A vakteszten négy, a Nyugati környékén található gyorskávézóban vettünk tejes- és jegeskávét, hogy kiderüljön, melyik a legjobb. Tejeskávéban a Costa volt a legerősebb, a McCafé viszont jegeskávéban verhetetlen. A Starbucks nem lett a falu bikája a vakkóstolón.

A magyar sok évet várt arra, hogy tényleg betérhessen idehaza is egy Starbucksba, azaz az amerikai gyorskávézás feketeöves papírpoharasába. A cég a Westendbe helyezte első állomását, amit a szakemberek a vasútállomás közelségével magyaráztak. Ők tudják.

Heten nyolc kávé ellen

Már korábban kitaláltam, hogy azokat a kollégákat, aki gyűlölik vagy éppen esküsznek a Starbucksra, vakteszt elé állítom, és a Nyugati környékén fellelhető gyorskávézók mindegyikéből beszerezem ugyanazt az italt, majd ezeket termoszban töltöm át és szállítom be a szerkesztőségbe, hogy esélyük se legyen azt dicsőíteni, ami a szívükhöz közel áll. Szeressék azt, amiért a nyelvük rajong, nem kell nekem a fröccsöntött ideológia, nem PR cikket vár tőlem a nagyfőnök. És tudni akarom, tényleg a Starbucks-e a falu bikája.

Ön szerint hol adják a legjobb poharas kávét?

A California Coffee Company, a Costa Coffee, és a McCafé produktumai versenyeztek a Starbucks tejeskávéjával és jegeskávéjával. Árban még kóstolás előtt tudtunk győztest hirdetni. Bár a Starbucks utolsóként kezdett a hazai piacon, ebben mégis első lett. Talán még New Yorkban is olcsóbban adják a portékájukat. A jegeskávékkal kicsit nehezebb dolgunk volt, mint a tejeskávékkal. Itt már tejszínhab, karamell és jég is jár a pohárba, ami javíthat az összhatáson, főleg, ha kiváló alapanyaggal lepik meg a vásárlót. Jól összeráztuk a termoszt, így senkinek nem volt lehetősége arra, hogy szertartásszerűen leegye a tejszínhabot, majd molyoljon a jégkockákkal, tehát nem jutott mellé saját élményadag.

Előtte és utána is mértünk vérnyomást, de ennek nem volt semmi értelme, pedig elsőre jópofának tűnt. És ki gondolta volna, bejött a papírforma: volt, akinek nőtt, volt, akinek csökkent és volt, akire nem hatott a kávé. Mindenki fut felesleges köröket, de hozzátenném, jó volt nővérkét játszani.

California Coffee Company, tejes: 2/5, jeges 1/5

Medium Coffee Latte: 690 Ft, Small Vaniliás Jegeskávé karamellszósszal: 650 Ft

A CCC tejeskávéja sajnos olyan, mintha direkt küzdenének a magas vérnyomás ellen. Nincsenek tekintettel senkire vagy fordítva: bárki fogyaszthatja, ovikávé kicsiknek és nagyoknak. Nathanp szerint a sarki kisbolt sajátmárkás kávéja is ilyen lehet, egyetlen előnye, hogy konkrétan nem undorító. Két pontot kapott a csapattól, szégyenfalra vele.

A jegeskávéjukat először adtam közkézre, persze ők nem tudták, de én belülről már nevettem. Ismerem, nem szeretem, nagyon kevés az élethez. „Bűn rossz. Folyékony cukor” – és ezek voltak nyomdafestéket tűrő megállapítások. Nincs mit szépíteni, csúnyán leszerepelt a többiek előtt is. Egy pont.

Costa, tejes: 4/5, jeges 3/5

Medio Latte: 650 Ft, Medio Iced Caramellato: 750 Ft

A Costa tejeskávéja bezzeg kitörő lelkesedést okozott. „Minden benne van: a Costa Rica-i asszonyok verejtéke, bajszos pörkölőmesterek kérges tenyere, az egyenpólós pesti baristalányok tanulékonysága. Ez kávé” – írta Nathanp, aki végre nem sajnálta a karaktereket tőlem, és jó értelemben megihlette a mestermű. Bence azt állította, távolról megközelíti azt a tejeskávét, amit otthon a mokkafőzőjével, egy jó bolti kávéból, egy jó tejjel szokott előállítani. Nemoszi is végre elismerően szólt, elmondta, nemcsak kávé, de a tej is ínyére volt, ami mély megnyugvással töltött el, mert eddig csak fanyalogni tudott. Négy pont.

Krisztát a dobozos kávékra emlékeztette a Costa jegeskávéja, másnak viszont a horvát karamellszirup ugrott be róla, de olyan is akadt, aki CCC után képtelen visszatérni a valósághoz. Nemoszi semminek sem örül, szóval mindennek lehordta, de amikor meglátta, történelmit ordított. „Ó gecó, ez meg hogy néz ki?!” Ezúton is köszönjük, hogy 2010-ben kimondta ezt a szót, és ezzel a morfogenetikus mezőnk részévé tette. Három pontot ért az igyekezet.

Starbucks, tejes: 3/5, jeges 4/5

Tall Caffee Latte: 620 Ft, Tall Mocha Frappuccino 820 Ft

A Starbucks tejeskávéjának örültek a népek, lehet azért, mert előtte hellnesseltettem őket. Nemoszi viszont nagyon szenvedett, azt érezte, a tábortűz mellett nyelt le egy nagyobb adag füstöt, pedig csak kávét ivott. Syl örült, hogy nemcsak nyomokban érezte a kávét, de ennek ellenére sem voltak bőkezűek, három pontra értékelték a kávézó erőlködését.

A Starbucks Mocha Frappuccinója után már nem éreztem magam kegyetlennek, végre mosolyt is láttam az arcokon. Vuvuzelát is fújhattam volna mellettük, akkor se bántottak volna. Bár Krisztát zavarta, hogy akkora jégkockára lelt, amivel a Titanicot is el lehetett volna süllyeszteni, Nathanpot pont ez dobta fel. Nemoszi szerint ez nassolnivaló, ehhez Bence is csatlakozott, így négy pontot szavaztak neki.

McCafé, tejes: 3/5, jeges 5/5

Nagy Caffe Latte: 570 Ft, Nagy Frappé karamellás: 590 Ft

Syl szerint a McCafé tejeskávéjából a kávéíz olyan gyorsan illan el, mint Stohl egy autóbaleset helyszínéről, mások egyszerűen csak löttynek nevezték. Így is három pontot szerzett az ötből, ami dicséretes, hiszen olyan jelzőket kapott a vakteszterektől, mint földízű, zaccos, négynapos texasi „kávboj ital.”

A McCafé Karamellás Frappéja csak Bencének volt fájdalmasan édes, Kriszta egy kellemes karácsonyra asszociált, Syl bevallotta, hogy órákig képes lenne inni. „Ha a csajomat reggeli szexre akarom bírni, ezzel lepem meg. Üdít, frissít, vérbőséget okoz. És finom is” – mondta Nathanp. Nemoszi is kiengedett, amikor ezt fogyasztotta, elhagyta a száját egy kellemes is, így talán már őt sem zavarja, hogy öt pontot is el lehet érni egy ilyen teszten.