Dagadtak az erek, remegtek a nők és a férfiak az erőlködéstől, miközben azért görcsösen mosolyogtak is a színpadon az Uránia moziban hétvégén megrendezett IFBB Klasszikus Testépítő Világbajnokságon és Fitness Világkupán. A huszonkét éves Mile Szilvia, a verseny reklámarca elmondta, július óta gyúr az eseményre, ezalatt 20 kilót adott le. Ahogy elmondta, ez egy kvalifikációs verseny a márciusi Arnold Classics döntőre, ami a testépítő versenyek csúcsa. De az is kiderült, hgoy a verseny előtti diéta a legsúlyosabb, de legalább szexelni szabad.

Az IFBB testépítő és fitnesz szövetség először ítélte kelet-európai országnak egy világverseny lebonyolításának jogát. Körülbelül hatvan országból háromszáz versenyző érkezett Budapestre. Belenéztünk a döntőbe, és elbeszélgettünk a verseny reklámarcával, Mile Szilviával, aki maga is fellépett a döntőn felnőtt fitnesz abszolút kategóriában. Csillogó izomkötegek, vicsorgás és barnítókrémtenger a galériában.

A diéta az gyilkos

"A diéta a legkeményebb része a felkészülésnek. Nagyon édesszájú vagyok, de minden mást is eszem, paprikás csirkepörköltől kezdve az édességekig. Nagyon kinéztem ezt a gyümölcsös tortácskát" - mondta korábban az egyik kávézó ajánlójára bökve. "Ilyenkor mindig fellapozom édesanyám szakácskönyveit, és kiválogatom belőle a recepteket, hogy miket fogok elkészíteni, amikor végre újra ehetek" - említette szintén a verseny előtt, amin végül az ötödik helyezést szerezte meg. "Azért hívják abszolút kategóriának, mert általában 163 cm-nél magasabbakra és alacsonyabbakra szokták választani a mezőnyt, de itt mindenki együtt versenyzett" - magyarázta már a fellépés után.

"Nem szeretném elijeszteni az embereket. A diéta utolsó hete a legbüntetőbb, a fehérjézés. Teljesen leszűkül az ételek palettája. Csak száraz húsokat, például csirkét és pulykát, illetve halat lehet enni és vizet inni. Nincs semmi más. Aztán az utolsó két-három napban következik a szénhidrát töltés, amikor viszont csak rízst eszem. Ettől lesz ez versenysport. Erre nem biztos, hogy mindenki képes lenne már" - avatta be a Velvetet a felkészülésbe. "Láttam Béres Alexandrát, nagyon tetszett, ez hajtott, és, hogy alakítsam a testem. Nő vagyok, nagyon fontos, hogy jól nézzek ki. Emellett kiskorom óta színpadon állok, élvezem a színpadi megjelenést" - magyarázta, hogy miért válaszotta mégis a fitneszt.

Az élet, a karrier meg ilyenek

Mile Szilvit az októberi mexikói világbajnokság után válaszották ki, hogy reklámozza a versenyt. "Nem nyertem, de tetszettem a szervezőknek, mondjuk, hogy bizalmat adtak nekem. Azt mondták, hogy királynői a megjelenésem. Ezen nem is szeretnék rontani" - tette hozzá. Mile egyébként még öt éves korában kezdte a sportolást ritmikus gimnasztikával, és 18 évesen váltott fitneszre. Mint mondta, 2009 volt az áttörés éve, amikor a felnőtt női Európa-bajnokságon hetedik helyet szerzett, a junior Európa-bajnokságon pedig ötödik lett.

A versenyzés mellett az ELTE Állam- és Jogtudományi karán tanul politológiát, emellett az egyik szövetségnél bírói vizsgát szerzett. "A suli az első, a politológus végzettségemmel szeretnék később kezdeni valamit. A fitneszt addig csinálom, amíg kedvem és erőm van. Szerencsére ezt egészen sokáig lehet folytatni, minél többet edzel, annál szebb, definiáltabb és érettebb lesz a tested. A mexikói vébén körülbelül harminc éves nőkkel kellett versenyeznem, de nem ritka, hogy valaki még sokkal tovább is csinálja" - mondta. A világ legidősebb nemzetközi versenyen is induló női testépítője egyébként a 73 éves amerikai Ernestine Shephard.

Test, biológia, szex

"Nem szeretnék hatalmas izomtömeget felszedni, mondjuk még lehetne néhány helyre dolgozni. Az alacsony zsírszázalékért és definiáltabb testért edzek most" - mondta. A felkészülés egyébként egész évben tart, de a keményebb szakasz két hónappal a versenyek előtt, diétával kezdődik. Aztán súlyzózásból, kardiózásból és a kilencven másodperces gyakorlatra való felkészülésból áll, amibe tánc és mindenféle showelem tartozik. Mile Szilvia viszont kábé július óta aktívan készült, mert több műtétje is volt. Egy mellműtét után a jobb és bal lábát is meg kellett operálni. Mint említette, 74 kiló volt, amikor elkezdte a felkészülést és azóta 20 kilót sikerült leadnia.

"Jó a test, már akinek ez tetszik, viszont legalább plusz húsz év a fej" - idézett egy korábbi megjegyzést. "A kemény edzés és a diéta miatt az arcod beeshet, sajnos" - említette. A pasija egyébként az edzője is, úgyhogy semmilyen gondot nem okoz a kapcsolatban, hogy a versenyek környékén napi négy alkalommal is konditerembe megy. Turós György egyébként korábban dolgozott Béres Alexandrával is. Szexmegvonás nincs a versenyek előtt - rázta a fejét, amikor rákérdeztünk, - de hajlékonyság rendkívül jól jön az ágyban. "Kedves kislány vagyok, írd majd bele, hogy elpirultam" - kérte a végén.