A héten véget ért egy divathét és elkezdődött egy másik. A luxusruházat világraszóló eseményei közül a londoni és a milánói ért egybe a héten, sőt, közben megtartották a rendezvény madridi megfelelőjét is, ahonnan Lakatos Márk tudósította a Tejban-vajban olvasóit. Ha tehát heti trend, akkor ezen a héten divatheti trend: nézzük meg, mit kínáltak a legnagyobb nevek Londonban és Milánóban a jövő ősz-téli szezonra, aztán válasszunk kedvencet!

Unique

Kezdjük rögtön az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó londoni bemutatóval, a Unique-kal. Ez a márka a Topshop kollekcióját takarja, aminek összeállításakor Katie Grand stylist volt a főnök. Őt onnan ismerhetik, hogy övé a botrányhős Love magazin. A hölgy ezúttal is gondoskodott arról, hogy legyen miről írnia a sajtónak az esemény után, ezért bizonyos Emma Cooktól beszerzett egy jó adag állatfejet mintázó fejdíszt vagy kalapot, és ezek segítségével félig rókává, szarvassá, őzzé változtatta modelljeit. De itt nem állt meg, jött még a bizarr műszemöldök is, és hogy minél autentikusabb legyen a dolog, avarszőnyeg a kifutóra. Igazán brit módra excentrikus.

Burberry Prorsum

Kevesebb meglepetéssel sokkolta a nézőket a Burberry Prorsum. Ők inkább azzal próbálták becsalogatni a közönséget, hogy rengeteg hírességet meghívtak bemutatójukra: még Steiner Kristóf is ott volt. Mint blogjából kiderül, a meghívó arany színben csillogott és acélból készült, a megjelentek között pedig ott volt a vogue-os Anna Wintourtól az alkonyatos Kristen Stewartig mindeki. A bemutatót élőben közvetítették az interneten, hogy azok se maradjanak le róla, akiknek nem jutott az acélmeghívóból, sőt, amikor a végén az utolsó modell is lelépett a kifutóról, rögtön megnyílt a Burberry honlapján a webshop, ahol azonnal be lehetett szerezni a frissen bemutatott darabokat. Valószínűleg a legtöbben a kabátokat kapkodták el, hiszen túl sok különlegességet nem tartogatott a bemutató a dzsekiken kívül. Viszont abból aztán volt jónéhány szemkápráztató méretű és fazonú.

Vivienne Westwood Red Label

És ha Londonról van szó, nem maradhat ki a britek lázadó divatnagyasszonya. Vivienne Westwood hozta is a tőle megszokott formát: vad képzettársítások, mozgalmasság, a hagyományos keverése a posztmodernnel, össze nem illő dolgokból kialakuló harmónia. Westwoodnál általában van valami konkrét üzenet is, és ez most sem volt másképp. "Loyalty 2 Gaia" - figyelmeztetett a környezetvédelem fontosságára a bemutató szlogenje. Hogy ezt mondjuk a kardigán alá vett, meztelen melleket ábrázoló póló hogyan valósítja meg, abban nem vagyunk biztosak, de abban igen, hogy remekül festett a kifutón.

D&G

És akkor röppenjünk át Milánóba, kezdve mondjuk Domenico Dolce és Stefano Gabbana bemutatójával. Ők a következő télre olyan ruhákat terveztek, amiket leginkább jelmeznek képzelhetünk el egy retro-hangulatú, az osztrák Alpokban egy hüttében játszódó erotikus filmhez. Nem pornó (azt lásd egy kicsit lejjebb), csak erotikus. A norvégmintából ugyanis rendre előbukkan egy-egy diszkrét dekoltázs vagy kevésbé diszkrét comb. Mindegyik övvel rögzített kisruhában van valami, amitől az embernek az az érzése támad, hogy a modelleken a kötött holmi alatt bizonyára nincs semmi, hogy egy mozdulattal megszabadulhassanak az egész hóbelevanctól, ha éppen úgy adódik. Azonban bizonyára sokan lesznek, akiket a yeti-lábú modellek kicsit lelohasztanak, és az állatvédőknek sem ez lesz a kedvenc kollekciója, hiszen a kötött dolgok mellett rengeteg szőrmét is ráadtak a modellekre.

Frankie Morello

És akkor jöjjön a pornó, már amennyire ez egy hiperelegáns divathét keretein belül elképzelhető. Frankie Morello nem sokat változtatott a már bevált recepten. A milánóiaknak egyébként is a fekete a kedvenc színe, de idén télre a világ valamennyi pontján a gyászos árnyalatok uralkodtak el. Amint látják, itt folytatódik az éjsötét hangulat, persze mindezt egy kissé erőltetetten szexualizált hangulat járja át, és ha szex, akkor persze szado-mazo, fémkarikákkal és szíjakkal. Színek nincsenek, ami nem fekete, az fehér vagy ezüst. Ezeket a ruhákat nem síeléshez tervezték, az már biztos, de persze ettől még kétségtelenül határozottan ősz-téliek.

Prada

És a végén pillantsunk be egy másik milánói legenda divatbemutatójára is. A Pradánál még erősebb volt a retro-feeling, mint Gabbanáéknál. Itt egészen konkrétan a hatvanas évek kerültek a fókuszba, de olyan kontyokkal, hogy mire a kollekció képeit végignéztem, a végére már minden második modellben Kovács Katit véltem felfedezni. A milánói divathét eddig lezajlott bemutatóiból a legkézenfekvőbb azt a konzekvenciát levonni, hogy a jövő tél első számú trendje a kötött lesz. Mintha Miuccia Prada összebeszélt volna a D&G tervezőpárossal, mert bár itt sízők helyett inkább mintha titkárnők vonultak volna, az egyeduralkodó kötött holmi mellé ezen a bemutatón is egy-egy adagocska jóféle szőrme dukált. Mindez persze a táska- és cipőmániásoknak garantált orgazmust okozó kiegészítőkkel, és furcsa szemüvegkeretekkel.

A három londoni és három milánói bemutató közül melyik tetszett leginkább?

Bemutattunk tehát három londoni és három milánói tervező legfrissebb alkotásait, kezdődhet a 2010-es ősz-téli szezon divatvilágbajnokságának döntője. Ezen az angol-olasz meccsen természetesen megintcsak ön a bíró, de nálunk továbbra sem síppal kell igazságot tennie, hanem kattintással. A szavazógép csakis önre vár, ha végigböngészte galériánkat (amelyben egyébként a cikkben látható képeken kívül még jópár további fotó is látható), mondja meg, melyik jött be leginkább!