A Szigeten mindenki saját maga lehet, de a különcködés mellett vagy helyett az azonos zene szeretői mégis összetartanak. Ennek jegyében megnéztük, melyik színpad milyen stílusú embereket vonz. Olyan helyszíneket kerestünk, ahol a bulizók öltözéke kicsit homogénebb képet mutat, mint a Sziget főutcáján. A Nagyszínpad így persze rögtön kiesett, de például a metál-sátor környékén mindenki feketében volt, a világfalunál pedig jóval több emberen volt batikolt ruha, mint az MR2 Színpad vagy a Party Aréna környékén.

A Szigetre az emberek legolcsóbb, legkényelmesebb ruháikban érkeznek. Ez az első benyomás, másodjára azonban észrevehető, mennyire keményen küzd mindenki, hogy valamivel kitűnjön a tömegből: rózsaszín parókával, sárral mellkasra írt üzenettel, köntösben vagy vödörrel a fején grasszál. Mi most elmentünk a "nagy egyéniségek" mellett, és a színpadok körüli összképet néztük.

Reggae Színpad & Világfalu

Raszta hajú feketékre és fehérekre számítottunk, akik békésen ringatóznak reggae zenére Jamaica színeiben, békejelekkel a nyakukban. Helyettük félmeztelenül, fenék alá tolt világos színű bőgatyában táncoló kócos fiúkat és lányokat találtunk a színpadnál: ritka volt a raszta, a harsány zöld és piros szín, de sűrű a fűszag. A lányokon jellemzően kis szoknya és motoros-, vagy veszkócsizma volt a Világfalu környékén és a Szigetnek csak ezen a felén láttunk bőrre festett „need weed” (fű kéne) feliratot.

MTV Headbangers Ball

A Sziget legfeketébb sátrában nem ért minket meglepetés. Kevesen voltak, de legalább mind összeöltöztek: terepmintás térdig érő nadrág, szénfekete zenekar-neves póló volt a fiúkon és a lányokon is. Martens bakancs vagy sötét színű edzőcipő és hosszú haj egészítette ki ezt az uniszex öltözéket. A sátor előtti kocsmában láttunk gót csajokat is, a szokásos feketére kent szemekkel és szájjal, bő tüll-lebernyegeben vagy épp fekete, szegecses miniben és combközépig érő bakancsban.

Party Arena

DJ Shadow közönségét vettük szemügyre, de a feltűnő külsejű bulizók közül az est későbbi részében is mindenkit az elektronikus zenei sátrak közelében láttunk viszont. Az Arena közönsége nagyon hasonlított a Balaton Soundéra: hiába kezdett sötétedni, kalapjukat és napszemüvegeiket rendületlenül hordták. Majdnem mindenki külföldi volt – a Headbangers Ballnál viszont többségben voltak a magyarok –, és márkás edzőcipőben vagy papucsban szeletelt. A csajokon miniszoknya, vagy mini-overál volt apró retiküllel, a pasikon fürdőnadrágszerű, Hawaii mintás térdig érő nadrág és felhajtott galléros, márkás póló. A fellépőre való tekintettel találkoztunk hiphopperekkel is, akik sok lánccal, földig érő bőgatyában, sildes sapkában vártak a dj-re.

Világzenei Nagyszínpad

Ha már a Világfaluban nem találtuk meg a béke lennadrágos gyermekeit, gondoltuk, talán itt vannak: nem tévedtünk. A lányok (nők) natúr színű – esetleg sötétkék vagy sötétzöld – len szoknyát, vagy bő nadrágot viselnek, hűvösebb estéken kardigánt vesznek a spagettipántos top fölé. A lenge ruhákon gyakran látni törzsi mintákat, batikolást. A férfiak közt nem tudtunk egyértelmű trendet megfigyelni, de természetesen itt is voltak divatos különcök: például az a dán férfi, aki csak egy birkabőr mellényt vett mellpiercingje fölé.

Meduza

A Meduzában hasonló közönség ikszelt elszántan a törtütemre, mint a Party Arénában, ám ők jobban hangsúlyozták ruházatuk „Félelem és reszketés Las Vegasban”-os stílusjegyeit. A lányok bikinfelsőben és gladiátorszandálban élvezték a bulit – vagy ultratrendi mini-overálban – a fiúkon pedig pilótafazonú napszemüveg volt. Egyik kedvenc motívumunk itt a köldökig kigombolt ing volt – vagy a teljesen kigombolt, ami abszolút helyi trendenk minősült, mert a Sziget többi részén inkább félmeztelenül mászkáltak a pasik, nem vettek inget.