A Last.fm online rádiónál dolgozó egyik gyakornok a hallgatók kora és nemi aránya alapján vizsgálta az oldalon hallgatható számokat, majd az egészből egy szép nagy, érdekes grafikont csinált.

Fent vannak a férfiak, alul a nők

A Last.fm a legnagyobb online rádió, ezért itt lehet talán a legjobb felméréseket készíteni az online zenehallgatásról. Az oldal egyik gyakornoka, Joachim Van Herwegen azért ment hat hétre a céghez, hogy az egyes előadók hallgatóságának nemi arányairól, életkorukról gyűjtsön adatokat.

Az eredményeit egy koordináta-rendszerbe rendezte, amiben ugyan az ázsiai előadók talán kicsit nagyobb teret kaptak, mint egyébként, mégis jól látszik, hogy egy előadót inkább férfiak vagy inkább nők hallgatnak.

A függőleges tengelyen a nemi arányokat láthatjuk, minél magasabban helyezkedik el valaki, annál több férfi hallgatja, minél közelebb van valaki a vízszintes tengelyhez, annál több nő hallgatja. A vízszintes tengelyen azt látjuk, hogy az adott előadót milyen korosztály hallgatja, értelemszerűen jobbra haladva nő az életkor.

Sok az ázsiai és a TUBE meg a The Murmurs a két véglet

A Last.fm felhasználói leginkább a húszas, harmincas éveikben járó internetezőkből kerülnek ki, a koordináta-rendszer kevésbé ismert előadóit böngészve meg az derül ki, hogy kicsit az ázsiaiak felé billen az egész felmérés, valószínűleg köztük van a legtöbb Last.fm felhasználó, vagy ha nem, hát sokan ázsiai zenékért járnak a Last.fm-re.

Minél nagyobb betűmérettel szerepel egy előadó, annál többen hallgatják, és persze minél kisebb, annál kevesebben.

Érdekes még, hogy az egyik legférfiasabb zene a felmérés alapján, a 80-as évek óta létező, japán TUBE zenekar, aminek a zenéje sokkal lágyabb, mint az egyik legnőiesebb zenekar, a 90-es évek közepén létezett, amerikai The Murmurs zenéjénél.

Az ismertebb előadóknál az egyik legszembetűnőbb dolog, hogy a Grammy-díjas jazzénekesnő, Diana Krall jóval nagyobb százalékban rendelkezik férfi hallgatókkal, mint a mostanában mindent elárasztó sikereiről ismert Muse. A Muse pozíciója különösen a Beatles és az ABBA elhelyezkedése mellett érdekes. A két monstrezenekar szinte teljesen fele fele arányban rendelkezik női és férfi hallgatókkal, ami talán arra utal, hogy egy bizonyos népszerűségi szint felett a nemi arányok kiegyenlítődnek. Úgy látszik, a Muse még nem érte el ezt a szintet, és Lady Gaga szintén nem, akiknek közönsége túlnyomórészt 20 körüli nőkből áll.

Talán még Diana Krall sok férfi hallgatójánál is érdekesebb, hogy az R.E.M. a Metallica közelében helyezkedik el a nemi leosztást tekintve, annak meg csak külön örülni tudunk, hogy a Tangerine Dream felkerült a grafikonra, a U2 viszont nem szerepel rajta. Vagy ha igen, akkor olyan apró, hogy nem találjuk.

A felmérésről szóló posztot és a többi eredményt itt találja meg.