Bebizonyítottuk, hogy a Sziget tarkabarka forgatagából egyvalamivel lehet kitűnni: egy szürke öltönnyel vagy kosztümmel. A megdöbbent tekinteteknek sajgó láb és patakzó izzadtság az ára, de kísérletet végző kollégáink még sosem érezték magunkat ilyen népszerűnek. Elegánsan teszteltük a Szigetet. Kattintson valamelyik fotóra és nézze végig a galériát, ez egy képriport!

Nincs izgalmasabb, mint az unalmas elegancia

“Követségről jöttek? Belügy? Külügy?” - így fogadtak bennünket a délutáni rekkenő hőségben a Szigeten a European Meeting Point nevű helyszínnél, ahol éppen valami avatás zajlott Gerendai Károllyal és államtitkárokkal. Nem csoda, hogy minket is hivatalnoknak néztek: kísérletképpen (vagy akár ki is mondhatjuk: poénból) egy napot a 100% poliészter eleganciájában töltöttünk a fesztiválon.

A beengedő biztonsági őrök is annyira megilletődtek tőlünk, hogy zavarukban a kézitáskát is elfelejtették leellenőrizni, és innentől kezdve pillanatok alatt egyértelművé vált, hogy aki a Szigeten igazán feltűnősködni szeretne, az öltönyben, illetve kosztümben megy. Egy földön hemperegve vízipisztolyozó punkon, egy igazi csirkelábból cigiző Gwar-rajongón, egy bikinis-tetovált-rasztahajú lányon vagy egy rózsaszín parókás, félmeztelen fiatalemberen, akinek egy üveg ásványvíz áll ki a fenekéből, már senkinek nem akad meg a tekintete. Minket viszont folyamatosan bámult mindenki. Egy óra után már kezdtük sejteni, milyen lehet celebnek lenni.

Vicceskedők, aggódók, trágárok

Alig volt, aki meg bírta állni, hogy ne szóljon hozzánk. “Megjöttek az érettségizők! A kettes tételt húztad?” - humorizált valaki a Kolin koncertje közben. A külföldiek azt találgatták, hogy eltévedtünk-e (“I think they’re lost”, mondta valaki), vagy esetleg nem volt időnk munka után átöltözni (“Straight from work?”), olasz fesztiválozók pedig egy olyan trágár mondattal fejezték ki értetlenségüket egy öltönnyel szembesülve (“Ma che cazzo ci fai in giacca e cravatta?”), aminek magyar fordításától inkább megkíméljük önöket.

Egy hullarészeg belga hölgy sok percen keresztül gratulált az eleganciához, ami nyilván jól esett neki a meztelen hermafroditát felvonultató Peaches koncert után, az angolok pedig általában “high five!” felkiáltással pacsit kértek. Az is kiderült, hogy az éjszakai bulikon a nők jó része egyszerűen nem bír magával, ha egy rendesen megkötött nyakkendőt lát. Belecsimpaszkodnak, simogatják, kezükre tekerik. Tény, hogy semmilyen más szerelésben nem lehet olyan jól csajozni a Szigeten, mint öltönyben. A szó szoros értelémében tapadnak rá a nők.

Vér, verejték

“Nem kényelmetlen egy kicsit abban az öltönyben?” - kérdezték többen is, és népszerűség ide, celeb-érzés oda, a válasz minden esetben egyértelmű “de” volt. A teszt előtt fel voltunk rá készülve, hogy a Sziget után az ott viselt ruhákat egyenesen dobhatjuk is ki a kukába, de maradandó kár még a lábbelinkben sem keletkezett. Igaz, éjjelre mindenünk poros, gyűrött, morzsás és átizzadt volt, egy-egy kósza alkoholspriccről nem is beszélve. De amilyen jól bírta a ruha rajtunk, olyan rosszul bírtuk mi a ruhában.

Az öltöny csak izzaszt, a hölgyeknek azonban a magassarkú jelenti az igazi kihívást. Az első poros, izzasztó kilométer legyaloglása után az Elsősegély sátor felé kellett vennünk az irányt, de szerencsére végül pár tisztitó kendővel és ragtapasszal lehetett segíteni a kiskosztümös irodista négy helyen feltört lábfején.