Ebben a cikkben a nyolc legjobb csapat rajongóit nézzük meg közelebbről: az igazi vb-szurkoló komolyan veszi az öltözködést, egész arcát kifesti és parókát húz. Minél nagyobbat és tarkábbat, annál jobb. A hazai meccseken nem ennyire általános az egésztestes véleménynyilvánítás, a vébé meccseinek viszont már-már kötelező elemei a színes kalapok, sálak, arcok. Szavazzon: melyik csapat szurkolói a legmenőbbek?
 
Szurkolók

Uruguay

A dél-amerikai csapat utoljára 20 éve nyert világbajnoki mérkőzést, 1990-ben Dél-Korea legyőzése után jutottak be a nyolcaddöntőbe. Érthető a szurkolók lelkesedése, az ország kék-fehér csíkos zászlaja, bal felső sarkában a Nappal pedig adja magát: mind arcra festeni, mind kalapra varrni könnyű a sárga égitestet, mely szépen harmonizál a világoskék mezzel. Kalap helyett a színes paróka, vagy festett haj is megteszi: a paróka készülhet akár vastag habszivacs-csíkokból is, legalább szebben hullámzik, amikor gólöröm van.

Ghána

Ghána az Egyesült Államokkal csapott össze a negyeddöntős helyért, és utolsó állva maradt afrikai csapatként kellett pénteken Uruguay ellen bizonyítaniuk. Szurkolói szerény anyagi lehetőségeikhez mérten igyekeztek kitenni magukért, de legtöbbüknél csupán az ország színeiben pompázó vuvuzelát vagy piros-sárga-zöld zászlót lehetett látni. A dél-afrikai télben a ghánai színes sapkák és sálak is nagy sikert arattak. A női szurkolókat a hideg eltántorította a félmeztelen ujjongástól, de volt, aki nem jött zavarba nulla fokban sem: a fiatalember felsőtestét csak a festék melegíti, nomeg a piros-sárga-zöld melltartó.

Hollandia

A holland csapatot sokan a játékosok kivételes technikai tudása és kreativitása, illetve az általában izgalmasra sikeredő mérkőzéseik miatt szeretik. A vb-n szurkoló rajongók csak elvétve kenték magukra a holland zászló színeit, a legtöbben a narancssárgára szavaztak, így tisztelegtek csapatuk neve és színe előtt. A narancsszínű parókák erdejében feltűnt egy-egy lelkes piros-fehér-kék arc, és itt is akadt olyan férfi, aki melltartót húzott – természetesen narancssárgát. A képen szereplő hölgy arcfestéssel és labdás-focistás szarvakkal díszített műanyag kalappal buzdította jobb játékra kedvenceit, haverja a háttérben a szlovákok elleni győztes meccs végét önfeledt zászlólengetéssel ünnepli.

Brazília

Brazília igazi focinagyhatalom, ráadásul ünneplésben is erősek – gondoljunk csak a riói karneválra – tehát minden adott a színes-hangos jelmezes szurkoláshoz. A hölgyek karneváli hangulatban égtek, és zöld-sárga tollas maszkban érkeztek a meccsre. Volt, aki plüss focilabdákkal ragasztgatta tele sárga kabátját, és szinte mindenki parókában vagy kalapban érkezett a stadionba: tollas, műanyag, hajas, papírból hajtogatott – mindegy, csak extrém legyen. A képen látható felspannolt szurkoló frizurája mellé arcfestését is figyelmesen kidolgozta. Zöld-sárga parókája egy igazi must-have, szakállára pedig külön szeretnénk felhívni a figyelmet: csak egy igazán elszánt szurkoló pepecsel arcszőrzete befonásával.

Argentína

A Maradona által összeválogatott focicsapat erőssége a sokoldalúság, nagy a kombinációs lehetőség mind a védelem, mind a támadók között. Az argentin zászló – akárcsak a mez – hasonlít az uruguayira: a színek és a Nap motívum megegyezik, így az argentin szurkolók repertoárjában is fontos helyet foglaltak el a napos kalapok és a kék-fehér csíkos arcfestés. A szurkolólányok gazdagon flitterezett magas cilindere ritka szép és igen figyelemfelkeltő darab. A háttérben álló úr arcfestése nagyon jól sikerült: a zászló közepén lévő Napnak pont elég hely jutott az orrán.

Németország

A német focicsapat nagy erőssége az elszántság és a kitartás: ez szurkolóikra is igaz. Szinte mindenki jókora zászlóval, vagy égnek zselézett, fekete-piros-sárga frizurával érkezett a német meccsekre. Egyedül náluk láttunk nemzeti színű szempillát és „Germany” feliratú bugyiban szurkoló, kevéssé fázós csajokat. Sok nő virágfüzért vett, egyszerre többet is: hajpántként vagy nyakba akasztva remekül mutatott. Aki igazán ki akart tenni magáért, a virágos fejpánt mellé egész arcát bemázolta, és bátran pózolt sárga, málló festékkel.

Paraguay

Nagyon gyenge meccsben győzte le Paraguay Japánt a nyolcaddöntőben. A csapatok kezdettől fogva a tizenegyes rúgásokra vártak, így jutottak el odáig, hogy kiállhassanak Spanyolországgal szemben. A képen látható pár üde színfolt volt a sok festett arcú, parókás, mezes szurkoló között. Ők is a csapat egyenruháját vették fel, de megspékelték kalapjaikkal: a hölgy fejfedője egyedinek tűnik, akár ő maga is összeragaszthatta az ország színeiben pompázó habszivacs-lapokból. A férfi kalapja biztos nem bolti cucc: kifordított szalmakalapot még sehol sem árulnak.

Spanyolország

Az egyik legesélyesebb csapat, összeszokott játékosokkal, megannyi győzelemmel a háta mögött. A szurkolók is összeszokhattak már, mindenki tudja, mit vigyen a meccsre: hatalmas szemüveget, sárga-piros parókát, csinos nőt. Az sem árt, ha a csinos nő kifesti magát, mondjuk az arca két felét pirosra, a közepét sárgára, ha pedig 20 fok alá hűl a levegő, elő lehet venni a sálakat, sapkákat. Az elvetemültebb szurkolók rekvizítumai között a sima mezen kívül a karton-taraj, az ördögszarv vagy a vb-serleges sityak is megtalálható. A női szurkolók előszeretettel érkeznek a meccsre kedvenc játékosukat hirdető transzparenssel.

Melyik csapat szurkolói a legmenőbbek?

Most pedig szavazzon, melyik csapat rajongóit juttatná tovább! Nehéz dolog most elvonatkoztatni attól, hogy melyik csapat a legszimpatikusabb, de ezúttal próbáljon meg pusztán a szurkolók alapján országot választani, ne automatikusan annak a gombját nyomja meg, akit a döntőbe kíván! A kreativitást, az őrült lelkesedést, a bizarr ötleteket vagy a gátlástalan meztelenkedést díjazza inkább, ha a meccsek közönségéről van szó? Kik legyenek a vb legmenőbb szurkolói?