Kovalik Natasa, a 7. Fashion Awards divatsmink-kategóriájának egyik jelöltje mutatja most be nekünk, hogyan sminkeljünk, ha szépek szeretnénk lenni, a trendeket is szem előtt tartanánk, a hajunk pedig barna. A túlszedett szemöldök és a vastag vakolat szerencsére még mindig nem jött divatba, a színekkel viszont bánhatnánk kicsit bátrabban is.

Barna modellünk, Köböl Anita sminkjének alapjai tökéletesen megegyeznek a szőke modellével: arctisztítást és hidratálást követően kerül fel kevés alapozó. Ezen kívül azonban nem sok hasonlóságot fedeztünk fel a két smink között, ugyanis Kovalik Natasa igyekezett kihasználni a lehetőséget, hogy a barna hajú, sötétebb bőrű nőkön az erős színek is nagyon jól mutatnak.

Sminkeléskor mindig el kell döntenünk, mire helyezzük a hangsúlyt, legyen az a szánk, szemünk, vagy – Anita esetében – az arcunk: ebben a nyári sminkben a bronzosításé a főszerep. A kívánt hatás eléréséhez kétféle alapozóval kell dolgozni: a bőrrel megegyező árnyalatú kerül az arc nagyobb részére, a sötétebbel csak az arc almáira helyezünk hangsúlyt, akár egy pirosítóval. A kulcscsontra is kerülhet az alapozóból, hogy az arc összhangban legyen a test többi részével. Erre kerül a bronzosító por: nagy divat most a fényes, csillogó típusú, amilyet Köböl arccsont-tájékán is használt a sminkes.

Néhány jó tanács Kovalik Natasától

- Szemhéjfestéshez igazi szőr ecseteket használjunk!

- Nyáron érdemes vízálló szempillaspirált venni: strand vagy izzadás esetén meggátolja a smink elmaszatolódását.

- A szempillaspirállal a pillák tövét is fessük be, így ívesebbek lesznek.

- Olyan szájfényt vegyünk, mely egyben ápol is, esetleg napvédő hatása is van: így nem kell külön ajakápolót és szájfényt vennünk.

- Az elkenődött szemfestéket fülpiszkálóval javítsuk: ha finoman nyomkodjuk a szemhéjra, nem szedi le a festéket.

- A kis szemeket optikailag nagyítja, ha az alsó és a felső pilláinkat is kifestjük.

- A legtöbb szájfény a szánk közepére kerüljön, mert ezáltal nagyobbnak tűnnek az ajkak.

- Tartsunk két alapozót: a világosabbal télen alapozzunk, a sötétebbel nyáron, ha már lebarnultunk.

- Merjünk színeket használni!

Az idei nyári neonos–aranyos–csillogó sminktrendet a barna hajúak is követhetik. A kék, éjkék nagy sláger, akárcsak a smaragdzöld, méregzöld, vagy a lila. A barna szeműek is bátran használhatnak színeket, csak arra kell figyelniük, hogy a számos árnyalat közül a sötétebbeket válasszák. A natúr sminkek és bronzosítók mellett a barna minden árnyalata ajánlott, illetve az összes markáns szín: kék, arany, bronz, pink, fekete, és még sorolhatnánk.

Köböl Anita arcára esti smink kerül: fekete szemceruzával húzzuk ki a pillák vonalát, és a szemhéj többi részére is pötyögtetünk egy kevés feketét. Kovalik Natasa azt ajánlja, krémes állagú festékkel, például szemceruzával alapozzuk meg szemhéjunk festését, erre kerüljön a por állagú szín, melynek satírozásával a szemöldökcsontig ajánlott felmenni. Alul hasonló színnel célszerű kontúrozni. Tévhit, hogy a kontúr kicsinyíti a szemet: ha szemeink közel ülnek, elég a külső csücsökben kihúzni az alsó szemhéjat. Ha a szemzugban is sötét színnel kontúrozunk, optikailag összehúzzuk a szemeket.

A fekete alapra esetünkben por állagú sötétkék szemfesték kerül. Szempillatőtől indulva fölfelé visszük fel a festéket. Ha ecsettel dolgozunk, némi por mindig lepotyog: ha meg szeretnénk ettől védeni az alapozást, tapasszunk arcunkra nedves papírzsebkendőt, amit sminkelés végén távolítunk el. A púder állagú festéket ajánlott felvitel után egy festék nélküli ecsettel eloszlatni, hogy ne maradjon a szemhéj foltos. A végeredményt átlátszó szájfénnyel tesszük még hangsúlyosabbá. Jó minőségű színtelen szájfény kerül a szemhéjra, így érhető el a mostanság nagyon divatos, kocsonyás hatású, fényes smink.

A tökéletes szemöldök három ismérve

Fogjon egy ceruzát!

Az orr külső peremét kösse össze a homlok csúcsával: ahol a ceruza halad, ott kezdődjön a szemöldök!

Ezután az orr külső peremét és a szem külső sarkát kösse össze: ott legyen a szemöldök vége, ahol a ceruza keresztezi a szemöldökvonalat!

A szemöldök legmagasabb pontja – csúcsa – a pupillával legyen egy vonalban!

A szempillaspirál kerül fel utolsóként. A spirál kiválasztásánál is figyelembe kell vennünk saját adottságainkat: ha vékonyszálú szempillánk van, nem fog rajta segíteni egyik csodaspirál sem, csak összecsomózódnak a vékony szálak a sok festéktől. A legjobb, ha a pillákat színezés után egy régi, kifogyott spirál keféjével átfésüljük, hogy teljesen csomómentes hatást érjünk el. Az átlátszó szájfény a szemhéj kocsonyásítása mellett arra is kiválóan alkalmas, hogy szemöldökünket fixáljuk: a kifogyott spirál keféjére kenjünk egy kicsit belőle, és így fésüljük át szemöldökünket a még egységesebb hatás érdekében.

Ha szemünk vagy arcunk ennyire hangsúlyos, mindenképp kerülni kell a hangsúlyos szájat, még este is: Köböl Anita ajkára alapozó kerül, amit kis szájfénnyel dobunk fel.

Köszönjük!

A helyszínt a Zsidró Szalon MOM Park biztosította

A sminket Kovalik Natasa sminkes készítette (natasakovalik.com)

Modellünk: Köböl Anita – a Velvet arca

A videó nélkülük nem jöhetett volna létre, segítségüket köszönjük!