Az összefogott haj egy igen praktikus, és a legtöbb esetben viszonylag könnyen elkészíthető frizura. Az évtizedek során a hírességek rengeteg példát mutattak arra, hogyan is foghatjuk össze a hajunkat. A férfisztárok után most következzenek a nők. Vajon Madonna méteres hajpótléka vagy mondjuk a NOX énekesnőjének szigorú frizurája a legjellegzetesebb? Minél jobban tetszik a frizura, annál magasabb pontszámot adjon neki!

01. Ava Gardner

20020609 dvc s87 00196411

Az Amerikai Filmintézet a világ egyik legnagyobb sztárjaként tartja számon az amerikai színésznőt, így vele kezdjük a felsorolást. Gardner a Bribe című filmben viselte a képen látható lófarkat még 1949-ben. A világ egyik legszebb nőjeként számon tartott híresség a bizonyíték arra, hogy a szigorú, egyenes hajat igénylő lófarkon túl is van élet, sőt, a hullámos haj is alkalmas arra, hogy összefogják, és bizony ez a frizura is lehet olyan elegáns, akár egy konty.

02. Audrey Hepburn

20020609 dvc s87 00201741

Az a Givenchy-kreáció, amit a színésznő az Álom luxuskivitelben című filmben viselt, már elnyerte a legmeghatározóbb filmes ruhának járó címet, így itt az idő, hogy viselője is méltó elismerésben részesüljön egy hasonló szavazáson. Bár a legtöbben az előbb említett film főszereplőjeként emlékeznek rá, és mostanában divatos Holly Golightly arcmását pakolni különböző kiegészítőkre, mi most a Mókás arc című vígjátékból vettünk kölcsön egy felvételt.

03. Brigitte Bardot

19590101 nin k09 753

A francia színésznő szépsége a korral ugyan egy kicsit megkopott, de ennek ellenére nem vonhatjuk kétségbe, hogy az előző évszázadnak ő volt az egyik meghatározó szexszimbóluma és szépségideálja. Ugyan a leengedett, szabadon szálló, bármikor birizgálható szőke lobonc valamivel erotikusabb egy egyszerű frufruval kombinált lófaroknál, azért akadt olyan alkalom, amikor Bardot is szívesen kötötte fel a haját. És hogy mennyire volt népszerű a színésznő külseje? Az interneten rengeteg olyan forrást találni, ahol azt magyarázzák el az érdeklődőknek, hogyan kell reprodukálni Bardot frizuráját és sminkjét.

04. Catherine Deneuve

20020609 dvc s87 00228781

Yves Saint Laurent, a 2008-ban elhunyt divattervező múzsája a Benjamin ou les Mémoires d'un puceau (Benjamin - avagy egy szűz emlékiratai) című filmben viselte a képen látható frizurát. A hajdísz természetesen tökéletesen passzol a nyakat körülölelő csipkés holmihoz. A hajviselet persze nem mondható túl modernnek, hiszen a történet a XVIII. században játszódik. Hogy ez a frizura mennyire lett ikonikus, az talán vitatható, de az idén 66 éves színésznő mindenképpen egy igazi legendának számít, és mostanában több híresség is - például Madonna és Kate Winslet - próbált az ő bőrébe bújni.

05. Enikő

 

Pebbles-Flintstone4

Bár a Flintstone házaspár gyermeke nem húsvér lény, azért frizurája kellően ismert és híres ahhoz, hogy szerepeljen az összeállításunkban. Enikő láthatóan édesanyja, Vilma hajszínét örökölte, de zsenge kora miatt neki konty helyett be kell érnie egy fejtetőre helyezett lófarokkal, amit a kőkorszaki hangulat érdekében mi mással rögzítettek volna, ha nem egy csonttal, ami reméljük, hogy egy állattól, és nem egy emberi lénytől származik.

 

06. Madonna

19990716 der t14 5002

Igen sok sztár tartozik hálával a műhajak - és egyéb hajpótlékok gyártóinak. Van, aki a hétköznapokon is szívesen nyúl ilyen trükkös megoldásokhoz, van, aki inkább csak a színpadon folyamodik ilyen módszerekhez. Madonna jól tette, hogy bevállalta a műhaj folyamatos fel- és levételével járó kellemetlenségeket az 1990-es Blonde Ambition turnén, ugyanis talán az ő frizurája még híresebb lett, mint Brigitte Bardot hajkölteménye jópár évtizeddel korábbról. Igaz, Madonna felcsatolható haja végülis túl körülményesnek bizonyult, mert folyton beleakadt a mikrofonba, és az énekesnő a turné második felét már göndör fürtökkel abszolválta.

07. Janet Jackson

beihlc060806-196

Michael Jackson húgának ugyan most rövid a haja, de egyébként rajong az összefogott hajért, és az évek során rengetegszer kapták le őt fotósok, amint éppen a lófarok valamilyen változatát viselte. Előfordult, hogy kivasaltatta a haját, és egy igazi dívás, dús és leomló lófarkat kanyarinttatott fodrászával, de volt olyan is, hogy apró fonott tincseit fogta össze a feje tetején. A mellékelt képen pedig talán a legegyszerűbb, legkevesebb macerát igénylő lófarok látható, amit még 2006 júniusában viselt a Cartier egyik jótékonysági rendezvényén, de hasonló frizurát viselt pár hónappal később a Lili Claire Alapítvány estélyén is.

08. Mariah Carey

mariah

A színészetbe is belekóstoló énekesnő a Glitter - Ami fénylik című filmben számtalan variációját mutatta be a copfnak/lófaroknak, de sajnos ez sem volt elég ahhoz, hogy az alkotás elsöprő sikert arasson. A 2001-es filmben talán ezért vetették be ennek a hajviseletnek számos - például féloldalas vagy kétoldalas fonott - változatát, mert úgy ítélték meg, hogy a copf majd fiatalít a hírességen, aki akkor harmincas évei legelején járt, de a sztori szerint egy kicsit ifjabb énekesnőt alakít.

09. Gwen Stefani

a10286 012

A kétgyermekes énekesnőre sokan tekintenek igazi divatikonként, és ezt a státuszt nyilván nem kizárólag öltözködési stílusával érte el, hanem külsejének egyéb részleteivel is - lásd a frizurája. Stefani mostanában stabilan tartja magát a szőke színhez, de korábban - mondjuk a No Doubt Ex-Girlfriend című számához készült klipben - például rózsaszín volt a haja. Ami a fazont illeti, a színpadon és a hétköznapi életben is szívesen köti fel a haját, és persze ügyel arra, hogy mindezt a nosztalgia jegyében tegye, hiszen szemmel láthatóan kedveli a 19. század első évtizedeit.

10. Péter Szabó Szilvia

IMG 0756

Természetesen nem lenne teljes a lista egy magyar versenyző nélkül, és mi a NOX énekesnőjét küldjük harcba, mivel megtekintve a róla készült képeket meg kellett állapítanunk, hogy Péter Szabó Szilvia szinte mindig szigorú lófarokban összefogva hordja a haját. Az olvasók egyszer már megszavazták őt a legszexisebb egyedülálló magyar hírességnek, így talán most is előkelő helyen végez majd. Amennyiben szeretnék, ha a honi celebek jellegzetes öszefogott frizurájaira is lehetne szavazni egy nagyobb cikk keretében, írják meg névjavaslataikat nekünk erre a címre: velvet@mail.velvet.hu.