horoszkóp

Bokros Lajos szemüvegkerete Morvai Krisztina férfiassága ellen

2010.04.04. 19:46 Módosítva: 2010-04-04 20:37:07
A heti trend témájául kivételesen nem celebek ruháit választottuk, hanem a hazai politikusok öltözködési szokásait próbáljuk feltérképezni. Próbálja meg ön is egy cikk erejéig félretenni pártpreferenciáit, és csak arra koncentrálni, hogy bejön-e önnek az adott személy stílusa! A legnagyobb pártok vezetői következnek ábécésorrendben egy-egy öltözékkel.

Bokros Lajos

A férfiaknál, főként a politikusoknál az öltözködés nem kifejezetten a virtuóz önkifejezés terepe. Lehetnek öltönyben unalmasan jól öltözöttek, illetve öltönyben unalmasan kevésbé jól öltözöttek. Bokros Lajos mégis egy olyan férfi, akinek egészen markáns a megjelenése, és kollégáihoz képest kiugróan könnyű őt megjegyezni. Mindezt természetesen a bajusznak és a szemüvegkeretnek köszönheti. Ki tudja, hogy ez tudatos lépés-e részéről, hogy évtizedek óta - Terry Richardsonhoz némileg hasonlóan - nem változtat még a szemüvegkeretnek stílusán sem, az mindenesetre biztos, hogy ezek segítségével kvázi ikont csinált magából. Vagy legalábbis a bajusz-szemüveg kombóból. Hogy jól esik-e ránézni, az persze egy másik kérdés, de azt mindenképpen el kell ismerni, hogy egyéni.

Dávid Ibolya

Bár pártonként csak egy személyt szerettünk volna szerepeltetni ebben az összeállításban, az MDF elnöknőjét egyszerűen nem hagyhattuk ki, hiszen Dávid Ibolyára már a kilencvenes évek közepén ráragadt a legjobban öltözött politikus jelző. Úgy látszik, a politikusasszony ízlése mit sem változott az évek során, hiszen ő az egyetlen, akiről olyan képünk van, amiben akár egy celebes heti trend mezőnyben is megállná a helyét. Elegáns, alkalomhoz illő, felhívja magára a figyelmet, de nem hivalkodó, sőt a lábujjvillantó magassarkúval együtt az öltözék kifejezetten trendi és modern is.

Mesterházy Attila

Mesterházy Attila esetében már nehezebb dolgunk van, ha az öltözködésével kapcsolatos érdekességekkel próbáljuk teleírni a fotója melletti fél hasábot. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje ugyanis nem ad olyan vizuális fogódzkodókat személyisége megfejtéséhez, vagy legalább megjegyzéséhez, mint Bokros Lajos. Így néz ki egy magára valamit adó politikus - igaz, így néznek ki a magukra valamit adó üzletemberek, egyetemi professzorok és ügyvédek is. Mesterházy Attila ruházkodásának üzenete az, hogy nincs a ruházkodásának üzenete. Ha valamit ő ki szeretne fejezni, azt nem a külsejével teszi. Végülis egy politikusnak a szavak, nem a ruhák emberének kell lennie.

Morvai Krisztina

Szokatlanul modern húzás egy konzervatív párttól, hogy egyik vezetőjének nőt választ. A Jobbik államfőjelöltje, Morvai Krisztina azonban felsőruházatával általában rögtön félig bocsánatot is kér azért, hogy nőnek merészelt születni. A bal oldalon látható képen és a jobb hasáb tetején is felül férfias, alul hosszúszoknyás összeállításban látható, kissé mint egy mitológiai alak, aki csak deréktól lefelé nő. De persze Morvai Krisztina ruházatának első számú üzenete nem a férfiasság, hanem a magyar népies elemek kihangsúlyozása. Ahogy Morvai Krisztina kinéz, az pontosan azt próbálja vizuálisan megfogalmazni, ami pártjának is meglehetősen egyértelmű üzenete: nagyon konzervatívak vagyunk, az ősi hagyományt csak minimális mértékben vagyunk hajlandóak modernizálni, és büszkén felvállaljuk, amit értéknek tartunk. Még akkor is, ha ezt mások félelmetesnek vagy nevetségesnek találják.

Orbán Viktor

A Fidesz elnöke Mesterházy Attilához hasonlóan szintén azon férfiak közé tartozik, akik öltözködésükkel semmilyen egyéniséget körvonalait nem próbálják meg felvázolni. Valljuk be, erre Orbán Viktornak igazából nincs is szüksége, hiszen róla úgyis mindenki nagyon jól tudja, hogy kicsoda. Persze jópár évvel ezelőtt volt üzenete annak, hogy az egykor szakállas-hosszúhajú Orbán Viktor átállt az öltönyös oldalra, de ez a meglepetés már a múlté. A képen a politikus nem hivatalos, hanem bulvár-üzemmódban látható, ezt jelzi az elegáns zakóval együtt bevetett lezser nyakkendőtlenség. Ő már ezt is megengedheti magának.

Schiffer András

A névsor végén az LMP vezetője található. Schiffer Andrásnál a kigombolt nyakú ing távolról sem jelenti a bulvár-üzemmódot, hiszen a Lehet Más a Politika mozgalmának tagjai jellemzően a hivatalosabb eseményekhez is a fiatalos lezserség-hanyagság jegyében öltöznek fel. Ennek az üzenete egyértelmű: ők szembehelyezkednek mindenkivel, aki eddig politikát csinált, és eszük ágában sincs hivatásosnak, vagy, ne adj' Isten, üzletembernek tűnni. Schiffer András és egész pártja azt szeretné kommunikálni az öltözködéssel is, hogy ők ugyanolyan emberek, mint a többi szavazópolgár, csak most már elegük volt, és kicsit bele szeretnének szólni a politikába, de anélkül, hogy annak szabályait magukra feltétlenül érvényesnek fogadnák el.

Ki a legjobban öltözött magyar politikus?

 • 2063
  Dávid Ibolya
 • 1099
  Morvai Krisztina
 • 966
  Orbán Viktor
 • 492
  Schiffer András
 • 419
  Mesterházy Attila
 • 361
  Bokros Lajos

De vajon mikor öltözik jól egy politikus? Akkor, ha jól néz ki, azaz trendi, elegáns, kellemes látványt nyújt? Erre kézenfekvő válasz lehet az, hogy a politika nem a szépségről, hanem a kommunikációról szól. Akkor az a jól öltözött politikus, aki ruházatával is minél érthetőbben ki tudja fejezni azokat az értékeket, amiket pártja képvisel? A választ önökre bízzuk, csak egy dologra szeretnénk kérni önöket még egyszer: ne automatikusan arra szavazzanak itt nálunk, akire a fülkében fognak a jövő héten, hanem arra, aki a legjobban öltözött. Akármit is jelentsen ez egy politikus esetében.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft