Idén nyáron csodálatos újítással álltak elő az italgyártók, engedve a népnek, aki előszeretettel fogyasztja az energiaitalok és alkoholok veszélyes kombinációját, úgy döntöttek, megkönnyítik a lerészegedést, és elkezdték palackozva árulni a vodkás, viszkis, rumos energiaitalokat. Végigittuk a kínálatot, a bodzás Fütyülőstől a Bacardi kóláig, néhány italba beleborzongtunk, de az élmény messze nem volt olyan durva, mint elsőre gondoltuk volna.

Elvileg kifejezetten rossz a szervezetnek, ha koffein-, taurin- vagy valamilyen más pörgetőtartalmú üdítőt keverünk tömény szesszel, de tény, hogy elég sokan csinálják az éjszakákat átszórakozó néprétegből, mert jól be lehet tőle rúgni, ráadásul a testben dübörgő energiaital megakadályozza a korai elájulást. Cserébe a szervezetet marha jól ki lehet meríteni, és addig pörögni, hogy egy sima, néhány feles után elfekvős lerészegedéshez képest sokkal kellemetlenebb és maradandóbb élményeket szerezzünk.

"Az alkohol és a koffein hatása nem úgy működik, hogy egy meg egy az kettő, hanem sokszor úgy, hogy egy meg egy az három" – mondta a Velvetnek Zacher Gábor toxikológus az alkoholos energiaitalokról. Hozzátette, az a legnagyobb veszélyforrás, hogy mind az alkohol, mind a koffein elkezdik pörgetni a szervezetet, növelik a szívverést, a koffein fokozhatja a hányingert, ami a túlzott alkoholbevitelről is elmondható.

A toxikológusok ökölszabálya szerint 100 mg koffeinbevitelig nem jelentkeznek különösebb élettani problémák, ami nagyjából egy üveg energiaitalban található mennyiségnek felel meg. Ezért fontos az ilyen italok fogyasztásánál a mértékletesség.

Az átlagosan három decis palackokat márkától függően körülbelül 300-600 forintért lehet kapni a boltban, tényleg nincsenek nagy különbségek, de csak olyat vegyünk, ami kellően hideg, mert már néhány percnyi melegedés is azt eredményezi, hogy az italok közel fogyaszthatatlanná válnak.

1. Hell - whisky (5,6/ 10 pont)

"Valami biztos van benne, de az nem alkohol. Állítólag Hell íze van, szaga nyomokban whiskyt tartalmaz. Pénzt nem adnék érte" – írta DDQ nevű kollégánk a Hell energiaitalcég új termékéről. A csomagolás egész visszafogott, ha nem vigyázunk, észre sem vesszük a whiskey feliratot a palackon, az ital a szokásos aranybarna színt hozza, illata is a jellegzetes tutti-frutti. Nagy előnye, hogy nincs kellemetlen alkoholos utóíze. "Mivel a whiskyt egyáltalán nem szeretem, tulajdonképpen előnyként is el lehet könyvelni, hogy inkább édes a cucc, mint alkoholos. Eredetileg 0 pontot akartam adni rá, de a későbbiekben megszépült a Whisky Hell emléke" – fogalmazott Nemoszi. A dobozon nincs feltüntetve a taurin- vagy koffeintartalom, úgyhogy vagy nincs benne, vagy titkolják. Alkoholból öt százalékot tud.

2. Hell - vodka (4,5/10 pont)

A viszki után gyorsan megkóstoltuk a Hell Vodka fedőnevű italt, hogy van-e bármilyen különbség ízben, állagban, színben, szagban a két ital között. Meglepetésünkre volt. A vodkás Hell sápadtabb színű, édesebb az illata és kesernyésebb az íze és kellemetlenül karcos, olcsóvodkás utóize van. "Szerintem üti egymást a vodka és az energiaital íze, egyáltalán nem passzol" – vélekedett recepciósunk. "Mindkét Hellt dobozból javasolt inni, mert ha kitöltöd, akkor ránézésre olyan, mint az SZTK-ban sorbanálló öregbácsik kezében a kisüveg tartalma" – figyelmeztetett Cadix. Ezen a palackon sem találtunk semmi információt a pörgetőtartalomról, alkoholból viszont itt is 5 százalékot adnak.

3. Fütyülős limonádé - bodzás (4,75/10 pont)

A Fütyülős pálinkaház terméke a legvadabb újítás, amivel idén nyáron találkoztunk ennek megfelelőn két táborra osztotta nyolctagú tesztelőbrigádunkat. Azt mindenki elismerte, hogy a palackból kinyitás után több méteres körzetben bodzaillat terjeng. "Erős és nagyon finom bodzaillat. Beleharapnék!" – lelkendezett Dávid, akinek viszont szörnyű élmény volt az ital meglehetősen kesernyés íze. Annyira jellegzetes íze van, hogy a bodzapálinkás energiaitalra valószínűleg tényleg születni kell. "Az íze rettenet! Semmihez sem hasonlítható" – panaszkodott recepciósunk. DDQ-nak a kémiaóra jutott róla eszébe: "Ízre közepesen pirított műanyagflakon kevéske rekortán zamattal". A design ennél a terméknél a legjobb. Egy Ed Hardy póló mellett kifejezetten jól mutathat a kézben, és a két termék célcsoportja nagyjából meg is egyezik. Ebben is 5 % az alkohol, de van még benne 100 milliliterenként 32 milligramm koffein, ami a Red Bullban található mennyiségnek felel meg. A palack felirata alapján az italt 18 éven felülieknek szánják.

4. Heaven Freeze - vodka (5/10 pont)

Tesztünk legjobban várt darabja: az egyetlen üveges, teljesen noname, egzotikus csomagolás. A vodkás Heaven Freeze nevű energiaital olyan, mint ha valaki otthon töltögetné össze az energiaitalt vodkával, kellemes emlékeket idézhet, de pontszámban általában közepeseket kapott. "Íze gyömbérre emlékeztet, könnyen csúszó ital" – fogalmazott tömören Erika, a recepciósunk. "Ettől tényleg féltem, de nem rosszabb, mint a Hellek. Ugyanolyan jól hozza az agresszív savanykás-édes ízt, mint a többi tutti-fruttis energiaital, csak egy kis zavaró fémes utóíze van. A csomagolása szerintem nem bizalomgerjesztő. A tesztnek ezen a pontján amúgy már nagyon égett a gyomrom, és ragadt a kezem a sok cukros szartól" – panaszkodott Nemoszi. Pohárba kitöltve a Heaven Freeze az úgynevezett döglött sör színt hozza, kortyonként egyre erősebb alkoholos utóízt generálva. A palackra ráírták, hogy 37,5 %-os vodkát öntöttek a 400 mg/100ml taurintartalmú energiaitalhoz. Ez a taurinmennyiség teljesen átlagos, az ital teljes alkoholtartalma 5 %.

5.  Jim Beam kóla (1,8/10 pont)

Nem klasszikus energiaital, de mivel a kólában van koffein, ezért mégis beválogattuk tesztalanynak, bár az ital kiváltotta reakciókat elnézve nem kellett volna. Tesztelőink egyszerre kiáltottak "Úúúú, a szaga!" kiáltással, amikor beleszagoltak a kitöltött Jim Beam kólákba. Az ital illatában megjelent a kóla, a kókuszos légfrissítő, a kanalas orvosság, illetve a döglött parafadugó. Ízében is elég markáns, több tesztelőnk egész egyszerűen egy korty után kiöntötte, a többiek viszont a következőket írták róla: tejszínes, kókuszos íz, felvizezett whisky-cola, erős kátrányíz, romlott kóla, rohadjon le a vegyész keze, fémes utóíz, vidéki büntetőpálinka nagyvárosi megfelelője. A borzasztó élmény okának tesztelőink egyértelműen a kólát jelölték meg, nem a viszkivel voltak a komoly gondok. Az italt egyébként egyenesen Kentuckyból importálják, 4,6 % alkohol van benne.

6. Bacardi kóla (4,75/10 pont)

"Mesterséges anyagokban a Bacardi Cola is bővelkedett, de legalább jobb kóla jutott bele, mint a Jim Beambe" – vélekedett .syl.. A kólával ennél a terméknél is alapvető problémák voltak, leginkább az állott gépi kólára emlékeztetett, illatra meg a nyári ablakmosó folyadékra, ennek ellenére megváltás volt a Jim Beamhez képest. Egyedül Erika volt róla kifejezetten lesújtó véleménnyel: "A legnagyobb hőségben sem tudnék meginni egy dobozzal. Nekem kesernyés utóíze van, ennek ellenére mégis jellegtelennek titulálnám". Az italnak egyébként meglehetősen emlékeztet az íze az illata és a színe is a házilag előállított Bacardi kólára, de valahogy hiányzik belőle a szénsav. Leginkább olyan, mint egy asztalon felejtett jó jackpot, ráadásul ez a legerősebb, 7 %-os.

Tanulságok nincsenek, egyik tesztelőnk szerint nem érdemes ilyen italokat venni, mert sokkal jobb minőséget lehet előállítani otthoni kevergetéssel, egy másikuknak a teszt után meg annyira kaparta a torkát a Jim Beam és a bodza kellemetlen elegye, hogy később négy óra kemény munkával és két korsó barna sörrel tudta csak ezt megszüntetni.