Azokon a munkahelyeken, ahol a női alkalmazottak álmában feltűnik a férfi főnök, legtöbb esetben baj van a főnök-beosztott viszonnyal. Összegyűjtöttünk egy rakat női álmot, hogy egy pszichoterapeuta segítségével megfejtsük, milyen álom mire utalhat. Állítólag az álom mindig vágyat fejez ki, tehát ha arra ébredünk reggel, hogy lefeküdtünk a főnökünkkel, akkor nagy esély van arra, hogy szeretnénk vele intim viszonyba kerülni. Ha nem lehet még álmunkban sem a miénk a főnök, akkor lenézzük, hogy így dolgozzuk fel az esetleges kudarcot.

„Rémülten ébredtem fel, és rettenetesen szégyelltem magam. Bűntudatom volt, pedig csak álmodtam, hogy megcsaltam a barátomat a főnökömmel. Mégis annyira valóságosnak tűnt, hogy napokig csak szemlesütve tudtam elmenni mellette. Álmomban egyszer csak mögöttem termett és belecsókolt a nyakamba. Akart engem, de a legkülönösebb az volt, hogy úgy éreztem, szeret. Lefeküdtem vele, mert valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag én is nagyon akartam őt” – emlékezett vissza Gabi a kedvünkért arra, hogy milyen álma volt a vezetőjével. Több típusú főnök-álmot tudtunk összegyűjteni, hála azoknak, akikben mély nyomott hagyott egy REM fázisában megtörtént kaland.

Vágyni rá

Reménykedtünk abban, hogyha álmunkban kocsikázunk, síelünk, esetleg vadászunk a főnökünkkel, nem akarjuk a testét, nem akarjuk meghódítani, nem akarjuk feltétlen szeretni azt az embert, akinek a munkánkat köszönhetjük. Csalódnunk kellett, amikor Prof, Dr. Erdélyi Ildikónak megmutattuk azt az álomcsokrot, amit gyűjtöttünk. „Elég természetes, hogy az álmában minden nő személyes kapcsolatba akar kerülni a főnökével. A hatalom, főleg a férfi-hatalom, vonzó a nők számára, kit-kit saját élete fontos férfi szereplőjére emlékezteti a főnök, pl. az apára" – mondta a pszichoterapeuta, akit kifejezetten arra kértünk, hogy szakértőként segítsen megfejteni a női alkalmazottak álmait férfi főnökükkel. Hangsúlyozta, hogy sokkal többet tudna segíteni, ha ismerné a hölgyeket, és azok megosztanák vele az asszociációjukat is az álmukkal kapcsolatban.

„Emlékeim szerint egy céges buli alkalmával történt. A főnököm rámoccant az egyik kollégámra, és egy bokor mellett smároltak. Mivel részeg voltam álmomban, így annyira nem figyeltem a részletekre” – írta Adrienn, és állítása szerint ő sosem került álmában intim viszonyba a feljebbvalójával. Prof, Dr. Erdélyi szerint az ő álma a nők közötti munkahelyi rivalizációra utal. „A női beosztottak mindegyike kettesben akar lenni a főnökével, aki a hatalom letéteményese. A vezető mindig a hatalom képviselője, ilyen módon egyben apafigura is.”

A főnök mindig a férfihatalmat képvisel

És Ön?

„Egy hobbivadásznak a vadászházában pálinkáztunk a főnökömmel a Börzsönyben, és közben egy nő a kezemet kenegette valami állati termékkel, hogy bemelegítse, és ki tudjunk menni vadászni, ahova persze én nem akartam. A főnök időközben kiment a házból és behozott egy nyulat, majd közölte, hogy ezt mindenesetre megnyúzza. Részeg volt már akkor, és kértem, ne nyúzza meg, és ha lehet, ne kelljen vadásznom. Paráztam, hogy valami hülyeséget csinál, mert mindig csinált valami hülyeséget ilyenkor. Röhögött, majd mondta, hogy jó, ha ilyen papírtigris vagyok, akkor kivisz az erdőből. Beültünk a kocsijába és offroadoztunk, mert nagy sár volt. Nagyon-nagyon sokáig mentünk valahova, de nem értünk el sehova” – írta Bea, aki erőszakos figuraként látta viszont főnökét az álmában. Szakértőnk szerint ez abbéli félelméről mesél, hogy a hatalommal rendelkező egyént erőszakosnak tartja, mégis intim helyzetbe kerül vele az álmában, vagyis vágyik arra, hogy több köze legyen hozzá a többi alkalmazottnál. Egyébként pedig álmunkban olyan részleteket is összeteszünk, ami nagy mértékben akadályozza a megértést.

„Síútra mentünk valahova Csehországba. Nem jól síelek, és ezzel tisztában voltam az álmomban is, féltem, hogy le kell majd csúsznom a hegyről. A másik nagy félelmem a magasság, így természetesen adott volt az álomban, hogy ha már két parám is megjelent, akkor a főnököm is szerepeljen benne. Lepukkadt, nyitott lanovka vezetett a hegyre, nyikorgott, és döcögött, iszonyat hideg volt, és úgy adódott, hogy pont a főnökömmel kellett egy szerelvényen utaznom. Papucs volt rajta, meg zokni, és amikor már magasban voltunk, lerúgta a papucsát és elkezdett ficánkolni, hogy le akar ugrani. Himbálóztatta a lanovkát, én meg kértem, ne csinálja, mert nagyon féltem. Majd nekicsapódtunk egy sziklának, de leugrottam, ő meg utazott tovább. Akkor vettem észre, hogy csak egy kardigán van rajtam, de akkor már nem éreztem, hogy hideg lenne, csak tavak voltak körülöttünk.” Zsófi álma - Beáéhoz hasonlóan -, kiszolgáltatottságra utal, Erdélyi Ildikó ezért meg is kérdezte tőlünk, hogy alapvetően baj van-e a főnök-beosztott viszonnyal. „Lehetséges, hogy egyes esetekben a főnök helyén az eredeti álomban más férfialak állt. Álmainkban a "főnök" amúgy helyettesítheti életünk egyéb férfiszereplőjét is. Az álom mindig vágyat fejez ki, de az álomtartalom nem áll egyenes arányban a vággyal” – reagálta Erdélyi Ildikó.

Alapvetően baj van a főnök-beosztott viszonnyal

„A főnököm behívott a szobájába, mondván, hogy beszélni akar velem. Amikor bementem, meztelenül ült a székében és csak annyit mondott: vagy lefekszem vele azonnal, vagy kirúg. Mondtam neki, hogy akkor rúgjon ki. Kirúgott, de végül le is feküdtem vele, már nem emlékszem miért” – így foglalta össze a nem éppen szerencsés kimenetelű álmát Zsuzsa. Szakértőnk szerint egy nő a nőiességével tud leginkább megkapni egy férfit és uralkodni felette, bár úgy véli, jelenleg a média eltúlozza ezt a szex-hatalmat, és a nőt szex-tárgy szerepre redukálja. Ami lényeges, hogy a főnök mindig a férfihatalmat képviseli, és bárkit helyettesíthet, akinek az álmodó hatalmat tulajdonít. Erdélyi szerint az álmok bizarrabbak, sokkal erősebben rejtik a vágyat, kevésbé látható a vágymegvalósulás bennük, mint az összegyűjtött álmok zömében.

Mária álma viszont egy fordított helyzetre utalt, de erről is kiderült, hogy valójában nem az, aminek látszik. „Egyáltalán nem tartom vonzó férfinak a főnököm, és ez álmomban sem változott meg. A munkahelyemen egyik napról a másikra kedves lett velem, kisfiúsan elszégyellte magát, elvörösödött, ha hozzám kellett szólnia. Elég egyértelművé vált számomra, hogy belémszeretett. Előzékeny lett, a hangja is el-elcsuklott, és annyira lúzerré tette ez a hirtelen jött, számomra érthetetlen vonzalma, hogy megsajnáltam. Nem szerettem viszont, de nem kezdtem el csesztetni, és bántani, pedig megtehettem volna. Azért gyarló vagyok, még álmomban is, így egyszer kiosztottam, de amikor tapasztaltam, hogy mennyire megbántottam, rájöttem, hogy inkább hagyni kéne, majd elmúlik ez az érzése valahogyan. Reggel arra ébredtem, hogy ő is egy ember, talán érzelmei is vannak, nemcsak egy agresszív barom, akinek korábban gondoltam.” Erdélyi szerint Mária azért értékelte le álmában a figurát, mert ha már nem lehet az övé, nincs köze hozzá, akkor nem is lehet értékes ember. Mivel az eredeti vágy, azaz a birtoklás nem teljesült, az álmodó leértékeli a főnökét, hogy a kudarc elviselhetőbb legyen.