A Velvet Kommandó ezúttal azzal a keresztkérdéssel tesztelte a farmerüzletek eladóit, hogy tudnak-e nem szűk nadrágot mutatni 25000 Ft alatt. A Pepe Jeans minden tekintetben elvérzett, a Retro és a Blue Heaven kicsit drága, a Levi's-ben meg ugyan kedvesek voltak, csak nem azt adták, ami kellett volna. Persze itt legalább van kiszolgálás, szemben a nagy láncokkal és a hipermarketekkel. Nézzük üzletről üzletre!

Egy általános és egy cipőbolti körút után úgy döntöttünk, hogy készítünk egy farmerkörképet is, ugyanis a nadrágvásárlás komoly kihívásokat rejt magában, sőt, néha kész rémálom. A kiszolgálás és az árak mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire széles a választék. Tegyük fel, hogy valakinek nem igazán áll jól a szűk szárú fazon, vagy egyszerűen csak nem kedveli ezt a szabást, akkor van-e reális esélye arra, hogy talál magának mondjuk egy trapéz szárú darabot. Ja, és szorgalmasan feljegyeztük minden helyen, hogy ugyan melyik méret jó ránk, mert tudni akartuk, lehet-e "vakon" vásárolni, vagy érdemes eleve több méretet magunkkal hurcolni a próbafülkébe.

Levi’s

A Levi’s nem kevesebbet ígér, mint hogy megtalálta a tökéletes farmert – ez lenne a Curve ID – és egy 60 ezer nő bevonásával végzett felmérés révén arra jutott, háromféle női alkat létezik: demi curve, bold curve és slight curve. Ez így elsőre kevésnek tűnik, de mi megpróbáltuk elhinni: az alkatunkat speciális mérőszalaggal állapította meg a nagyon készséges eladólány, és bár szemmel láthatóan mások vagyunk, mindkettőnk esetében „demi curve” lett a végeredmény. Fel is próbáltunk egy-egy olyan nadrágot, ami állítólag pont ránk lett szabva, de az eredmény borítékolható volt; egyikünk derekán elállt a nadrág dereka, másikunkat pedig szorította. Az újfajta „mindenki számára biztosan tökéletes” farmer nekünk nem jött be, de ha valaki beleszeret, 22 ezer forintért veheti meg magának a Levi’s új slágerét.

Fazonok: Van választék? Igen, hisz hol lenne, ha nem itt, ahol tényleg rengeteg farmertípusból válogathatunk.

Ár: Egy curve ID nadrág 22 ezer forintba kerül.

Kiszolgálás: csillagos ötös

A méret, ami jó volt: 28

Retro

A Retoban nem centizgettek, de szívesen kerestek nekünk méretet és megmutatták, szerintük mi a trendi idén. Bemondtuk, hogy a méretünk 29-es, és egy fél perc alatt kaptunk is két nadrágot: egy mély ülepű, de testre simuló gatyát, valamint egy olyan szűk nadrágot, aminek az aljába alig fért be a kezünk. Az ülepes gatya méretben jónak bizonyult, de röhejesen nézett ki, a szűket sajnos nem tudtuk begombolni, mert csak 28-as volt belőle készleten.

Fazonok: Elég szűk választék, kb. 10 különböző fazon lehet, azok viszont a legújabb divatot követik. Mi nem láttunk az üzletben trapéznadrágot, a honlapjukon ellenben igen.

Ár: Az ülepes gatya 17.493 forintot kóstál (némiképp leárazva), szűk szárú farmer pedig 22 ezer forintot.

Kiszolgálás: Kedves, de nem olyan alapos, mint a Levi’s-ben. Az sem kellemes, hogy ami nem lett jó, azt magunknak kellett visszapakolnunk a polcra.

A méret, ami jó volt: 29

Blue Heaven – Mustang

Az apró boltban többek közt Mustang farmerek közül válogathatunk. Az eladók készségesek, és a készlet is igényes: találtunk például egy érdekes, belül piros, kívül farmerkék darabot. A Mustang nem csak extraszűk darabokat gyárt, úgyhogy igazi felüdülés lehet azok számára, akik már unják az olyan nadrágokat, melyekbe cipőkanállal kell belepréselődni. Ezek sem a legolcsóbb farmerek, kicsit sokalltuk a 22 ezer forintot a vékony nadrágért.

Fazonok: többféle van, és nem csak trendi szűk szárú nadrágok vannak a boltban, mondjuk kifejezetten trapéz nincs.

Ár: a kétszínű holmi 22 ezer forintba került.

Kiszolgálás: kedvesnek mondható, de nem sokat beszélgettünk.

A méret, ami jó volt: 30

Pepe Jeans

A Pepe Jeansben nem szóltak hozzánk, míg tanácstalanul válogattunk a leárazott pólók közt, mi untuk meg a várakozást. Megkérdeztük az eladót, milyen bővebb szárú farmert tud ajánlani, de csak egy darab leárazott nadrágnak nem volt csőszára. Az új kollekciós farmerek közül mind nagyon szűk, és mind drágább 20.000 forintnál. Itt kezdtük megunni a 20-30 ezres árakat, úgy döntettünk nem veszünk leárazva 16.000 forintba kerülő nadrágot, megpróbálunk olcsóbban farmert találni.

Fazonok: A bővebb szárú nadrágok kedvelői szinte esélytelenek. Elő a cipőkanállal!

Ár: Az egyetlen maradék trapézgatya 16 ezer forintba kerül, a szezon farmereit 22 ezer forint körül árazták be.

Kiszolgálás: nem jó, nagyon nem jó

A méret, ami jó volt: 29

Jeans Club

A neve alapján farmerbolt, az árukészletből mégis tetőtől-talpig fel lehet öltözni. A nadrágok nagyságrendekkel olcsóbbak, mint az eddigi boltokban: leárazva 5 ezer forintért vehetünk csinos nadrágot – még pont volt a méretünkben –, a hétezer forintos magas derekú, trapézos gatya anyagát pedig minőségibbnek éreztük, mint némelyik 20 ezer forintos példányét. A boltban való kiigazodást azonban semmi nem könnyíti meg, így hamar elvesztjük a fonalat és farmer helyett pólók meg cipők közt folytatjuk a válogatást. Nadrágot itt se vettünk, továbbmentünk más ruhaboltokba.

Fazonok: Sokféle van, de képtelenség feltérképezni az egész árukészletet, ami ráadásul boltonként más és más.

Ár: 5000-8000 forint között biztos találunk nekünk való nadrágot.

Kiszolgálás: nincs

Méret: 28

Bershka, New Yorker, H&M

A Jean’s Clubon felbuzdulva meglátogattuk több egyszerű ruhaüzlet farmerszekcióját is. A New Yorkerben egész nagy helyet foglalnak a farmerek, de nem könnyű a megfelelő méretet és fazont kiválasztani, ugyanis a méretezés és anyagvastagság bolton belül váltakozik, ahogy az is, melyik farmerben van elasztikus szál és melyikben nincs. A H&M is ráerősített a farmervonalra, még több fazont és színt lehet náluk kapni. A farmerek szépen kilógatva, sorba rendezve várják a vevőket, eladói segítség nélkül is el lehet boldogulni. A Berschkában leárazás végén jó farmert vásárolni, akkor minden, ami szezonban 5-7-10 ezer forintba kerül, 3.000 forint körül kapható. Egyébként dicséretes a nagy választék. A nadrágok rugalmasak – tehát kényelmesek –, mindenki találhat olyat, ami olyan, mintha rászabták volna.

Fazonok: minden van, mindenféle színben.

Ár: Berschkában 5 és10 ezer forint közötti árban van egy-egy nadrág, a New Yorkerben kicsit drágább a felhozatal, a H&M-ben most épp farmer-napokat tartanak, így a legtöbb nadrág 6.990 forintba kerül.

Kiszolgálás: egyik helyen sincs

A méret, ami jó volt: a Berschkában nincs külön farmerméretezés, a H&M-ben a 29-es volt ránk jó, a New Yorkerben a 28-as.

Tesco és Auchan

Mivel sok helyen megjelent az Auchan 1490 forintos farmereinek hirdetése (és a plakáton egész csinos nadrágokat láttunk), elnéztünk az egyik hipermarketbe. A kiflik és játékok mellett találtunk egy "ruhaosztályt", ahol volt pár farmer is, de a választék jóval soványabb volt, mint reméltük, az árak pedig magasabbak, mint a plakátokon. 3990 forintért találtunk sötét színű, magas derekú skinny farmert, és kicsit alacsonyabb derekú, kantáros nadrágot ár nélkül. A Tesco-ban nagyobb volt a választék, de az árak megközelítették a nemzetközi divatláncokét. Igaz, többségüket most 30%-al olcsóbban meg lehet vásárolni.  A leértékelt holmik között találtunk fekete vagy sötétkék skinny farmert, és mély ülepű, vékony anyagú farmernadrágot is. Az alapkollekcióból pedig kiszúrtunk egy 2200 forintot kóstáló szűkszárú fazont, aminek - kész csoda - nem állt a derékrésze, mint a drága Levi's esetében, de azért mégsem volt az igazi a látvány, más szabás kellett volna.

Fazonok: Nyilván üzletenként változik a felhozatal, mi csak skinny farmerekkel találkoztunk.

Ár: 4.000 és 7.000 forint közötti áron láttuk mindkét hiperben a farmereket, de az alap- és a leértékelt darabok olcsóbban is megkaphatóak.

Kiszolgálás: Egyik helyen sincs, de a próbafülkébe bejutás előtt komoly ellenőrzéseken kell átesni (kosarat kint kell hagyni, ruhákat leszámolja egy alkalmazott, stb). és ami nekünk újdonság: mindkét hiperben kérésünkre átalakítják a megvásárolt ruhadarabot, igaz, az Auchanban mondjuk két hetet kell várni arra, hogy elkészüljön.

A méret, ami jó volt: Az Auchanban nem volt külön farmerméretezés, a Tescoban viszont volt olyan darab, aminek a szélessége és a hosszúsága is meg volt adva, így ha szerencsénk van, vehetünk olyan nadrágot, amit nem kell felhajtani vagy beljebb venni. Ránk egy 28/32-es darab volt jó, igaz csak széltében.

Végkövetkeztetés

Jó hír, hogy nem kell 20.000 forintot költeni egy szép/trendi és kényelmes farmerre: a nemzetközi divatboltokban kis utánajárással – azaz 10-20 farmer felpróbálásával – mindenki találhat magának tökéletes nadrágot. A hipermarketekbe nem érdemes farmerért menni, a Berschkába, H&M-be és New Yorkerbe viszont igen. Ha pedig drágán (de jót) akarunk vásárolni, mindeképp a Levi's felé vegyük az irányt.