Ezen a héten a Párizsban zajló bemutatókból állítottuk össze heti trend cikkünket. A 2010. őszi couture kollekciókról nehéz megmondani, hogy ugyanarra a szezonra készültek, de pont ebben a sokszínűségben találja majd meg mindenki a magának tetsző kreációkat. Valentino visszafogott színeket és bemutatót álmodott meg közönségének, a Chanel egy óriási aranyoroszlán lábánál vonultatta fel ruháit, míg a Givenchy kis csoportokra osztotta az apró részletekre is kiváncsi közönségét.

Valentino

A cég haute couture divatbemutatóját sokan kritizálják, amiért nem egészen illik bele a képbe. Mi erről nem foglalunk állást, inkább kiemeljünk a csodás anyagválasztást, és a szokás szerint letisztult, visszafogott színvilágot, amiből csupán Valentino védjegye, a piros lóg ki. Maria Chiuri és Pier Paolo Piccioli egyébként szintén azoknak a tervezőknek a táborát gyarapítják, akik nem a túlzottan drámai hatású bemutatókat kedvelik. Más oka legalábbis nem lehet a fehér háttérnek és kifutónak. A legszebb darabokat galériánkban, a teljes kollekciót itt lehet megtekinteni.

Elie Saab

A divatcéget semmiképpen sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, hiszen estélyi ruháikat egyre gyakrabban láthatjuk a vörös szőnyegen. A színekkel merészen bánnak, a légiesen szálldosó daraboktól a csillogóan elegánsig van választási lehetősége azoknak, akik ezt meg tudják fizetni, így valószínűleg tovább nő a kreációikat viselő sztárok száma. A villantások kedvelőinek azonban csalódniuk kell, ugyanis Elie Saab ruháiban a nőiesség a rafinált szabásban rejlik, nem pedig a merész tálalásban. Ez utóbbit egyébként kiemelte a tervező, szerinte ugyanis a dekoltázsok hiánya nem azért alakult így a kollekciójában, mintha szerinte a ruháit viselő nőknek nem szabadna a testiségben hinniük. A teljes kollekciót itt lehet megtekinteni.

Christian Dior

A divatház nem aprózta el az őszi kollekciójának bemutatóját. Egyrészt színek kavalkádjával sokkolta retinákat, bemutatott ruháikhoz képest a paradicsommadarak csupán szürke verebeknek számítanak. A figyelemfelkeltés azonban nem ért véget ennyivel. Az óriás virágokkal díszített kifutóra a modelleket műanyag dísszel a fejükön küldték ki, ezzel is jobban elősegítve az összhatást. A teljes kollekciót itt lehet megtekinteni.

Chanel

Karl Lagerfeld neve hallatán nyilván nem egy visszafogott bemutatót feltételezünk. A divatbemutatót a párizsi Grand Palais-ben tartották, és lássuk be, egy arany oroszlán alatt sétálgatni cseppet sem tekinthető egyszerű és letisztult dolognak. Főleg úgy, ha Lagerfeld kedvenc modellje, Baptiste Giabiconi egy oroszlánfejjel a kezében zárja a Chanel bemutatóját. A ruhák nem túl változatosak, térd alá érnek, a csizmák pedig a lábszár közepéig kúsznak fel. A divattervező mindig azt hangoztatja, az új irányok keresése motiválja: ez most sikerült, hiszen ha ez a szoknyahossz ismét divatba jön, az neki lesz köszönhető. A teljes kollekciót itt lehet megtekinteni.

Jean-Paul Gaultier

A divatház a dohányzó modellek és a magas fejdíszek mellett Dita Von Teese vetkőzésével tette egyedivé bemutatóját. Jean-Paul Gaultier saját elmondása szerint visszatért a kezdetekhez, egész pontosan a negyvenes évekbe, és a francia couture alapjait szerette volna feléleszteni. Akárhogy is, a kollekció legjellemzőbb motívuma a fejdísz, ami már csak azért is meglepő, mert nem csak nála láttuk ezt az égbe törő kiegészítőt. A teljes kollekciót itt lehet megtekinteni.

Armani Privé

Az Armani Privé kollekciójában látható darabok szintén abba a kategóriába tartoznak, amiből a hírességek szívesen választanak maguknak. A járólapos hatású kifutón alapvetően a semleges színek uralkodtak, a szürke, a borostyán tökéletesen passzol az őszi hangulathoz. A kollekciót a nagy gombra emlékeztető díszítőelemek teszik egységessé. Kivételt képeznek ez alól az estélyik, amikről azért nem hiányhozhattak a flitterek, és előkerültek a csillogó anyagok is. A teljes kollekciót itt lehet megtekinteni.

Givenchy

A cég divatbemutatója mindenképpen kilóg a sorból, hiszen a nagy felhajtás helyett mindössze 10 modellt és rajtuk 10 kreációt tártak a közönség elé. A nézők száma sem szökött az égbe, a cég kreatív igazgatója, Riccardo Tisci azzal indokolta a változtatást, hogy az őszi couture kollekciót különlegessé akarta tenni, és nem szerette volna, ha a Givenchy bemutatója csak egy a sok közül. Tisci ezt nyilatkozta: „stílusom az apró részletekben rejlik. Ha egy ruha gyorsan végigmegy a show-n, akkor annyit mondasz, az ott egy csipkeruha. Nem látod meg, miért került 1600 órába az elkészítése. Így azonban találkozom az emberekkel és beszélhetek mindenkivel” – nyilatkozta Tisci. A teljes kollekciót itt lehet megtekinteni.

Melyik kollekció a legszebb?

Miután végignézte a 2010-es őszi couture kollekciókat, döntse el, Önnek melyik tetszett a legjobban. A modelljét ketrecbe záró Valentino, a légies Elie Saab, a paradicsommadarakat is lepipáló Christian Dior? Esetleg az oroszlánfejet is kifutóképesnek ítélő Karl Lagerfeld és a Chanel, a modelleket cigarettával bemutató Jean-Paul Gaultier, a visszafogott színekkel próbálkozó Armani Privé, vagy a bemutatóját különlegessé tevő Givenchy? Nézze meg képeinket, és szavazzon!