A Balaton parti prémiumfesztiválon a többség megadja a módját: kevesen jönnek „játszós ruhában”, bár a megkérdezettek szerint a praktikum is fontos. Szerintünk a kényelem bőven a második helyre szorul – a trendiség mögé – és mindenki a lehető legmenőbb arcát mutatja. A felsorolt kiegészítők és ruhák közül melyik az, ami nélkül nem indulna fesztiválozni a magyar tengerhez?

Az esti koncertek előtt, a strandidő után elkezdenek szállingózni a csinos lányok: egy szabadtéri buliban mindenképp ajánlott a hosszú nadrág, mely a megfázástól és a szúnyogoktól egyaránt véd: a műgyémántokkal kirakott saru viszont már csak puszta design-elem, ahogy a tollas fejpánt is. A selyem felső és a piros lakk táska alkalmivá teszi a fekete farmert, így inkább elegáns, mint fesztiválosan igénytelen lesz a végeredmény. Sok hasonlóan csinos lány mászkál, szóval nem árt kétszer is meggondolni, mi milyen ruhát veszünk fel. Dorinától és Nórától azt kérdeztük, miért jobb a Sound, mint más fesztiválok: a Balaton közelsége sokat tesz a hangulathoz és az is pozitív, hogy a közönség átlagéletkora magasabb, mint máshol és a bulizók javarészt saját keresetüket költik. Ők még fiatalok, de az ösztöndíjuk egy részét rászánták a Soundra.

Kalap (lehetőleg szalma)

Ilyen egy egyszerre divatos és praktikus fesztiválszerkó: a térd alá érő rövidnadrágban este sem fázik az ember, de nem is izzad nagyon, ha épp egy koncerten ugrál. Minden második bulizón lenge ing takarja a pólót: a hideg és a nap ellen is megvéd egy jó kockás darab. És a kalapok: még a kora esti órákban is jól jön egy szalmakalap – idén ez a menő, baseball sapka nincs senkin – vagy a fejre tekert sál. Ez utóbbi azért is ajánlott, mert ha bevizezzük, a hőgutát is elkerülhetjük. A képen látható filces, brit popos kalap nagyszülői örökség, viselője állítólag nagyon vigyáz rá: koncertek alatt valószínűleg a sátorban hagyja, ezért nem fél, hogy elvész.

Strandfelszerelés (minél több)

A Balaton parti fesztiválon biztos mindig találunk a víz mellett olyan ittas fiatalokat, akik a strandolást játékokkal dobják fel: van náluk úszógumi, labda, síp, csónak, vízipisztoly, sör és menő napszemüveg. Csak estefelé öltöznek át, addig térdig érő, bő fürdőnadrágban söröznek, táncolnak és fetrengenek. Az általunk megállított Lui épp öltözni indult, de kicsit tudtunk beszélgetni. Strandcuccán több márkajelzés volt, mint más négy napi ruháján, és külön Versace cipővel is készült a fesztiválra (nagy a por, úgyhogy nem biztos, hogy felveszi). Ettől még jó a Sound – mint mondta – mert jó seggek vannak a parton. Barátja vicces feliratos pólóban, fején hideg vizes törülközővel bőszen helyeselt.

Napszemüveg (színes, hatalmas vagy márkás)

A Sri-lankai Nascha Santiago Milánóban dolgozik divattervezőként, tehát neki munkaköri kötelesség mindenhol divatban maradni. „Minden, ami rajtam van up to date. Trendinek kell lennem” – mondta. Színes haja és piros napszemüvege ragadta meg figyelmünket: ez utóbbi gyakorlatilag létszükséglet a nyári napon, ráadásul öltöztet. Sokan egyszerű szerelésüket hatalmas, színes, fröccsöntött szemüveggel dobják fel. Aki nem a tarka keretek híve, általában márkás – vagy annak látszó – fémkeretes, fél arcot takaró napszemüvegben nyomul. Santiago a kora esti melegben csak miniszoknyát húzott bikinije fölé, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy az esti koncertig átöltözik és napszemüveget is cserél.

Bőgatya (a praktikum jegyében)

Lányokon és fiúkon is láttunk bő nadrágot – lányokon ritkábban – melynek nagy előnye, hogy zsebeiben minden elfér és önfeledten lehet benne fesztiválozni: fűbe ülni, ugrálni, gyrost enni. A 21 éves Kitti nagy kedvence a terepmintás nadrág és a szett többi része is a kényelmet szolgálja: a sötét színű felsőn nem látszik, ha koszos lesz, a magas szárú tornacipő pedig megvédi lábát mind a portól, mind a nagykoncertek tömegétől. Kevesen vették ennyire lazán az öltözködést, a lányok közül sokan tetőtől-talpig fehérben vészelték át az éjszakát – nem tudjuk, hányszor kellett nadrágot cserélniük, hogy még hajnalban is makulátlan legyen szettjük. Kitti ellenben csak azért pakolt sok cuccot, mert nem tudta, milyen idő lesz, így esőre és hidegre is felkészült.

Miniszoknya (vagy forrónadrág, csak legyen minél rövidebb)

Az apró szoknyák alól hiányoltuk a tűsarkakat, mert várakozásainkkal ellentétben senki nem billegett 10 centi magas sarkakon. Nóra, Anna, és Rebeka is inkább sarut húzott trendi ruháikhoz. Meleg ruhát egyiküknél sem láttunk, pedig éjjel jócskán lehűl a levegő, a csinos ékszerek pedig nem melegítenek: fülbevaló, hosszú láncok, apró táskák, kar- és bokaláncok csörögtek a lányokon. Mint mondták, ők csak a Soundra járnak, mert a többi fesztivál nem érdekli őket, itt nemcsak a zene jó, nyaralni is lehet. Azt állítják, saruban végig lehet tombolni az éjszakát: „A sportcipőben az lenne a para, hogy szarrá izzadna a lábunk. Az azért nem jó. Egyébként tegnap nem tapostak szét, kellemes meglepetés volt” – mondták. A 20 év körüli lányok saját keresetüket bulizzák el, amit szüleik megtoldanak egy kevéssel: a napi költési limitet így is meg kell húzniuk 10.000 forint körül.

Leggings (bármilyen, bármikor, bármivel)

A leggings még mindig nagy sláger, lehet fekete, szürke, fényes, szakadt, mintás, hosszú, rövid, bármilyen. A fesztiválozó lányok 90%-ánál biztos van legalább egy cicanaci. Kényelmes, ráadásul változatosan lehet felöltözni mellé: sokan inget vagy nyári ruhát vettek fölé, mások hosszított fazonú atlétával párosították, mint Petra. A hosszú szárú gladiátor-szandálok is előkerültek: alanyunk állítása szerint mivel nincs kosz vagy szemét, nyugodtan lehet nyitott orrú lábbeliben flangálni. Petra egy napra jött, úgyhogy fel kellett vennie magára mindent, amire szüksége lehet. Egy praktikus szett is lehet divatos, csak a kiegészítőkre kell figyelnünk: az övnek például gyakorlati szerepe nincs, de színben harmonizál a saruval és a táskával.

Farmer (hideg estékre)

Gábor mindig eljön Balaton Soundra, de más fesztiválra be sem teszi a lábát – ezzel nincs egyedül, a megkérdezettek közül sokan nem jártak más Sziget-rendezvényen, vagy ha mégis, csak ez jön be nekik. Alanyunk feltűnő műgonddal igazította csuklóvédői színét pólójához és cipőjéhez, bár nem érzi, hogy különösebben divatos lenne, tulajdonképp számára az ing és indigókék farmernadrág fesztiválos játszóruhának minősül: „Strapabíró cuccokban jöttem, sportcipőt, farmert vettem” – mondta. A Balaton Sound idején egy hetet tölt a tó mellett, saját pénzét bulizza el: a fesztivállal kevert nyaralás összköltsége kicsit magasabb, mint egy átlagos Balatonon töltött hété.

Ön mit vinne a Balaton Soundra?

A fesztiválozók közül kevesen vettek extrém ruhákat, a többség a legújabb divat szerint öltözött fel. Sok pasi kigyúrt testtel készült a bulira és egész éjszaka nem vett pólót, pár lány bikiniben tombolta végig az éjszakát. Ön miben bulizna egy prémium-fesztiválon? Gucci szemüvegben, Guess farmerben, úszógumival vagy kedvenc oldalzsebes nadrágjában? Venne inget a pólója fölé? Esetleg tunikát a cicanacihoz?