Grafikusnak indult, aztán világbajnok testfestő lett Dudás Barbara, aki megfogadta, hogy többet nem versenyez, de a világnak ettől függetlenül még szeretné megmutatni, mit tud. A beszélgetésben elmondta, hogy legszívesebben Lady Gagával dolgozna együtt, mert biztos benne, hogy különleges dolgokat tudnának alkotni, aztán beavatta a Velvetet, hogy az oroszok mindent visznek.

Kozmetikus és sminkes

A harmincöt éves Dudás Barbara eredetileg grafikusnak tanult, de sminkelni szeretett volna mindig is. "Alkalmazott grafikusi képesítést szereztem, aztán kozmetikus lettem, de csak azért vállaltam, hogy később sminkelhessek. Nem létezik Magyarországon olyan, hogy te sminkesként kezdesz, elválaszthatatlan a kettő. Sokat dolgoztam kozmetikusként, legalább 13 évet, de mellette indultam sminkversenyeken, hogy ki tudjam élni magam, hogy kibontakoztathassam a kreativitásom. 1995. és 2004. között versenyeztem, többször voltam magyar bajnok, 2003-ban Európabajnok lettem, a 2004-es párizsi világbajnokságon pedig testfestés kategóriában nyertem" - mondta. "Úgy döntöttem, hogy innen nincs tovább, a csúcson hagyom abba a versenyzést."

A végső harc

Aztán egy évvel ezelőtt úgy érezte, hogy megint alkotnia kell valamit, úgyhogy nekivágott az utolsó utáni versenynek. "Az OMC Hairworld a legrangosabb verseny, 60 ország 800 versenyzője indul évente, körülbelül 1600 kategóriában. A testfestő kategóriában nekem 45 emberrel kellett versenyezem, akik 30 országból érkeztek" – magyarázta. "Amikor a 2004-ben világbajnok lettem, a téma adott volt: antik civilizációk. Ezúttal viszont szabad kezet adtak. Mindenképpen valami franciás dolgot szerettem volna csinálni, így a Moulin Rouge világa mellett döntöttem. Az 1800-as évek második felének francia hölgyének képét szerettem volna megragadni. Olyan jegyeket akartam felfesteni a modellre, ami az akkori öltözködést jellemezte" – mondta a Velvetnek.

A világbajnoki címet érő testfestés tizenhat órán keresztül készült. "Indultam kifutósmink kategóriában is, ahol harmadik helyet szereztem. Egyébként mindent az oroszok vittek. Az első öt helyezett például, engem leszámítva, mind orosz volt. Az egész sminkvilágra jellemző amúgy, hogy az oroszok dominálnak. Az OMC Hairworldöt is ők szervezik, rengeteg pénzük van, és a trénerek is általában oroszok" – magyarázta. "A versenyzés egyébként nagyon költséges. Az utazással, az anyagköltséggel, mindennel együtt kábé másfél millió forintot költöttem a versenyre, ráadásul Magyarországon nincs ki támogasson. A Beauty Forum ajánlott 90 ezer forintot, és ennyi" – említette a Velvetnek.

Munka és barátság

Ahogy Dudás említette, a modellel, akivel a párizsi versenyen dolgozott, szinte baráti kapcsolatot alakított ki. "A modellen egyébként rengeteg múlik, az előadás mód, hogyan tudja beleélni magát az adott szerepbe, tényleg legalább nyolcvan százalékban meghatározza a festés sikerességét. Megláttam őt egy újságban, és tudtam, hogy vele nyerni fogok. Annyira rá építettem az egészet, hogy nem tudtam volna pótolni. Az idő nagyrészében egyébként dolgoztunk, nem voltunk sajnos sehol Párizsban. Vásárolni ugyan elugrottunk, de a városból nem láttunk szinte semmit. A testfestés meg annyira valósághű lett, hogy az emberek gyakran megdöbbentek, hogy tényleg nincs rajta ruha. Ebben semmi szexualitás nincs. Nem a csajok meztelensége húzza a szemet, hanem festés."