A karneváli szezont idén az uruguayi Llamadas karnevál nyitotta február első napjaiban, és a Mardi Gras zárja majd március elején a böjti időszakot megnyitva. Elkezdődött a hatalmas fejdíszek, tangák és fedetlen mellek hónapja.

A Las Llamadas Uruguay fontos karneválja, mindig február elején tartják, két napon keresztül. Hasonlóan a Riói karneválhoz, ezt is egy zenei irányzat köré szervezik, de itt nem a szamba, hanem a tradicionális törzsi tánc, a candombe köré szerveződik.

A candombe Montevideóból terjedt el, az afrikai dobzenékre emlékeztető zene, az egyetlen tradicionális dél-amerikai ritmus, ami emlékeztet az afrikai gyökerekre, és beépíti azokat a hagyományokba.

A tánc mellett a Llamadason a murgáé a másik főszerep, egy tipikus argentín, uruguayi, spanyol zenés színházi műfajé, ami egyszerre merít a Velencei karneválból és a Commedia dell'Arte hagyományaiból. A legjobb murgások általában nagyon jó tangótáncosok is.

A februári báli, karneváli időszakban a világ számos országában tartanak nagyszabású utcai eseményeket, de általában valamivel később. Idén március 9-én lesz hamvazószerda, ami a keresztény hitvilágban a húsvét előtti 40 napos nagyböjt kezdetét jelöli. A böjt előtti hetekben azért is tartottak karneválokat, hogy az emberek utoljára habzsolhassanak az önmegtartóztatás előtt.

Ennek megfelelően a legnagyobb, legvadabb karnevál a New Orleans-i Mardi Gras, amit a böjti időszak előtti utolsó két hétben rendeznek, a böjt első napjához közeledve egyre nagyobb utcai megmozdulásokat tartva.

A karneváloknak nemcsak vallásos, de pogány gyökerük is van, a pogány világban a tél végét ünnepelték a húshagyó keddet megelőző néhány napban, a keresztény vallás elterjedésével viszont tiltani kezdték a pogány farsangokat, mert azok a nagy zabálások mellett alapvetően a bujaságról szóltak, ami nem volt összeegyeztethető a keresztény erkölccsel.

Ilyen szempontból kifjezetten érdekes, hogy a legbujább farsangi karneválokat a spanyol hagyományoknak köszönhetően erősen vallásos dél-amerikai országokban látjuk. Míg például a teljesen pogány, magyar farsangi karnevál, a mohácsi busójárás teljes mértékben nélkülözi az erotikát, ami a maszkokat elnézve talán nem is akkora baj.