Újabb gyorsétterem nyílt Budapesten, ezúttal a Váci utcában. A Gusto Burger & Cafe azzal próbál vendégek szipkázni a többi gyorsétterem elől, hogy ígérete szerint minőségi alapanyagokkal dolgozik, semmi adalékanyagot nem tartalmaznak a húsok, nem húspépet, hanem valódi húst használnak fel a hamburgerekben, és árulnak sört meg bort is. Emellett versenyképes árakkal is kecsegtettek, de ebből egyelőre nem derült ki semmi. Rengeteget ettünk.

Hamisítatlan gyorsétterem

A Gusto Burger & Cafe hamisítatlan gyorsétterem, ha netán valaki hirtelen zavarba jött volna attól, hogy az egészséges táplálkozást hirdetik, a Váci utcában található, és az árakról magyaráznak. Ugyanúgy sorba kell állni a kasszáknál, hasonló a kínálat is, és ugyanúgy tálcán kapjuk a kaját, zacskóba meg papírdobozba csomagolva a szendvicseket, úgyhogy nem kell késsel meg villával bénázni, hogyha itt szeretnék enni. A gourmet burgerben utazó Ring Café, vagy a Manga Cowboy ezzel ki is esnek az összehasonlításból.

Az étterem a quality & local kategóriába lőtte be magát, ami annyit tesz, hogy megpróbálnak minőségi alapanyagokkal dolgozni – ezt mondjuk minden nagyobb gyorsétteremlánc hajtogatja –, ugyanakkor igyekeznek mindent hazai termelőktől beszerezni. Állítólag egyedül a marhahús származik külföldről, Argentínából, mert egyelőre nem találtak olyan beszállítót, aki garantálni tudná az állandó kiváló minőséget.

Nehéz sors vár rá

Mivel gyorsétteremről van szó, túlságosan egyszerű lenne csak a McDonald'sre, Burger Kingre, meg KFC-re korlátozni a versenytársak számát. A Gusto Burger & Cafenak ugyanúgy meg kell küzdenie a Boráros aluljáróban található hamburgeressel, ahogy a közeli Isztambul nevű kebabossal is. Így viszont erősen kétséges, hogy képes lesz-e versenyben maradni, annak ellenére, hogy kifejezetten kényelmessé teszi az étkezést, hogy nem állnak mellettünk rendőrök, illetve nem kell verekedésre készülnünk, miközben rendelünk.

Egyrészt azért, mert a Ferenciek tere mellett, a Váci utca legelején van, tehát elsősorban a betérő turistákra számíthat, akiket a Vörösmarty tér felől begyűjt a szokásos Burger King, McDonald's kombó, az Astoria felől szállingózó diákokat pedig a környéken található kifőzdék, kínaiak és az említett kebabos is csábítja. A szemben lévő sarki Nordsee is szemmel láthatóan döglődik. Úgyhogy nyilván az lenne a döntő, ha a Gusto Burger & Cafe tényleg olyat tudna nyújtani, amiért érdemes lenne leugrani a buszról vagy a metróról, hogy betérjünk egy falatra. Ízekben viszont – másrészt tehát – annyira nem erős sajnos.

Az ízek háborúja

Az örökzöld sajtburger majdnem pontosan olyan, mint minden gyorsétteremben. A McDonald's ízeit sajnos nem hozza, nincs annyira egyben a szendvics, és nem is annyira lucskos sajnos, de a Burger Kinget például könnyedén kiosztja. Azonban nem lehet ellenfele az Astoria és a Blaha közötti Rákóczi pékségnek, ahol a magyar különlegességnek számító csalamádés hamburgert felfoghatatlanul olcsón árulják. A feltétek egyébként a Gustoban a szokásosak, sajt, saláta, hagyma, uborka, az argentín marhahús pedig nem teszi különlegessé az élményt.

A legfontosabb persze a három gyorsétterem zászlóshajójának, a Big Macnek, a Whoppernek, és Gusto Special hamburgereknek az összehasonlítása. Ebben bukik tehát leginkább Gusto Burger & Cafe. A lazacos és csirkemelles szendvicsek ugyan kétségtelenül laktatóak, viszont meglepően unalmasak lettek. A lazacnak tényleg lazac íze van, a csirke pedig közelít a csirkéhez, igaz, a KFC csirkemelleit azért nem tudja felülmúlni, ízesítésben viszont egyelőre gyengébbnek tűnnek, mint a többiek.

A hús mindkét esetben hatalmas, viszont a zöldség és az enyhén fokhagymás szósz kevés ahhoz, hogy könnyen csússzon a bucival. A Whopperben, a kebabokban és gyrosokban az a csodálatos, hogy rengeteg szószban tocsogó zöldséggel lazítják a húsok, és a piták, bucik töménységét. A Gusto Special ételekkel viszont egy idő után egyhangú kérődzésé válik az étkezés, mert minden falat néhány rágás után ugyanolyan masszává áll össze a szájban. Aztán, ahogy a szendvics végére érnénk, leginkább már csak bambán játszunk az étellel, mert őrülten sok kedvünk már nincs, hogy befaljuk.

A halvány reménysugár

Ha a ízesítésben összességében gyengébb is a Gusto, az egyéb ételekben kifejezetten erős. A szokásos csirkeszárnyak és hagymakarika mellett lehet kapni mozzarella rudakat, rákfarkat, sajtos olivabogyót. A desszertek szintén sokkal változatosabbak versenytársak kínálatánál, vehetünk fánkot, croissant, túró gombócót. A csokitorta pedig egyértelműen finomabb és könnyedebb a legtöbb cukrászda émelyítő süteményénél. Másik hatalmas előnye, hogy nem szédeleg percekig az ember, ha telezabálja magát, mint egy kiadós Big Mac után, és nem kell reggel eszétvesztve futnia a budira, hogy üvöltve hányjon, mint a móriczi éjjel-nappali dögburgeres után.