Pénteken rendezték meg a Marie Claire Fashion Days zártkörű divatbemutatóját, ahol a kifutón ugyan hivatásos modellek mutatták be magyar tervezők kollekcióit, de a show után honi hírességek népszerűsítették a fiatal generáció és a már ismert designerek munkáit. Vajon a fémes Dér Heni, a futurisztikus Zimány Linda, esetleg a precízen punk Szekeres Nóra a magyar divat legcsinosabb nagykövete?

1. Dér Heni - Szegedi Kata

Az énekesnő Szegedi Kata divattervező ruhájában jelent meg az eseményen. A tervezőnő 2009-ben diplomázott a KREA Kortárs Művészeti Iskolában, és ebben az évben megnyerte az év fiatal divattervezőjének járó díjat a Fashion Awards Hungary díjkiosztó gálán, idén pedig az év divattervezője kategóriában jelölték, de ezúttal nem ő lett a győztes. Ruháit olyan nőknek tervezi, akik hisznek "a kevesebb több" jelmondatban, de szeretnek első látásra meghökkentő dolgokat párosítani, amelyek mégis harmóniában vannak – derült ki az esemény tájékoztató füzetéből.

2. Gryllus Dorka - Je Suis Belle

A színésznő a Je Suis Belle tervezőpárosának összeállításában pózolt a fotósoknak, és nem ő volt az egyetlen, aki Dévényi Dalmát és Kiss Tibort népszerűsítette az eseményen. Elmondásuk szerint aktuális kollekciójukban a misztikus, természetfeletti keveredik a klasszikus eleganciával. A Je Suis Belle tervezői nem számítanak kezdőnek a szakmában, hiszen már 2005-ben megszületett a márkanév, és két évvel később ők lettek az év fiatal divattervezői, és már külföldön is többször bemutatták kreációikat. Amikor például 2009-ben a berlini Mercedes-Benz divathéten vettek részt, Gryllus Dorka is jelen volt.

3. Kozma Orsi - Annaeva

Akárcsak a fent említett három designer, a Kozma Orsi által képviselt márka tervezői is rendelkeznek egy magyar divatdíjjal, és akárcsak a kollégáik, Hachbold Anna és Kárpáti Éva is az év fiatal divattervezőinek indított kategóriában győzött. Hachbold Anna korábban azt nyilatkozta a Velvetnek, hogy főként az olyan városi, kozmopolita nőknek tervezik a ruháikat, akik különleges alkalmakra és akár munkába is szívesen viselnék a kreációikat. Ami az együttműködést illeti, a KREA friss diplomásai két évvel ezelőtt találkoztak az iskolában: "Volt egy viszonylag nehezebb feladat, amire rövid időnk volt. Úgy gondoltuk, hogy egyszerűbb lesz ketten megcsinálni, és olyan jól sült el a dolog, hogy ez már a negyedik kollekciónk, amit együtt csináltunk" – mondta Hachbold Anna még tavasszal. <>

4. Ónodi Eszter - Je Suis Belle

Akárcsak Gryllus Dorka, a budapesti Katona Jószef Színház társulatának tagja is Dévényi Dalma és Kiss Tibor kreációjában állt kamerák elé. Igaz, ő az aktuális kollekciónak egy másik darabját mutatta be. Ami a kiegészítőket illeti, a színes fejpánt is kötelező elem volt a Je Suis Belle második celebmodellje számára, hiszen a lookbookban és bemutatón is feltűnt ez a darab. Mint a programfüzetből kiderült, a ruhák főként olyan nőknek készültek, mint Michelle Pfeiffer karaktere Az eastwicki boszorkányok című filmből, és a következő jelzőkkel lehet leírni: öntudatos, vagány, ambiciózus, csinos és intelligens.

5. Pásztor Anna - Mojzes Dóra

Az Anna and the Barbies zenekar frontasszonya és Mojzes Dóra "együttműködése" nem a mostani divatbemutatónak köszönhető, hiszen Pásztor Anna már korábban is viselte a tervező kreációját, például akkor, amikor idén nyáron felléptek az A-HA előzenekarjaként Budapesten. A Fluffnak adott interjúból kiderült, hogy Mojzes Dóra kezdeményezte a kapcsolatfelvételt, mert annyira tetszett neki az, amit Pásztor Anna csinál. Az aktuális kollekciót egyébként Jean D'Arc inspirálta, és ez részben a páncélra emlékeztető elemekben nyilvánul meg.

6. Szekeres Nóra - USE unused

Nem lepődtünk meg azon, hogy a műsorvezető a tervezőtrió ruhájában jelent meg az eseményen, hiszen a USE unused tavaszi/nyári kollekciójának februári bemutatóján is találkoztunk vele, és akkor is az ő egyik kreációjukat viselte. A látvány pedig egy külön posztot ért, hiszen melle láthatóan nagyon szerette a kék miniruhát. A három tervező az aktuális, őszi-téli kollekcióban sok egymással ellentétes dolgot kívánt megjeleníteni, például a szűziességet, az ártatlanságot, illetve ledérséget, a nimfomániát, vagy "a méretes szalonok formai precizitását a gót- és punköltözetek hanyagságát" - írja a Marie Claire tájékoztató füzete.

7. Zimány Linda - Abodi Dóra

A FEM3 új divattanácsadója, azaz Zimány Linda az idei év fiatal divattervezőjét, Abodi Dórát képviselte. A tervezőnő egy korábbi interjúban így írta le a stílusát: "Jellemző rám egy nagyon erős science fiction vonulat, szeretem a naiv, nosztalgikus futurizmust, az ötvenes és hatvanas évek lakberendezését. Emellett nagyon sokat olvasok, és különösen kedvelem például H. G. Wells fura történeteit. Minden olyan dolog piszkálja a fantáziámat, ami kicsit furcsa vagy bizarr. Emellett szimpatikus, ha valaki humorral, gyermeki módon áll hozzá bizonyos dolgokhoz."

+1. Pindroch Csaba - Artista

Pindroch Csaba a képen az Artista egyik tervezőnőjével látható, és ő is egyike volt azoknak az ismert és híres magyaroknak, akik az első sorokból nézhették végig a tizenkét kollekciót felvonultató monstre divatbemutatót, amelynek végeztével csoportképek is készültek a sztárvendégekről. Az Artista bemutatóján egyébként csak nőknek szánt öltözékeket láttunk, akárcsak a többi márka esetében, csupán a Je Suis Belle volt kivétel. Így talán nem csoda, hogy a sztármodellek között sem hemzsegtek a férfiak, pedig biztosan lett volna igény rá.

Ön dönt!

Melyik celebnek áll jól a magyar divat?

Most pedig voksoljon arra a hírességre, aki ön szerint a legjobban fest az általa képviselt tervező vagy designerduó, -trió kreációjában illetve összeállításában! A fémes hatású miniruhában pózoló Dér Heni a nyerő? Kinek áll jobban a Je Suis Belle stílusa? Ónodi Eszternek vagy Gryllus Dorkának?