Bizony már két évtizede annak, hogy az azóta is meghatározó szupermodell-generáció megkezdte egyeduralmát a '90-es években. Kíváncsiak voltunk, mennyit változtak a legnagyobbak az azóta eltelt időben. Izgalmas dolog egymás elővenni a 8 leghíresebb szupermodell egy-egy korai címlapfotóját 1990-ből vagy korábbról és melléje tenni egy-egy mostani fényképet az illetőről. Linda Evangelistától Kate Mossig 8 gyönyörű nő bizonyítja, hogy a világ dicsősége azért nem feltétlenül múlik el olyan könnyen. A modelleket születési sorrendben mutatjuk be alább, a legidősebbtől a legfiatalabbig haladva.

Linda Evangelista

Linda Evangelista
Katt a képre a galériához.

Az olasz felmenőkkel is rendelkező, kanadai származású Linda Evangelista szájából hangzott el a szupermodellek aranykorszakának legtöbbet idézett mondata: "napi tízezer dollárnál kevesebbért föl se kelek az ágyból". Az árfolyam azóta azért feltételezhetően valamelyest csökkent, de Evangelistát az ezredfordulót követő kisebb szünet után továbbra is meg-megtalálják munkával az ügynökök. Néhány éve például Prada-kampányban is részt vett.

Cindy Crawford

Talán az 1966-os születésű Cindy Crawford lett a leghíresebb a '90-es évek mindenvivő szupermodelljei közül. Saját bevallása szerint először 29 évesen, azaz 1995-ben botoxoztatott, majd 2000-ben felhagyott a modellkedéssel, és szült két gyereket. Az utóbbi években azért a csapból már nem ő folyik, de az alkalomszerű divatfotózás mellett továbbra is reklámoz olyan elegáns cégeket, mint például az Omega.

Tatjana Patitz

Ha Crawford volt az, aki ebből a generációból a legtöbbre vitte, akkor a németországi születésű Tatjana Patitz lehet az, aki a legmélyebbre eltűnt azóta a süllyesztőben. Bár ő is szerepelt Herb Ritts legendás szupermodellek-egymás-közt fekete-fehér sorozatán (lásd a jobb hasáb tetejét), és ő is bennevolt George Michael 1990-es Freedom klipjében, végül mégse ő lett a korszak leghíresebb német szupermodellje. Tatjana Patitz idejekorán eltűnt, archívumunkban nem is találtunk a fenti 2007-es fotónál frissebbet róla.

Helena Christensen

A dán szexbombát nem szokás a hat nagy szupermodell között emlegetni, de azért reméljük, nem lóg majd ki nagyon a sorból. Az 1968-as születésű Helena Christensent már csak azért is nyugodtan odaszámíthatjuk '90-es évek legmeghatározóbb szépségideáljai közé, mert neki is jutott klasszikusnak számító videóklip: Chris Isaaktől a fülledt hangulatú Wicked Game. Christensen idő közben a modellből átvedlett fotóssá, de talán nem túlzás azt mondani, hogy 41 éves kora ellenére továbbra is megállja a helyét a fényképezőgép előtt is.

Christy Turlington

16 évesen már Duran Duran-klipben szerepelt, 1987-ben már Calvin Klein-modell volt. A kilencvenes években ő is legendává vált, de aztán az ő karrierje is szép lassan befulladt, és Christy Turlington neve ma már egyre kevésbé hangzik ismerősen. Az egykori modell ma az egészségüggyel kapcsolatos kampányokban vesz részt, és ezen a téren egyetemi szinten képzi magát.

Naomi Campbell

Naomi Campbellt nyilván senkinek sem kell bemutatni. A szupermodellek nagy generációjából azért kapott ő mindig egy kicsit több figyelmet mint a többiek, mert a színes bőrű manökenek közül se addig, se azóta nem sikerült senkinek azt elérni, amit neki. Hónapokon belül betölti a negyvenet, de továbbra is rengeteget dolgozik és rengeteg bulvárhírben szerepel kiállhatatlan természete miatt. Amint ez az 1988-as fotó bizonyítja, rengeteget változott kamaszkora óta, de egy biztos: csúnyább nem lett.

Claudia Schiffer

A '80-as évek végén úgy nézett ki, Tatjana Patitz lesz minden idők leghíresebb német modellje. Aztán jött a Barbie-babánál is tökéletesebb Claudia Schiffer, és idő előtt átvette honfitársnőjétől a stafétabotot. Olyan sokáig volt a csúcson, hogy neve mára egyet jelent az elérhetetlen női szépséggel. Mindezt annak ellenére, hogy a nála mindössze 3 évvel fiatalabb, de szintén német Heidi Klum a kétezres évkben még többre vitte. Csak azt nem sikerült soha elérnie, hogy Claudia Schifferrel együtt a legendás szupermodell-generáció tagjaként emlegessék. Persze egyáltalán nem biztos, hogy ezt különösebben fájlalja.

Kate Moss

És még egy név, amit szinte a világon mindenki ismer. A szupermodellek közül a legkésőbb Kate Moss érkezett a szakmába, mégpedig a fenti fekete-fehér fotóval, ami a THE FACE magazin 1990. júliusi számának címlapjaként okozott szenzációt. A '90-es évek legmeghatározóbb modellje ekkor még csak 16 éves volt, és akit érdekel az ilyesmi, nyilván nagyon jól tudja az azóta eltelt 20 botrányokkal teli év történetét. De Kate Moss csinálhat bármit, Naomi Campbellhez hasonlóan továbbra is van annyira szép és népszerű, hogy gyakorlatilag annyit dolgozik, amennyit csak akar.