Németh Anikó, a Manier tervezője őszi/téli kollekciójához az 1920-as, 1930-as évekből merített ihletet, mert nagyon megfogta, hogy a nők ekkor kitörtek a keretekből, "levetették a fűzőiket". Ez utóbbira természetesen az új kreációit bemutató divatperformansz keretében is sor került, és az egyik modell egy szál tangában kacérkodott a kolléganőivel és a közönséggel.

Németh Anikó, a Manier tervezőnője pénteken az Iparművészeti Múzeumban prezentálta őszi/téli kollekcióját, és ahogy már megszokhattuk, egy hagyományos bemutató helyett ismét egy divatperformanszt láthattunk. "Megkértem, hogy adjon egy Lady Gaga cipőt, hogy ne legyek pincsi a zsiráfok között" - tipegett ki egy magasított talpú, magas sarkú lábbeliben a tülltaréjos Bombera Krisztina a kifutón álldogáló Demcsák Zsuzsához és Karafiáth Orsolyához, akik a koreográfia szerint addigra már előadtak egy apró kis évődést arról, hogy jaj, vissza kellene menni a színfalak mögé, hiszen a show még nem kezdődött el.

Let's misbehave!

Az ismert nőket felvonultató előjáték után elfoglalta a helyét a kifutó előtt a meghívóban énekes múzsaként definiált Harcsa Veronika, valamint Frenk, akik egy két főből álló kísérettel a zenei aláfestésért voltak felelősek. Majd a modellek sorra vonultatták fel az 1900-as évek első pár évtizedét idéző ruhadarabokat, amelyektől az egyik lány egy közjáték keretében meg is szabadult, és - főként a jelenlévő férfiak örömére - kolléganőivel kacérkodva, őket bosszantva egy szál tangára vetkőzött, és még egy tornamutatvánnyal is megörvendeztette a jelenlévőket.

Klikk a Manier őszi/téli kollekciójáért!

A nők kijöttek a babaházból

A tervezőnő a Velvetnek elmondta, azért szentelte ezt a kollekciót az előző évszázad húszas, harmincas éveinek, mert megfogta a kor szellemisége, és a nők a speciális helyzete. "A nők kitörtek azon keretek közül, amikben addig éltek, és ezt vizuálisan is megjelenítették, hiszen megváltoztatták az öltözködésüket, eltulajdonították a férfiaktól azokat a ruhadarabokat, amiket eddig ők viseltek. Valamint azokra a területekre is betették a lábukat, ahol eddig főként a férfiak tevékenykedtek: repültek, motoroztak, cigarettáztak, mulattak, táncoltak, tanultak, vagyis  levetették a fűzőt, kijöttek a babaházból" - nyilatkozta Németh Anikó, aki szerint a felelősséget vállaló, dolgozó nők, akik sok pénzt és nagy hatalmat tudhattak magukénak, tévedtek akkor, amikor férfiasabbak akartak lenni a férfiaknál: "A női érzéseket, erényeket, tulajdonságokat ugyanúgy meg kell mutatni."

A nők és a férfiak is igen furcsa helyzetben vannak

Hozzátette, az 1900-as évek eleje óta nem történt ilyen forradalmi változás a nemek tekintetében, pedig még van hova fejlődni: "Nem egyfajta szabadságharcra gondolok, de a nőknek el kellene foglalni a helyüket. Amikor olyan sok a diplomás nő, akkor nem lehet, hogy a vezetők között pedig olyan kevesen vannak. Úgy gondolom, hogy ez nem normális folyamat, és szeretném, ha ezen lehetne változtatni. Felnőtt megállapodásra, belátásra lenne szükség. Amilyen terheket viselnek a felek, olyan jogokat élvezzenek. A nők és a férfiak is igen furcsa helyzetben vannak. Nem osztozni kellene a dolgokon, hanem együtt kellene építeni azokat. Úgy vélem, hogy vegyes nemű csoportokban sokkal jobb az együttműködés."

Let's misbehave!

A divatforradalmárok

Az eseményre szóló meghívóban három ismert nőt - Coco Chanelt, Marlene Dietrichet és Greta Garbót - említették meg a XX. század elején zajló divatforradalom mozgató rugóiként. A német származású színésznő azért került be a felsorolásba, mert "a feminista mozgalmak élharcosaként segített elfogadtatni a nadrág viselését", svéd kolléganője pedig azért, mert "a svájcisapka, ballonkabát és lapos talpú cipő viselésével azonnal divathullámot indított el". Mint kiderült, Németh Anikóhoz Coco Chanel áll a legközelebb, ami elég triviális választásnak tűnhet: "Mindenkinek az élete tele van ellentmondással, és ez rá is igaz. Sok szempontból volt úttörő, igazán rendhagyó módon élt, ezt el lehetne tanulni. Hogy a mostani pár évtizedből kik azok a nők, akiket ki lehetne emelni? Lehet, hogy cikisen hangzik, de Madonna az egyik, és ott van például Björk. A sor egyébként nagyon hosszú, de sajnos nem eléggé."