Az Egyesült Államokban egyre nő azon fiatalok száma, akik megműttetik magukat, hátha így a többiek nem csúfolódnak majd nagy orruk, elálló fülük vagy mellméretük miatt. Erica Morgo inkább kimaradt az iskolából, mert elege lett abból, hogy nagy orra miatt gúnyolták a diáktársai. Legelkeseredettebb pillanatában el akarta törni az orrát. Édesanyja végül úgy döntött, mindenkinek jobb lesz, ha a tinédzser új orrot csináltat magának. Egy gyerekpszichológus szerint a műtét nem jó megoldás, a lelki és fizikai terror ellen kellene tenni valamit.

Erica Morgo, egy amerikai tinédzser most már szívesen néz a tükörbe, ám korábban ez cseppet sem volt így, orra miatt gyakran csúfolták diáktársai. „Hatodikos voltam, amikor az iskolabuszon a fiúk gúnyolni kezdtek a nagy orrom miatt. Pinocchiónak hívtak. Az osztályban is mindenki ezzel piszkált. Tehetetlen voltam, lúzernek éreztem magam” – nyilatkozta az ABC-nek. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy Erica Morgo egyre többször maradt ki az iskolából. Számításai szerint körülbelül egy hónapot hagyott ki összesen, végül egy kissé brutális tettre szánta el magát. “Egyszer megpróbáltam eltörni az orrom. Annyira elegem lett a kegyetlenkedésből” – nyilatkozta a lány.

Jó döntés volt

Édesanyja, Dana Manzella ezen incidens után úgy döntött, hogy ideje cselekedni. Végül engedte lányának, hogy megoperáltassa az orrát. “Úgy gondolom, hogy ez mindenképpen egy jó döntés volt, mert most már kellően magabiztos” – tette hozzá az édesanya, akinek másik gyermeke esetében is hasonló dilemmával kellett megküzdenie. Erica Morgo húgát, Breannát korábban szintén nagyon sokszor csúfolták külseje miatt. Édesanyja végül úgy döntött, hogy kisebbik lánya nyugodtan kaphat botoxkezelést, ha ez segít rajta. „Csak kétszer botoxoztatunk egy évben: egyszer szeptemberben, ekkor van ugyanis a hivatalos fotózás az iskolában, majd júniusban, a születésnapja környékén is kap injekciókat” – tette hozzá Manzella, aki először akkor vitte gyermekét botoxoztatni, amikor a lány csak ötéves volt.

Orr-, fül- és mellműtétre vágynak a tinédzserek

2007-ben összesen 90 ezer tinédzsernek volt plasztikai műtéte az Egyesült Államokban, és folyamatosan nő azon fiatalok száma, akik megoperáltatják magukat. Az ABC szerint minden ötödik középiskolást komolyan cikiznek, és minden huszadik diák lóg az iskolából az őt ért támadások miatt. Dr. Michael Fiorillo szerint nagyon sok szülő látogat el hozzá olyan gyerekekkel, akik komoly önbizalomhiányban szenvednek a többiek kegyetlenkedései miatt. Hozzátette, természetesen első körben ő is azt ajánlja, hogy a gyerekek próbálják rendezni a nézeteltéréseiket, és a műtét mindenképpen csak legutolsóként jöhet szóba. A tinédzserek főként a következő beavatkozásokat részesítik előnyben: orr-és fülműtét, mellnagyobbítás, mellkisebbítés és botoxkúra. Bár az ABC riportjában csak lányok mesélnek a tapasztalataikról, de Elisabeth Hasselbeck kiemelte, hogy egyre több fiú szánja rá magát valamilyen beavatkozásra. Közülük a legtöbben a fülüket szeretnék megműttetni, vagy a mellüket szeretnék kisebbíttetni.

Alapos indok

Dr. Ned Hallowell gyerekpszichológus nem igazán ért egyet azzal, hogy ilyen módszerekkel kellene kivédeni a többiek gúnyolódását. „Ez olyan, mintha egy színes bőrű ember elmenne az orvosához, és azt mondaná, hogy szeretne egy más bőrszínt, mert elege van a rasszizmusból. A probléma forrása valójában nem az illető orra, hanem a gúnyolódás, a terror maga” – nyilatkozta a szakember, aki szerint a szülők minden értelemben veszélynek teszik ki gyermeküket, ha megengedik, hogy megoperáltassa magát. „Nagyon alapos indok kell ahhoz, hogy valaki kés alá feküdjön. Ha kockázatelemzést végzünk, akkor egyértelműen nem éri meg plasztikai sebészhez fordulni a csúfolódás kivédése miatt” – nyilatkozta a gyerekpszichológus, aki szerint persze vannak olyan esetek, amikor a műtét valóban szükséges lehet.

+18

Dr. Hallowell szerint a tinédzsereknek, akik szeretnének változtatni külsejükön, várniuk kellene a beavatkozásokkal addig, amíg nagykorúak nem lesznek. A most 19 éves Michelle Martint évekig cikizték kis melle miatt, de ő azok közé tartozik, akik hajlandóak voltak várni a műtéttel. “Nagyon gonoszak voltak, csúnyának éreztem magam” – nyilatkozta a lány, akinek édesanyja mindig azt mondta, hogy nincs szüksége mellműtétre. A lány kitartott a véleménye mellett, és pár nappal ezelőtt meg is műtette magát, így most már D kosaras melltartókat kell hordania a korábbi A kosaras fehérneműk helyett. Michelle Martin saját bevallása szerint végre csinosnak érzi magát. “Azért volt szükség erre a műtétre, hogy jobban érezzem magam a bőrömben, hogy boldogabb legyek, hogy egy gyönyörű nőként tekintsek magamra” – tette hozzá.