Gianni Annoni étteremnyitó-buliján arról faggattuk a hírességeket, mi a véleményük az olasz konyháról, és hogyan készítik a tésztát. Az olasz ételeket egyöntetűen imádták, de a tésztafőzés már megosztotta a celebeket. Tornóczky Anita kényelmesen, rögtön az elején beleteszi a sót és az olajat a vízbe, Geszti Péter megkér valakit, hogy főzzön helyette, míg Herczeg Zoltán tésztafőzési technikájától – a víz csak az olaj után kerül a tálba - hülyét kaptak barátnői. Önök hogyan készítik a tésztát?

Hétfőn Gianni Annoni étteremavató buliján jártunk, a Trattoria Pomo D'Oro új külsejét ünneplő hírességeket arról kérdeztük, mit jelent számukra az olasz konyha, és szerintük hogyan kell tésztát főzni. Míg az olasz kulináriát egyöntetűen az egekig magasztalta mindeni, a tésztafőzés már sokkal inkább megosztotta a vendégeket.

Herczeg Zoltán

„Szeretek Giannihoz járni. Azért nagy mágus, mert mindenkit személyesen szolgál ki. Akármikor jöttem, mindig itt volt. Ha spontán jöttem, akkor is, ha asztalt foglaltam, akkor is. Kedves, barátságos és vidám. Nem tudom, hogyan csinálja, de ilyen a jó vendéglátó. Szeretek ide járni, mert jók a kaják. Nagyjából ennyi közöm van az olasz konyhához” – foglalta össze Herczeg Zoltán az olasz gasztronómiához fűződő élményeit. „Egyáltalán nem főzök, csak spagettit. Úgy csinálom a tésztát, hogy nem a vízbe öntöm az olajat, hanem a lábas aljába. Hülyét kapott minden csajom attól, hogy az edény aljára tettem az olajat" - mondta a diavttervező, aki azért megindokolta módszerének okát. "Azért oda, mert ha a vízbe teszem, akkor nem megy le az aljára, és akkor leragadhat a cucc. Így legalább elvileg ott marad. Forró vízzel öntöm fel, mert így gyorsabb, és mindig rohanok. Félig főzöm meg a tésztát a vízben, és hagyom a fedő alatt állni. Csak így lehet tésztát főzni, mert így nem marad kemény, és nem lehet túlfőzni” – tette le a voksát saját módszere mellett.

Joshi Bharat

A beszélgetős-verekedős műsor házigazdájától megtudtuk, az olasz konyha kifejezetten későn érte utol. „Gyakran eszem olasz ételt, mert nekem fiatal koromban, amikor Indiában éltem, a külföldi étel olasz ételt jelentett. Először 18 éves koromban, a bábcsoporttal Olaszországban voltam először Európában. Elsőre nagyon nem ízlett, de kénytelen voltam megszeretni. Az indiai és az olasz konyha teljesen más ízvilág, de később felfedeztem a hasonlóságokat, például a pizzával. Kifejezetten ízlett, mert hasonlít az indiai töltött kenyérre, ami tele van mindenféle fűszerrel. Most már eltelt elég sok idő, és otthon vagyok az olasz konyhában” – mesélte Joshi Bharat, aki kifejtette, a tésztafőzésben azért annyira nem jártas. „A feleségemtől azt tanultam, egy kis olajat kell a vízbe tenni, mert így nem ragad le a tészta. Én ezt csinálnám, de nem biztos, hogy ez jó ötlet volna. Az a lényeg, hogy ne égjen le” - mondta Joshi Bharat, aki elmélete feltárása közben gyakran nézett segélykérően nejére.

Vásáry André

A Csillag születik felfedezettje elmondta, ő nem szakácsként, hanem fogyasztóként elemzi az olasz fogásokat, és a tésztafőzésben sem tekinti magát mesternek. „Az az igazság, nem igazán tudok főzni, viszont imádni imádom az olasz konyhát. A Vacsoracsatában is egy olasz receptet csináltam meg. Szeretem az olasz konyhát, kultúrája van a gasztronómiának és az étkezésnek is. Az olasz televízióban van egy főzéssel foglalkozó műsor, ami igazából showműsor. Két versenyző főz, sonkákat, sajtokat és borokat is bemutatnak” – mesélt érdeklődési köréről Vásáry André. „Igazából a tésztákkal az a baj, hogy valahogy mindig túlfőzöm vagy nem főzöm meg eléggé, szóval rosszul főzök tésztát. Felrakom a vizet főni, tengeri sót és egy kis olajat rakok bele, és amikor forr, akkor teszem bele a tésztát” – vázolta fel a hagyományos módszert.

Tornóczky Anita

„Mindig nagyon tésztás és olasz kajás voltam, nem kellett nagyon győzködni arról, hogy az olasz konyha jó. A férjem is nagyon sokat főz, meg én is. Érdekes, hogy a tésztát inkább én készítem. Intuitív főző vagyok, nagyon ritkán főzök szakácskönyvből. Egyetlen egy dolog van, amit abból készítek, ez szintén egy olasz kaja, egy borjúcsülök, amiben benne van a velő. Ez olyasmi, mint egy olasz vadas. Amikor először csináltam, szakácskönyvből néztem” – mesélte Tornóczky Anita, akinek a férje társtulajdonos Gianni éttermében. A csülök után különleges tésztafőzési tippekre számítottunk, azonban kiderült, Tornóczky nem a tésztán éli ki főzési szenvedélyeit. „Mindenféle tésztához teszek olajat, meg sót is. Kényelmes vagyok, az elején belerakok mindent, aztán megvárom, hogy felforrjon.”

Erdélyi Mónika

A Mónika show háziasszonya szerint az olasz konyhának pont olyan ételei vannak, amik szinte mindenkinek ízlenek, és nem nagyon van ember, aki ne szeretné az olasz ételek ízvilágát. „Otthon nagyon sokszor főzök olasz ételeket, azt gondolom, akinek gyereke van, annál így normális. Tésztát mondjuk ritkábban készítek, mert az nagyon hizlal. A lasagna a kedvence a nagyobbik lányomnak, így azt viszonylag sűrűn csinálok” – mesélte Erdélyi Mónika, aki a tésztakészítést szintén a hagyományos módon csinálja. „Rögtön az elején beleöntök két kanál olajat, egy kis sót, aztán bele a tésztát, és aztán érzésre szedem ki. Bár szerintem sosem sikerül al dentére elkészíteni, mindig túlfőzöm, de nem baj.”

Erdőhegyi Brigitta

„Nagyon szeretem az olasz konyhát. Nem tudok főzni, de az egyetlen étel, amit el tudok készíteni, az a spagetti. Nagyon szeretem a tésztákat. A kedvenc ételemre nem vagyok büszke, mert az szerintem nem egy tipikus olasz étel, és ez a tonhalas spagetti. Persze ettől még ki szoktak szolgálni az olasz étteremben” – mesélte Erdőhegyi Brigitta, aki teljesen új megközelítést vázolt fel a tésztafőzés terén. „Amikor főzöm, akkor nem teszek a tésztára olajat, csak amikor kiszedem, akkor öntök rá egy kis olivaolajat, és akkor sózom meg egy kicsit” – mesélt szokásairól.

Geszti Péter

„Az igazság az, hogy az olasz konyha a kedvenc konyhám, de azt előre bevallom, nem ismerem annyira, amennyire a kedvencem. Gyakorlatilag mindenféle pasztát, húsételt, zöldséges ételt fenntartás nélkül megeszek. Tengeri ételekből pedig alapvetően a halakat és a rákokat, a többit alapvetően nem. Semmi, ami él, mozog, és szeme van. Igazság szerint ez a legjobb konyha a világon, és ezt nem azért mondom, mert Gianni éttermében vagyunk” – mesélt az olasz ételekhez fűződő viszonyáról, majd elmondta, ő csupán megeszi az olasz ételeket, mivel a konyhában egyáltalán nem állja meg a helyét. „Főzni maximum garzonteát tudok, ezért sem vállalok semmilyen főzős műsort. Egyszerűen azt élvezem, amikor le lehet ülni egy egyszerű olasz étteremben, nem kell, hogy csilivili legyen, elég egy egyszerű teríték, családias hangulat. Olaszországban rosszat még sohasem ettem, nem tudsz tévedni. Jó, ha vagy olyan ostoba, hogy mirelitet veszel, akkor igen” – említette az egyetlen lehetőséget, majd elmondta, hogyan lehet a legkönnyebben tésztát csinálni. „Úgy főzök tésztát, hogy keresek egy tettest, aki ezt megteszi, és én szívesen tálalom magam áldozatként, aki elfogyasztja.”

Gianni Annoni

Az est házigazdáját érthető okokból nem kérdeztük az olasz konyháról, hiszen tudjuk, a szívügyéről van szó. Azonban ő volt az egyetlen olyan személy, aki biztosan tudja, hogyan kell tésztát főzni. „A tésztát al dente kell elkészíteni. Egyáltalán nem kell hozzátenni olajat, csakis akkor, ha lapos a tészta, mint például a lasagne, mert amikor berakod a vízbe a lasagne-tésztát, a levegő miatt összetapad. Általában, amikor bekerül a vízbe bármilyen más tészta, azt elég megkavarni. A víz mindig forrjon, miután bekerült a tészta, és amikor ismét zubogni kezd a víz, akkor kell hozzátenni nagy szemű tengerisót. A csomagoláson található főzési időt pedig mindig érdemes betartani” – adta a helyes megfejtést Gianni.