A kecskeméti szakács lett a világ legjobbja a luxemburgi szakács-világbajnokságon. A Magyar Nemzeti Szakács- és Cukrászválogatott főnökeként pedig egy ezüstérmet is begyűjtött Varga Károly a világkupa mellé. Több mint 50 ország 2500 versenyzője indult az idei, egyébként négyévente megrendezett luxemburgi a világbajnokságon.

Hungarikumokkal indult az újabb aranyéremért

Édesanyja unszolására választotta a szakácsszakmát Varga Károly, aki idén elnyerte a világkupát a luxemburgi szakács-világbajnokságon. "Azt szerette volna, hogy szép, tiszta körülmények között, fehér ruhában dolgozzak, és éheznem se kelljen. Utólag is azt kell mondanom, hogy jó döntés volt" – idézte fel Varga Károly a kezdeteket. A válogatottba a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjaként került. Negyedik alkalommal szerepelt vébén, eddig tizennégy aranyérmet szerzett a világbajnokságokon, és tizenegyet az olimpiákon.

"Klasszikus 'A' kategóriában indultam, nyolcszemélyes dísztálat, azaz hidegtálat kellett készítenem, négy különböző fingerfooddal, ami parányi falatkákat jelent, amik vendégvárásra kiválóak" – mondta a versenyről. "Minden teljesen szabadon választott volt, a versenyzők fantáziáján múlott, hogy miket és hogyan használtak fel. Az ételekben igyekeztem hungarikumokkal is dolgozni, mint a mangalica, a szürkemarha, az akácméz, vagy a libamáj" – tette hozzá.

Az értékelésről elmondta Varga Károly, hogy 100 pontot lehet begyűjteni a bíróktól. 91 ponttól kapnak aranyérmet a versenyzők, így megtörténhet, hogy többen is aranyérmesek lesznek egy kategóriában. Ő viszont az aranyérmesek között is a legmagasabb pontszámot szerezte, ezért kaphatta meg a világkupát. "Meg kell nevezni, amit készítünk. A bírák pedig figyelik a kiválasztott alapanyagokat, a kidolgozást, arányokat, színeket, milyen újszerűséget tartalmaz az étel. Olyan dolgokat nem érdemes elkészíteni, amit előtte megcsinált már valaki más" – magyarázta a versenyről.

A melegkonyhánál nem túl drága alapanyagokat használt

"A legfontosabb mégis az íz, az ízek harmóniája, de mint mondtam, rengeteg mindent figyelnek. A melegkonyhánál például, amiben csapatban indultam, hatfős zsűri vizsgálja az ételeket. Nekem is mennem kellett volna zsűrizni, de nem vállaltam, mert inkább versenyeztem" – folytatta. "Olyan alapanyagokat használtam, ami nem túl drága, például borjúfejet, vagy malacfület. A ráfordított idővel, kidolgozással tettem őket értékessé. Nagyon szép dolgokat lehet belőle alkotni" – magyarázta, mivel nyerte el  a zsűri bizalmát. "A kreativitás persze fontos. Sous-vide báránygerincet lávakövön készítettem el, és borsófánkkal, meg karamellizált cikoriával tálaltam" – említett egyet a fogások közül. Emellett szerepelt többek között polipból és tintahalból készült szalámi, vagy véreshurka-canelloni tormahabbal is.

Otthon viszont ritkábban csillog a szakácsvilágbajnok. "Van rá alkalom, hogy én főzök otthon, de általában ezt meghagyom a feleségemnek. Ő is rendkívül jól főz, szerencsés vagyok ebből szempontből" – mondta. "Odafigyelnek ezekre az eredményekre, van ennek hozadéka. Felkértek több helyre is, hogy dolgozzam ott. Ezúttal Svájcba fogok menni" – említette. Varga Károly, mint mondta, több alkalommal dolgozott már Ausztriában, Németországban, Luxemburgban, vagy Párizsban, de sikerrel tartott konyhaművészeti bemutatókat New Yorktól Szingapúrig.