Ha fejünket lefelé lógatva, meredten bámulunk egy parányi képernyőt, és még hunyorítunk is hozzá, akkor valószínűleg fiatalabb korban ráncosodni kezdünk. Aki okostelefonja mellé nem szeretne szemráncokat, annak botoxoztatnia kell vagy elég a masszázs is? Egy magyar szakértőt is megkérdeztünk.

A képernyőre hunyorgás ráncosít

A legtöbb középkorú nő egy idő után egyre gyakrabban vizsgálgatja az arcát, hogy vajon mi a helyzet a nevetőráncaival és a szarkalábaival. Sajnos most már a fiatalabb hölgyeknek is megvan az okuk az aggodalomra, legalábbis egy vezető brit plasztikai sebész szerint. Dr Jean-Louis Sebagh arra a következtetésre jutott, hogy sok nőnek azért jelennek meg idő előtt a szarkalábai, mert túl sokat bámulják hunyorítva az okostelefonjukat – adja hírül a MailOnline.

Dr Jean-Louis Sebagh szerint ha sokat meredünk a kis képernyőre, akkor öntudatlanul összehúzzuk a szemöldökünket és így szakszóval élve létrejön a feszültségforrás a szemünk körül és a szemöldökeink között. Dr. Sebagh, akinek olyan paciensei vannak, mint Cindy Crawford, az állítja, hogy az új jelenség mindenkin látható, aki rendszeresen használja az okostelefonját. Az Evening Standardnak elmondta, hogy természetesen a probléma könnyen orvosolható: egy kevés kis botoxszal és egy tapasztalt orvossal.

Esetleg egy arcmasszázs is elég a miniképernyő ellen

Nichola Joss londoni szépségszakértő szintén észrevette az új jelenséget vendégei között. „Az elmúlt 18 hónapban óriási változásokat észleltem a vendégeim arcán. Ez azért van, mert megfeszítve, lefelé fordított fejjel bámulnak egy miniképernyőt.” Ő az javasolja, hogy járjunk napi arcmasszázsra.

Az okostelefonok okozta ráncok a legújabb tünetei a tendenciának, hogy túlzásba visszük a technikai vívmányok használatát. Egy másik ilyen ártalom például az a jól ismert szembetegség, ami akkor jön létre, ha túl sokat bámuljuk a monitorunkat, elfelejtünk pislogni és így kiszárad a szemünk.

A magyar szakértő csúsztatást fedez fel

Megkérdeztünk egy magyar szakértőt is, hogy lehetségesnek tartja-e a brit orvosok állítását. Kárász Tamás plasztikai sebész kifejtette, hogy aki az átlagnál indokolatlanul többet hunyorog, annak előbb jelennek meg a szarkalábak a szemei körül. De hozzátette, hogy aki hunyorog, az nem lát jól, ami a fiatalokra nem jellemző, így némi csúztatást azért fel lehet fedezni a sztoriban. "Megfigyelhető, hogy az olyan helyeken, ahol többet süt a nap, az emberek többet hunyorognak, így előbb alakulnak ki a ráncaik" - tette hozzá.

Egyetértett Sebagh-gal, hogy a botox a megfelelő megoldás erre a problémára, már csak azért is, mert addig a 4-6 hónapig, amíg tart a hatása, a paciens megszokja, hogy kevesebbszer húzza össze a szemét.