Bejártuk a 4-6-os villamos vonalán található budapesti turkálókat a Blahától a Moszkva térig, az Erzsébet, a Teréz és Margit körúton néztünk körbe. Divatos, jó minőségű, az aktuális divatnak többé-kevésbé megfelelő női holmikat kerestünk, lehetőleg olcsón. A kilós boltokból reményvesztetten távoztunk, a kisebb, de drágább turkálókban viszont még mindig lehet találni jó cuccokat. Mi például egy virágos tunikával és egy húzott vállú, csíkos pulóverrel lettünk gazdagabbak összesen 3700 forintért, de majdnem hozzánk ragadt pár szemrevaló táska is.

Az őszi/téli trendeknek megfelelő, hordható, nem elnyűtt darabokra – főleg kabátra, pulóverre – vadásztunk, a vártnál kevesebb sikerrel: a legtöbb helyen nagy méretű, bolyhos ruhák közül lehetett válogatni, a jó minőségű és divatos holmik árai gyakran nem sokban maradtak el egyes új ruhákat kínáló bolt árától. A turkálók továbbra is a szokásos 6-7 brit márkából élnek: a New Look, az Atmosphere, a George, a Nexxt, a Dorothy Perkins és a Topshop ruhái közt tobzódtunk, mégsem tudtunk bevásárolni télire.

Renoválás – Dohány utca

A Renoválásban már 3 éve is jártunk, azóta szinte semmi nem változott. Nagy a választék mélyen dekoltált női felsőkből, szürke szoknyákból és nagyméretű koktélruhákból, de mi az évszakra való tekintettel a pulóvereknek és kabátoknak szenteltünk kitüntetett figyelmet: vékony pulcsikat 2000 forint körül találtunk, a vastagabb kardigánokért már 3000 forintnál többet kértek. A kabátok árai között meglepően nagy eltérés van, 1700 forintért láttunk műirhát, a mellette lévő fekete pufidzseki viszont valamiért 7100 forintba került. A cipő és táska felhozatal cseppet sem volt vonzó, ahogy a szürke szoknya- és nadrághalom sem hozott minket lázba, pedig voltak leárazott darabok is. Jellemzően 42-es vagy annál nagyobb méretű cuccok vannak, és nagyon oda kell figyelni pulóvervásárláskor, nehogy kibolyhosodott felsőt vásároljunk. A fogasokra rendezett ruhák mellett továbbra is van tárolókba ömlesztett 500 forint/db-os ruhakupac, amit ha nagy türelemmel átnézünk – mi feladtuk, nem volt kedvünk lökdösődni –, találhatunk néhány jó darabot.

Háda – Rákóczi út

Annak ellenére, hogy október van, a boltban olyan fülledt a levegő és olyan forróság van, mint egy esőerdőben. Ájulás közeli állapotban futottunk végig a kétszintes, áporodott szagú turkálón, ahol hatalmas volt a tömeg – annak ellenére, hogy hétköznap, munkaidőben jártunk arra – és a választék is igen impozáns volt a mennyiséget tekintve. Mindenből rengeteg van: szoknyából, mellényekből, férfiruhából, műszőrme kabátból és mellényből (kiegészítőkből szolid a felhozatal). A minőség viszont változatos, kifejezetten elegáns kabátok ezeréves sportos darabokkal keverednek, az ócska, kinyúlt felsők és nadrágok mellett sok ruhán még rajta van az eredeti bolti cetli. Az egyik kapucnis felsőhöz nagyon hasonló darabot láttunk egyébként az Allee divatbemutatóján. Nyilvánvalóan nem ugyanaz a márka volt, de lényegesen kevesebbe került, és az ember főként ilyen megfontolásból jár turkálóba. Az árak nem rémisztőek, kabátok 5000 forint körül, ingek, pólók 2000 forint alatt, kardigánok 1290 forinttól kaphatók. A britek a jelek szerint továbbra is rengeteg csillogó fonalból kötött poncsót és bolerót dobnak ki. A Háda előnye, hogy hatalmas, hátránya talán pont ugyanez. Órákat tölt el az ember, mire telepakolja a kosarát. Akkor érdemes ide jönni, ha alapdarabokra van szükségünk, és nagyon ráérünk, valamint bírjuk a trópusi klímát.

Tunika – Erzsébet krt., a Madách Színház mellett

A Tunika meglepően kicsi volt az előzőleg bejárt helyekhez képest, és üdítően jó minőségű holmikat találtunk. A trendeknek megfelelő ruhákkal van tele az üzlet, és az első biztató jel nem volt más, mint egy magasított derekú ceruzaszoknya, amire az üzlet egyik kirakatában figyeltünk fel. Az éppen divatos holmik közül találtunk még bőrkabátokat, bársonyfelsőket, hosszított fazonú ingeket, és húzott vállú csíkos pulóvert is. Bár kicsit nagy a zsúfoltság az állványokon, ami első blikkre riasztó lehet, de minden jó minőségű, és színek szerinti rendezés és tágas, tiszta próbafülke könnyíti meg a vásárlást. Itt is sok a tweed és nem nagyon magasak az árak: csinos bőrszoknyát vehetünk 2000 forintért, bársonyfelsőt és tweednadrágot 1000 forintért, egyedül a bőrkabátok ára húzósabb (9000 forint körüli).

Mirá – Margit krt., Bem mozi mellett

Szintén kicsi az üzlet, de zsúfolásig van tömve ruhákkal és az ár/érték arány is kimagaslóan jó. A vásárlóközönség javarészt fiatal nőkből áll, akik izgatottan próbálgatják az elegáns ingeket, szoknyákat. Mi vastag és divatos kardigánokat találtunk 2200 forintért, de egy elegáns, 1300 forintos ingnek sem tudtunk ellenállni. Fekete, csillagmintás tunikát vehettünk volna 800 forintért, kissé ízléstelen, rózsaszín bundát 3200 forintért. Sok kiegészítő van a Mirában, főleg táskából erős a felhozatal. Az árukészlet egyébként nagyon hasonló a Renováláséhoz, és nagyjából az összes többi turkálóéhoz: mivel ugyanazokat a márkákat tartják, ugyanazok a bőszárú tweed nadrágok, vékony kardigánok és tarka tunikák néznek vissza ránk a fogasokról. Sőt, megvolt ugyanaz a csillagokkal díszített ruhácska, amit még a nyár folyamán egy szegedi turkálóban újítottunk be.

Dressing – Mechwart liget

A körutunk során útba ejtett turkálók közül ez volt a legkisebb és a legszellősebben berendezett. Nagyon kevés ruha van, de lehet érdekes dolgokat találni: nagy kedvencünk volt a tyúklábmintás ing (1880 forint) és egy fekete, különleges galléros kardigán (2980 forint). Új ruhák is vannak: vidám mintás, de műszálas pulóvereket, tunikákat árulnak 3680 forintért. A táskákból sajnos még kisebb volt a kínálat, de a kiszolgálás kárpótolt mindenért, amikor ugyanis szemet vetettünk az egyik kirakatban elhelyezett darabra, készségesen vették be nekünk, pedig szabadkoztunk, hogy nem akarunk ilyen nagy felfordulást okozni.

Maggie's – Moszkva tér

A Maggie's hatalmas, igényesen berendezett használtruha kereskedés: az áru ruhanemek szerint csoportosítva, szín szerint vállfára rendezve várja a vevőket. Rengeteg holmi közül válogathatunk, csak fekete pulóverekből annyi van, amennyi ruha az előző turkálóban összesen. Kabátot is találtunk, 3200 forintért. A pulóverek ára általában nem haladja meg a 2000 forintot és jó az állapotuk. Igaz, azért találtunk egy-két olyan holmit, amin voltak apróbb vagy zavaróbb hibák. Sajnos nincsenek kifejezetten izgalmas ruhadarabok: annak érdemes a Maggie's-be mennie, aki téli alapruhatárát akarja felújítani. Kiegészítők is akadtak bőven: több polcnyi táska és cipő sorakozott pár méterre a bejárattól, és máshol is el volt helyezve egy-két darab.

Ahol nem találtunk semmit

Használtruha Plaza - Erzsébet krt., a Tunika mellett: hiába az 1000 forint/kilós ár, nem sikerült divatos, jó állapotú ruhára akadnunk az üzletben.

Humana: Amikor a Humanában jártunk, minden ruha 300 forintba került, mégsem vettünk semmit. Velünk együtt rengeteg nyugdíjas keresgélt hordható ruhát, ők találtak is ballonkabátot, kötött pulóvert maguknak, mi azonban nem voltunk elég türelmesek ahhoz, hogy hosszan nézelődjünk a rengeteg, első ránézésre ócska gönc közt.

Angol-Holland Second Hand – Teréz krt. 10: Van lakástextil is, de ez az üzlet is inkább az idősebb korosztályra specializálódott. Ha igazi szőrmebundát keres, akkor érdemes idejönni: 10-50.000 forint közötti áron árulják a rövidebb-hosszabb bundákat.

Qualitee – Margit krt. 40.: Egy kiló ruha 2900 forint, de elég üres volt az üzlet és nagyon vegyes a kínálat: gyerekjelmezek és ócska melegítők keveredtek elegáns, kifejezetten szép darabokkal.

Végkövetkeztetés:

Némi kitartással jó esélyünk van arra, hogy találunk valamit, ami megfelel az aktuális szezon követelményeinek, ami jelen esetben lehet egy szőrmemellény vagy egy ceruzaszoknya. Persze számolnunk kell azzal, hogy esetleg annyit kell majd fizetnünk, mint egy új holmikat árusító üzletben, de legalább így kisebb az esélye annak, hogy az adott darab szembejön velünk az utcán. Jól variálható alapdarabokat pedig szinte mindenhol lehet kapni, de érdemes tüzetesen átvizsgálni, hogy nincs-e rajta valami apró hiba, ami esetleg nem javítható.