Az utóbbi hónapokban egyre több helyen jelenik meg, hogy a nemzetközi divat szép lassan szakít az anorexiás modellekkel, de egyre több helyen panaszkodnak arra is, hogy a csontkollekciókat túl nagy nők váltják fel. Az átlagnő közben otthon ül, és valamennyire jogosan érezheti azt, hogy már megint nem róla van szó, hiszen akkor a mostani 180-as átlagnál húsz centivel alacsonyabb és nagyjából hatvan kilós modellek szaladgálnának a kifutókon.

Az elmúlt hónapok, az úgynevezett plus-size modellek felemelkedését hozták, azokét a modellekét, akik XL-es vagy 42-es ruhánál nagyobbat hordanak. Az anorexiába hajló, csontsovány modellek kiszorításáért elég sokat tett többek között Mark Fast tervező, aki olyan ruhákat kezdett gyártani, amelyek nem a méretskála alján elhelyezkedő, hanem inkább a nagyobb méreteket hordó modelleken álltak jól.

A tervező a londoni divathéten 44-es méretű modelleket küldött a kifutóra, ami jó pár számmal nagyobb 32-es, 34-es méretnél, amit általában hordani szoktak a klasszikus értelemben vett modellek. A tervezők fanyalognak is általában a nagyobb méretek terjedése miatt, azt mondják, nem véletlenül alakult ki, hogy egy-egy ruhadarab milyen méretekben néz ki jól. A fogyasztóknak viszont bejön az újítás, az olvasóink például imádják a magyar plus-size modellt, Demmer Erikát.

A szokásosnál nagyobb méretű modellek végleges elterjedését talán az bizonyítja a legjobban, hogy a klasszikusan vékony nőket preferáló francia Elle is olyan címlapot hozott nemrég, amin egy 44-es modell, Tara Lynn pózolt. Persze voltak, akik szerint az Elle így akar kicsit belecsimpaszkodni a főáramba, hogy ne piszkálják őket azért, mert a vékony lányokat preferálják, de ez a lényegen mit sem változtat, hogy a francia Elle címlapján egy 44-es modell szerepelt.

Aztán ott van még az egyik legsikeresebb plus-size modell, Velvet D'Amour is, aki még a nagyméretű modellek között is nagynak számít a 172 centijéhez társuló 130 kilóval, amivel leginkább a willendorfi vénusz korántsem átlagos arányait hozza.

A modellek  szépen növekedésnek indultak minden irányban annak a jelszava alatt, hogy a divatvilág elkezdi az átlagnőt képviselni, holott az átlagnő ugyanannyira nem 180 centi magas és nagymellű, mint ahogy nem is anorexiás. Az viszont kétségtelen, hogy az új modellideál egészségesebbnek, élettelibbnek tűnik, mint a korábbi.

Sajnos Magyarországra vonatkozóan nem találtunk arról statisztikai adatot, hogy mekkorák a nők átlagosan, de létezik jó néhány számítás, ami alapján azért be lehet lőni. Persze az átlagméret fogalma is jó kérdés, hiszen az átlagos méret függ a kortól, a testalkattól, az országtól és az etnikai csoporttól is. A Wikipedia adatai szerint a Fülöp-szigeteken például 150 centi magas egy átlagnő, míg a Dinári-hegységben egy kicsivel 170 centi fölött van. A magyarokat a lista forrása szerint a 2000-es években mérték valamikor, és a National Geographic egyik cikkére hivatkoznak az ügyben, ahol az írják, hogy a magyar nők átlagosan 164 centiméter magasak, ezzel a világ magasabbik feléhez tartozunk. A 160 centiméter alatti, vagy a körüli magasságok a legjellemzőbbek.

Ha az átlagos testsúlyra vagyunk kíváncsiak, akkor még nehezebb dolgunk van, a különböző források elég nagy szórást mutatnak. Nagyjából 54 kilogrammtól kezdve 74 kg-ig találhatunk átlagos testsúlyra vonatkozó számokat. A 74 kilós átlagot az USA-ban hozzák a Wikipedia szerint, de egy másik felmérés azt írja, csak 69 az a 74. Egy dolog biztos, a felmérésekben az Egyesült Államokban élők átlagos testsúlya 4-5 kilóval nagyobb volt a többi átlaghoz képest.

Az átlagos nő átlagos ruháját egyre áltudományosabb módszerekkel tudjuk csak belőni, de ha az angol nőkből indulunk ki , akik szintén a világ nagyobbik feléhez tartoznak, akkor azt mondhatjuk, hogy az átlagos méretű ruha a 36-os, vagyis az M-es. Az angol nők derékbősége átlagosan 34-es, ami nagyjából az angol 12-es ruhaméretnek felel meg, ami meg a nálunk is használt számítás szerint 36-os.

Ön szerint mekkora az átlagnő?

A végére sikerült szépen levezetni, hogy a statisztikai adatok alapján a nők nagyobbik része a medium, M-es (36-os) méretosztályba esik, 150 és 170 centi között van a magassága, a súlya meg 54 és 70 kiló között mozog. A dolog persze egyáltalán nem meglepő, nem véletlenül hívják mediumnak a méretet, és a medium méret nem véletlenül változik országok szerint. Ugyanaz a méretű ruha, ami Németországban 36-os, az Franciaországban 38-as, Olaszországban 42-es és Oroszországban 44-es.

A kritikák, melyek szerint a divatipar megint nem az átlagnőket képviseli, hanem az új szépségideáljuknak inkább az átlagosnál nagyobb nők felelnek meg, úgy tűnik, egyáltalán nem alaptalanok.