Ön kinézné egy sztártervezőből a ruhája alapján, hogy ő a divatvilág legnagyobb tudású zsenije? A New York - London - Milánó - Párizs sorrendben lefutott divathetek során rengeteget foglalkozunk a designerek bizarr, szexi vagy giccses alkotásaival, most viszont arra szeretnénk egy pillantást vetni, hogy maguk a tervezők milyen ruhában lépnek a közönség elé. Ebben a heti trend összeállításban a legizgalmasabb megjelenésű tervezőket próbáltuk egybegyűjteni, bár némelyikükben pont az a furcsa, hogy nincs bennük semmi különös. Van galéria, van szavazás, lehet kattintani!

Stella McCartney

A Beatles-tag apukával rendelkező tervezőnő a legelegánsabbak közé tartozik a tervezőnők közül. Az angol Stella McCartney nem Londonban, hanem Párizsban szokta megtartani évi rendes divatbemutatóit, és ez idén sem volt másképp. A tervezőnő saját ruhája nagyjából kollekciójának stílusát tükrözi, csak valamivel visszafogottabb. Sötét árnyalatok, lezser elegancia, semmi szexi, semmi hivalkodó, semmi egyénieskedő.

Sarah Burton

Sarah Burton neve után valószínűleg még jó ideig oda kell írni, hogy ő az a tervezőnő, aki legközelebbi kollégája volt Alexander McQueennek, és aki az angol tervező idén februári öngyilkossága után átvette a divatház vezetését. Most a párizsi divathéten mutatták be az első általa tervezett Alexander McQueen-kollekciót, és az esemény végén maga Burton is kilépett a kifutóra. Ahogy azt annak idején általában maga McQueen is tette, utódja sem cifrázza különösebben saját ruhatárát. Egy egyszerű kék farmerben és fehér blúzban jelent meg a tervezőnő az általa alkotott elképesztő kreációk bemutatója végén, lábán a márkára jellemző extramagas sarkú cipők helyett egy szerény balerinával.

Vivienne Westwood

Amint az közismert, ennek a szerénykedős, kvázi munkaruhában mutatkozós McQueen-stílusnak Vivienne Westwood éppen az ellenkezőjét vallja, ha a saját ruhatárról van szó. A punk nagymamájának is nevezett angol tervező bár vészesen közeledik a hetven felé, esze ágában nincs korára jellemző otthonkában vagy bármi öregasszonyosban mutatkozni - amilyet tervez, olyanban jár ő maga is. Most legutóbbi bemutatóján például egy össze-vissza szabdalt szürke rongyruhát vett répaszínű haja alá, hozzá jó magas sarkú cipőt, és így pózolt múzsájával, Pamela Andersonnal.

Roberto Cavalli

És akkor nézzünk három férfit is! Rengeteg képünk van a galériában Robert Cavalliról, aki a párizsi divathét alatt ünnepelte most cégének negyvenedik születésnapját. A Firenzében született tervező annyiban szigorúan ad a Milánóra jellemző eleganciára, hogy általában csupafeketében jár, sötét öltönyéhez azonos színű inget és nyakkendőt véve, sőt, gyakran még a szemüvege is sötét. Úgy látszik azonban, ezen a partin kicsit ő is elengedte magát, hiszen szégyenszemre nyakkendőjének hátsó szára hosszabb, mint a felső. Vagy lehet, hogy ez nem is véletlen lazaság, hanem a legújabb divat? A napbarnított bőrű, hátrafésült hajú tervező csupafekete ruházatát mindenesetre színes karkötőkkel tette kicsit vidámabbá.

John Galliano

John Gallianóról ez a fotó a Dior bemutatójának fináléjában készült, hiszen a világhírű tervező saját kollekcióján kívül a legendás francia divatház ruháiért is felel. A Dior show-jának végén az excentrikus tervező historizáló katonaegyenruhában jelent meg, de hozzá iskoláslány-copfok lógtak ki a tengerészsapka alól. A nyakkendőt egy fekete szalag jelképezi Galliano zubbonya alatt, az ing viszont hiányzik az összeállításból. Ha egy ilyen kaliberű divattervezőnek nem szabad így felöltözni, akkor senkinek - hozzá képest kollégája, Jean-Paul Gaultier még Beth Dittóval kiegészítve is visszafogottnak nézett ki.

Jeremy Scott

Melyik a hat közül a legjobban öltözött divattervező?

Jeremy Scott talán a legkevésbé híres tervező a hat közül, de például nagy visszhangot kiváltott, Frédi és Béni stílusában megalkotott kollekciójára sokan emlékezhetnek. Az amerikai tervező a képen honfitársnőjével, Leigh Lezarkkal pózol, aki modell és DJ egy személyben. A párizsi divathét egyik beharangozó eseményére, amelyet a Vogue szervezett, Scott meglehetősen konkrét szado-mazo bőrszerkóban látogatott el. Talán aznap este még egy másik buliba is ment, és nem akart menet közben átöltözni? Ferde hajlamú sapkáján mindenesetre Vogue felirat csillog, és hasonló stílusú csokornyakkendőt is visel. Őszintén szólva csodálkozni fogunk, ha ő nyeri majd meg a szavazást, bár a Velvet-olvasóknál sose lehet tudni. Önnek ki a kedvence a hat közül? Ha átnézte a galériát, szavazzon, és máris kiderül, mi lett Jeremy Scott helyezése!