá arra, hogy vegyék le a ruháikat, és ha lehet, ugyanabban a pózban álljanak Mert Alas és Marcus Piggott kamerája elé. A szerkesztő szerint azért készítettek hasonló címlapfotókat a világ legszebb nőiről, mint például Kate Moss vagy Naomi Campbell, mert szerették volna bebizonyítani, hogy a tökéletes test sokféle lehet.

A Love magazin egy igazán különleges fotósorozattal ünnepli egyéves fennállását, ugyanis a február nyolcadikán megjelenő számhoz nyolc különböző címlapot készítettek, amelyek mindegyikén egy-egy ismert modell látható egy szál semmiben. A Fashion Icon (Divatikon) címlapsorozatának másik különlegessége, hogy mind a nyolcan ugyanabban a pózban feszítenek, és – bizonyára sokak bánatára – minden fotón le vannak takarva az intimebb részletek. A feladatot egyébként Kate Moss, Naomi Campbell, Natalia Vodianova, Amber Valetta, Jeneil Williams, Kristen McMenamy, Lara Stone és Daria Werbowy vállalta el.

Változatos tökéletesség

A gyönyörű változatosság jegyében készült sorozat koncepcióját a magazin szerkesztője, Katie Grand ismertette a brit Vogue-gal: „A Love aktuális számához nyolc olyan nőt választottunk ki és fényképeztünk le ugyanabban a pózban, akiket a világon a legszebbek között tartanak számon, és megkértük őket, hogy mutassák meg meztelen testüket, amiket sokan tökéletesnek tartanak. Azért készültek ezek a képek, hogy megmutassuk, mennyire is különböznek egymástól, és ezért is írtuk rá a fotókra a méreteiket. A tökéletesség nem adott, állandó és időtlen, hanem olyan eltérő, mint a címlaplányaink méretei." A címlapfotókat készítő Mert Alas és Marcus Piggott szerint a nyolc modell valóban nagyon különbözik egymástól, és celebek fotózásában oly jártas szakemberek természetesen igazán érdekesnek tartották a feladatot. Alas például arra is ráeszmélt, hogy bármennyire is máshogy festenek a modellek meztelenül, kisugárzásuk hasonló.

Lehetőségek tárháza

Persze nem ez az első eset, hogy egy divattal foglalkozó újság egyazon számához több címlapot készít. Ott van például a celebeket rendre levetkőztető V magazin, ami bikinis különszámához hat teljesen különböző címlapot készített hat szupemodell közreműködésével. A színpompás címlapfotókhoz Mario Testino fotósnak Eva Herzigova, Naomi Campbell, Daria Werbowy, Claudia Schiffer, Gisele Bundchen és Kate Moss állt modellt.

Természetes báj

Persze előfordul, hogy egy ilyen címlapsorozat üzenete egy leheletnyivel konkrétabb annál, minthogy hát, igen, a világ legtökéletesebb testei nem egyeznek meg centiről centire, és a változatosság gyönyörködtet. Gondoljunk csak a francia Elle magazinra, amely tavaly tavasszal a túlzott retusálás ellen próbált harcba szállni egy hasonló elgondolás mentén. Ők szintén nyolc híres nőt kértek fel arra, hogy szerepeljenek a címlapon. Igaz, egyiküknek sem kellett levetkőznie, elég volt bevállalni azt, hogy az ominózus fotókat nem veszik kezelésbe lelkes retushuszárok, és így szorosabb kapcsolatban lesznek a valósággal, mint mondjuk a hol csípőhibás Barbie babaként ábrázolt, hol viaszbabává retusált Demi Moore fotói.

Ezt az ötletet vitte tovább pár hónappal később némileg módosított formában a Harper's Bazaar is. Ők a Love sorozatában is szereplő Amber Valettát, valamint Cindy Crawfordot, Claudia Schiffert, Helena Christensent, Nadia Auermannt, Shalom Harlowt, Tatiana Patitzt és Kristen McMenamyt kérték fel arra, hogy képeikkel ugyan öntsenek már lelket megnyomorított önbizalmukkal küzdő nőkbe.