Szórakoztató esztrádműsor keretében választották meg Magyarország Next Model-jét: voltak bikinis lányok, divatbemutató, balett-betét, énekes negyedóra, színpadi beszélgetés, duett, modern tánc. A modellversenyt másodszor rendezték meg hazánkban: három éve Kecskeméten volt a Next Model Hungary döntője – ez szintén mély nyomokat hagyott bennünk – most az impozáns Duna Palotát választotta helyszínnek Eran Tal divatfotós, a verseny főszervezője, aki „lehetőséget kíván adni a feltörekvő modellnemzedék tagjainak arra, megmutathassák magukat a média és az ügynökségek képviselői előtt”.

Erősen kezdődik a show: a legkülönbözőbb testalkatú és karakterű lányok botladoznak magassarkúikban a cserepes virágokkal díszített színpadon, és egy nem eleget gyakorolt koreográfia szerint rendeződnek újabb és újabb sorokba – ez az utcai ruhás tour, így, hirtelen, minden felveztés nélkül.

A karakter számít, nem a szépség

A versenynek nagy a tétje: a győztes, a Next Model, repülőjegyet kap egy utazási irodától New Yorkba, ahol bemutatkozhat a helyi modellügynökségeknek. Hogy szerződteti-e valaki, az már más kérdés. A második és a harmadik helyezett is pakolhat, ők Londonban verhetnek el pár napot, hasonló célokkal.

„Szépek vagytok lányok, menjetek átöltözni, hogy láthassunk benneteket fürdőruhában” – bíztatja a levonuló csajokat a műsorvezető-páros férfitagja, Farkas Gábor színész-énekes, aki egész este l’art pour l’art-os hangsúllyal, de legalább hangosan és tagoltan olvasta fel az előre megírt átkötő szövegeket. Az öltözéssel telő holtidőt kortárs balett előadás töltötte ki.

A bikinizés pár perc alatt véget ér, és visszakapják a színpadot a meghívott előadók: a tourok közti programok abszolút előnyt élveznek a modellek vonulásával szemben, legalábbis időben hosszabbak és jobban meg vannak világítva. Az estélyibe vedlés alatt Farkas Gábor szórakoztatja a nagyérdeműt (mely főként a „modellek” családtagjaiból áll): ő nagyon élvezi, hogy énekelhet, a közönség nem feltétlenül, kezdődik a röhögcsélés.

A jó hangulatot csak tetézi az estélyis felvonulás, melyen a wannabe manökenek lassított felvételként mozognak, olyan merev testtel, mint a fagyott kutya lába. Többen hatalmas melleket villantanak vagy éppen vastag rövid lábakat. Sokan – bár azt vallják gyakorló modellek – képtelenek mozogni saját magassarkú cipőjüben. A takarásból belógó estélyik csak fokozzák az est középiskolai-színielőadás hangulatát.

Kérdezz felelek

Egy fél órás kérdés-válasz kört is végig kell izzadnunk. Az első válaszadónál világossá válik, hogy a lányok tudják, milyen kérdésre számíthatnak és jól bekészültek olyan frappáns tételmondatokkal mint a „higgy, álmodj, tedd meg” vagy a „barátság fontosabb, mint a siker”.

Ráadásul minden jel arra utal, hogy megtartották a három évvel ezelőtti kérdéseket: most is nagy sikert aratott az a nehezen értelmezhető darab, hogy: „Franciaország adta Amerikának a Szabadságszobrot, a szabadság szimbólumát. Te mit ajándékoznál, kinek és miért?” és idén sem született kielégítő válasz. Többen nem állták meg röhögés nélkül, mikor Székely Zsófi azt válaszolta, a békejelet küldené el minden országba.

Ezután újabb különös program következik: az egyik pesti tánciskola lányai –nem világos miért– felvonulnak bikiniben. A második adag pucér, közel sem hibátlan segg után a tánctanárokon a sor, aztán megint dalra fakad a műsorvezető, most duettet énekel a másik konferansziéval, Köves Dórával. Kicsit sajnáljuk, hogy nem tehetségkutató versenyen járunk, és nem szavazhatunk a produkciókra, az a balett az elején egész jó volt.

A leg-leg-leg modellek

Miután mindenki kiélte szereplési vágyát, átveszik a terepet a szponzorok: az eredményhirdetés 20 percéből 18 az ő ajándékaik sorolásával telik. A ceremónia közben olyan modellkategóriákkal ismerhetünk meg, melyekről eddig nem is hallottunk: a három nyertes mellett a „szexi modell” kategória győztese is kap szalagot és ajándékot, akárcsak a „szépségmodell” a „legmayo chixesebb modell” és még sokan mások – ezeken a kategóriákon egyébként az egyetlen jelen lévő ügynöksége vezetője is csak mosolygott.

A főszervező, Eran Tal aktív részese a díjazásnak: minden lánnyal lefényképezkedik és szól pár köszönő szót. A versenyzők gyorsan átöltöznek, de itt még nem ér véget az este: miniruhát öltenek – akinek van, fölveszi hozzá győztes szalagját is –és folytatják a magamutogatást a szemben lévő bárban, mi pedig kacaghatunk tovább otthon