A V magazin után a francia Marie Claire is bevállalta, hogy levetkőztet egy méretesebb modellt. A meztelen képet is tartalmazó fotósorozat mindkét szereplője – azaz Hayley Morley és Laura Catterall is – 42-es méretű ruhákat hord, és a plus-size modellekre specializálódott 12+ UK ügynökséggel állnak szerződésben. A Victoria’s Secret egykori munkatársa, L Anne Enke úgy véli, hogy a két lány merő érzékiség és nőiesség, de tudják, hogy hol a határ.

A nők önbizalmának növelése, valamint a kereslet fokozása miatt egyre több magazin dönt úgy, hogy smink nélküli hírességeket vagy kicsit méretesebb modelleket szerepeltetnek hasábjaikon. Szinte már nincs olyan női magazin, illetve divatlap, ami ne csatlakozott volna ehhez a mozgalomhoz. Vannak, ahol viszonylag decens formában hirdetik az igét, vagyis viszonylag sok ruha fedi az ügyet szolgáló nők testét, viszont van, amikor a méretes modellek kicsit többet mutatnak meg magukból.

A V magazin már a januári számában megörvendeztette az olvasóközönséget egy meztelen plus-size modellel , és most a francia Marie Claire szerkesztősége próbál pár fotóval tisztelegni az igazán nőies domborulatok előtt, amikhez nem feltétlenül elég a 34-es konfekcióméret.

12+

A júniusi számban két méretesebb modell látható. Hayley Morley az európai számozás szerint 42-es konfekciómérettel rendelkezik, és többeknek ismerős lehet Mark Fast divatbemutatóiról. Fast, a kanadai születésű tervező ugyanis az utóbbi pár alkalommal úgy döntött, hogy olyan modelleken is bemutatja kreációit, akik valamivel gömbölyűbbek, mint azok a kolléganőik, akik általában végigsétálnak a kifutón.

Hayley Morley egyébként a méretesebb modellekre specializálódott 12+ UK ügynökséggel áll szerződésben. Laura Catterall szintén 42-es méretű ruhákat hord, és őt is az előbb említett ügynökség foglalkoztatja. A francia Marie Claire számára Thierry Lebraly és Bruno Juminer kapta lencsevégre a modelleket, akik többek közt a Princesse Tam-Tam és az American Vintage holmijait viselik a fotókon. Persze készült olyan kép is, ahol az egyik modell teljesen meztelen, illetve csak egy bugyit visel.

Érzékiség mértékkel

Az Examiner úgy döntött, hogy egy szakember, személy szerint L Anne Enke véleményét is kikéri a fotósorozatról. Enke tíz évig dolgozott a szexi fehérneműiről híres Victoria's Secretnél, többek közt közreműködött a cég két első divatbemutatójának szervezésénél, és mostanában inkább trendkutatóként, tanácsadóként dolgozik, és természetesen főként a nőkre koncentrálva kutatja, hogy mi határozza meg a jelenüket, mit tartogat a jövő és leginkább az Egyesült Államokban élő hölgyekre fókuszál.

„Ez a két nő egészséges, tele vannak élettel, szeretik magukat, de egyúttal kellő önuralommal is rendelkeznek” – nyilatkozta Enke, aki szerint a modellek bizonyára kedvelik az érzéki dolgokat, az evést, de tudják, hogy hol a határ. Hozzátette, hogy a szépség nem mindig abból fakad, hogy önmegtartóztatást gyakorlunk. „Úgy gondolom, hogy mindkettejük testtömeg indexe 25 körül lehet, ami egészségesnek számít, ráadásul még nőiesek is” – tette hozzá.

A kellemetlen igazság

L Anne Enke állítólag saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen egy olyan kultúrában élni túlsúlyosként, ahol a sovány nőket favorizálják. Fénykorában negyvennégyes, negyvenhatos konfekcióméretű ruhákat hordott, és ekkor döbbent rá a nem annyira kellemes igazságra. Bár előszeretettel hibáztatjuk az élelmiszeripart, a divatvilágot és a sajtót, valójában a saját kifogásainktól kell megszabadulni, nem vagyunk teljesen védtelenek a minket érő hatásokkal szemben.

Persze szakmabeliként ő is tudja, hogy milyen nyomás nehezedik manapság a nőkre, hogy mennyire nehéz elfogadni a saját testünket a sajtóban megjelenő retusált, kvázi meghamisított képek miatt. Sorstársainak azt javasolja, hogy elemezzék ki alaposan étkezési szokásaikat, és fotózzák le magukat, hogy jobban meg tudjanak barátkozni a testükkel. „Amikor az önsajnálat és az aggódás már a múlté, akkor a legtöbb amerikai nő számára sokkal kedvezőbb viszonyt ápolhat majd az evőeszközeivel” – hangzott a költői végszó.