A hétvégén harmadszor rendeztek Budapesten úszóversenyt melegeknek, és ők vendégül láttak néhány férfi szinkronúszót is, akikről a NOB hallani sem akar. 2012-ben még nagyobb szabású eseményre kell számítani: Budapestre érkezik Európa legnagyobb meleg sporteseménye, a Eurogames.

2010-ben csak csobbantak egyet, 2012-ben jön a Eurogames

A hétvégén harmadszor rendeztek meleg úszóversenyt Budapesten. A Splash névre hallgató eseményre Európa több mint 10 országából érkeztek homoszexuális úszók Franciaországtól Horvátországig, akik 13 számban versenyeztek a házigazda magyarokkal. Az eseményen az úszás mellett még két sportban, kézi- és tollaslabdában versenyezhettek a sportolni szerető melegek. A Splash Budapest rendezvényen valóban igaz, hogy inkább a részvétel a fontos, mint a győzelem: volt olyan korcsoport, ahol csak egy induló volt, így az illető már előre biztos lehetett aranyérmében, amit a futam után hatalmas üdvrivalgás közepette vett át.

De a szervezőknek is volt miért örülniük. A napokban dőlt el, hogy a nem hivatalosan melegolimpiaként aposztrofált Eurogames versenysorozatot 2012-ben Budapesten rendezik majd. Minden évben rendeznek valahol egy nagyobb formátumú összeurópai meleg sportrendezvényt, ez idén a kölni Gay Games volt. Jövőre megint Eurogames lesz, méghozzá Rotterdamban, ahol a városvezetés máris 1,1 millió euró támogatást ígért a rendezvénynek. Persze nem igazán valószínű, hogy a 2012-es budapesti Eurogames is ilyen bő forrásokból gazdálkodhat majd.

Kattintson úszó férfiakért!

A NOB ellen küzdenek a férfi szinkronúszók

A rendezvényen hatalmas sikerű szóló gyakorlatot mutatott be egy brit származású, Milánóban élő férfi szinkronúszó, valamint kanadai származású, de Párizsban élő sporttársa, Christian Bordeleau. Tőle tudtuk meg, hogy a szinkronúszást – csakúgy, mint a hagyományos úszást – vízibalett néven eredetileg a férfiak űzték, de azt az újkori olimpiák kezdetekor a XIX. század végén női sporttá változtatták. Ekkor még a nők csak ebben a formában úszhattak az olimpián, hiszen a hagyományos úszást ekkoriban túl férfiasnak találták a hölgyek számára. Nem sokkal később fordult azonban a kocka, és a nők is úszni kezdtek a férfiakhoz hasonlóan, így a szinkronúszást, ahogy volt, elfelejtették. A második világháború után néhány hollywoodi produkció vette elő ezt a sportágat, kizárólag női úszókkal, és ezúttal annyira népszerű lett, hogy 1984 óta már szerepel a modern olimpiák programjában.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elviekben elismeri a férfi szinkronúszást is, amint azt rengeteg nemzeti szövetség is teszi. A sport azonban nem kap helyet rangos hivatalos versenyeken, Bordeleau szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozottan elutasító álláspontja miatt. A NOB szerint ha a FINA a férfiakat is engedi szinkronúszni, akkor ők az egész sportágat, úgy, ahogy van, kiveszik az olimpiai sportok közül. Indoklásuk szerint nem lenne idő és költségkeret a férfiak versenyét is megtartani a legrangosabb sportversenyen, ráadásul ez szerintük nem is érdekelné az olimpiát figyelő tévénézőket, akik fürdőruhás nőkre kíváncsiak, de férfiakra nem. A többi szervezet kénytelen a NOB álláspontját követni, ezért a férfi szinkronúszók csak melegeknek rendezett versenyeken szerepelhetnek.

Nézzen szinkronúszó hölgyeket!

Elvileg nem minden férfi szinkronúszó meleg

A nyugati világ legnagyobb és legrégebbi meleg szinkronúszó csoportja Párizsban működik, 18 férfi és 14 női taggal, ennek a vezetője a hétvégén Budapesten járt Bordeleau. Mint mondja, keleten Japánban van a legtöbb férfi szinkronúszó, mert ott ez a sportág roppant népszerű, de róluk pontos adatok nem ismertek. Ugyan nem feltétlenül meleg valamennyi férfi szinkronúszó, a gyakorlatban a többségük mégis az. Egy profi német edző arról számolt be, hogy lánycsapatába két 10 éves fiú is jelentkezett szinkronúszni, de egyikük rövid idő után abbahagyta, mivel osztálytársai csúfolták, hogy “a lányokkal úszik”.

Miközben az egyenlőség nevében a nők lassanként meghódították szinte az összes férfisportot a súlyemeléstől a focin keresztül a vízilabdáig, addig a világ egyetlen kizárólag nőinek tekintett sportjához férfiaknak továbbra is tilos hozzányúlni, még úgy is, ha vállalják, hogy ezért homoszexuálisnak nézik majd őket, valódi irányultságuktól függetlenül. Bordeleau szerint nyílt titok, hogy ezeknek a férfias és férfisportot űző nőknek a jó része leszbikus, a nőiesebb sportok közül is többet szabad űzni férfiaknak, például a műkorcsolyát, de az azzal lényegében megegyező jellegű szinkronúszás továbbra is tabu a férfiak számára. A homoszexualitásukat nyíltan vállaló profi sportolók változatlanul ritkaságszámba mennek.