Hajnalban az Oscar-gálával végre véget ért az év eleji díjkiosztó-dömping. Az lett volna a kézenfekvő, ha a sztárok a fináléra a legkülönlegesebb ruhákat tartogatják, de nem ez volt a helyzet. Vagy csak mi csömörlöttünk már meg a sok estélyitől, vagy a többség tényleg borzasztóan unalmasan nézett ki. Aki a divat szintjén izgalmat próbált vinni ebbe az estébe, az dekoltázs- illetve combvillantással tette ezt, vagy izgalmasnak ugyan izgalmas volt, csak nem nézett ki jól. Nem baj, így legalább egy okkal több, hogy megjegyezzük, ki Carey Mulligan vagy Zoe Saldana.

Unalmasan szép, de nyertes nőket nőnapra!

Az Oscar-díjkiosztót sokan azért unják, mert folyton olyan filmek nyernek, amelyeket nem láttunk és nem is tervezzük, hogy meg fogjuk nézni, még a nyerés után sem. Azokra bazírozunk általában az ilyen cikkek bevezetőjében, akik erre szoktak panaszkodni: lehet, hogy maga a díj érdektelen, de nézzék, ez a rengeteg celeb mind milyen különlegesen van felöltözve! Idén van az, amikor még ezt se nagyon mondhatjuk, mert a sztárok zöme trendeket és kockázatvállalást félretéve abszolút jellegtelenül öltözött fel. Nem voltak se rondák, se gyönyörűek, hanem annyira és úgy voltak szépek, ahogy azt az előző 81 Oscar-gála során megszoktuk tőlük.

Emiatt persze nem igazán jogos rájuk húzni a vizes lepedőt, hiszen mégiscsak filmes eseményről van szó és nem egy divathétről. Meryl Streepet, Cameron Diazt, Penélope Cruzt vagy Helen Mirrent továbbra imádni fogjuk annak ellenére, hogy a múlt éjjel egy-egy teljesen felejthető estélyiben jelentek meg.

Kathryn Bigelow-nak sem az volt a dolga, hogy ruhájával okozzon feltűnést. Viszont nőnapi ajándékként azzal örvendeztette meg a világot, hogy személyében először nyert rendezői Oscart egy nő. Az est másik nagyasszonya szintén nem a külseje miatt marad emlékezetes. Sandra Bullock egy nappal korábban arany málnát kapott, mint az év legrosszabb színésznője, erre másnap az év legjobb színésznőjének is megválasztották (nem ugyanazért a filmért). Ilyen se fordul elő gyakran. Kattintson az alábbi fotóra Oscar-díjas celebgalériánk "Istennők unalmas ruhában" című részéért!

Oscar és a villantók

De nézzük azon keveseket, akik mégiscsak mutattak valamit. Először is ott volt az a néhány hölgy, aki nem ruhájával keltett feltűnést, hanem azzal, ami kilátszott belőle. Akármilyen elegáns is egy ilyen Oscar-gála, Mariah Carey ezen alkalom kedvéért sem volt hajlandó elrejteni a melleit, sőt, éjkék Valentino-dresszéből combját is időről időre kidugta. Az Inni és élni hagyni Deborah Ann Wollja sem tartozott a szemérmesek közé, a Sherlock Holmesban szereplő Rachel McAdamsnek pedig állítólag átlátszott a mellbimbója a ruha felső részén. Ön szerint?

Volt, akinek egyszerűen csak nem állt jól, amit felvett. Félvállas tógájában az egyébként valóban istennő Sigourney Weaver mitológiai amazonnak tűnt. Charlize Theron a Diortól választott egy lilás árnyalatú estélyit, ami olyan hatást keltett, mintha folyamatosan két rózsa csöcsörészné. Őt is imádjuk, de az ő dressze se jött be. Tina Fey humorista tényleg humorosan festett csillogó/virágos/leopárdos ruhájában, és Kate Winslet is jobban néz ki, ha nem az Yves Saint Laurent-nél csináltat magának bádogfavágó-jelmezt. Galériánkban természetesen az antikedvencek is ott vannak.

Nyert a miniolló, a múmia és a csomagolóanyag

A végére maradtak azok, akik nemcsak úgy általában jól néztek ki, hanem sikerült egy kis színt vinniük az Oscar-gálába. Ha már a színeknél tartunk, kezdjük Zoe Saldanával, aki az Avatarban ugye kék volt, tegnap este pedig - hála a Givenchy-nek - lila. Egy meghökkentő Prada-kreációban jelent meg a legjobb színésznő díjára jelölt Carrey Mulligan. A fekete ruha felső részét rengeteg apró kacattal varrták ki a milánói tervezőnő munkásai, található rajta minivilla, miniolló, minivillanykörte, sőt, még minicsavaralátét is.

Demi Moore egyszerűen tündökölt barackszínű árnyalatú Versace-estélyijében, még akkor is, ha kicsit múmiaszerűen voltak egymásba fonva a ruha fodrai. Jennifer Lopez dresszét valami futurisztikus csomagolóanyagra emlékeztető textilből készítette a Giorgio Armani Privé divatház. Amilyen taszítóak tudnak lenni az ilyen műfényű, természetellenes anyagok, olyan remekül emeli ki és hangsúlyozza ez a ruha Jennifer Lopez gömbölyded formáit. És végül emlékezzünk még meg Maggie Gyllenhaalról is, aki a mezőnyben szinte egyedüliként választott nyomott mintás anyagból készült estélyit. És milyen jól tette! A mozgalmasan kék kreáció Dries Van Noten nevéhez fűződik.