A világ leghíresebb plus size modellje, Crystal Renn pár hónapja lefogyott, ami miatt többen támadták, mondván, ő is beáll a sorba, nem meri felvállalni az átlagosnál gömbölyűbb idomait. A korábban anorexiás, 24 éves modell azt mondja, azért fogyott most le, mert csak úgy sikerült molettnek maradnia, hogy falási rohamokat csinált végig, ami az anorexiához hasonlóan súlyos étkezési zavar.

A Chanel egyik modellje, Crystal Renn, aki karrierje helyett leginkább aktuális súlyával szerepel a lapokban, legfrisebb állítása szerint alaptalanul lett néhány erős kritika céltáblája.

Renn 24 éves, korábban anorexiás volt, de sikerült legyőznie az étkezési zavart, felhagyott a csontsoványságot okozó életmóddal. Olyannyira, hogy rövid idő alatt az egyik legkeresettebb plus size, vagyis az átlagosnál nagyobb méretekkel rendelkező, gömbölyű modell lett. Meg is van a véleménye a koplaló, anorexiás modellekről: azt mondja, ne sajnáljuk őket, ők választották az életformájukat.

Renn a fogyása előtt:

Szerepelt a Vogue-ban , tavaly nyáron pedig szerződtette a Chanel, ami azért is különösen érdekes, mert a divatház fő tervezője, Karl Lagerfeld nem igazán rajong a telt modellekért. A Chanel első reklámjában is inkább az arcával adta el magát, mint a 42-es ruhaméretével.

Renn továbbra is együtt dolgozik a céggel, viszont tavaly nyár után pár hónap alatt lefogyott, novemberben pedig már teljesen egyértelmű volt a változás. Sokan elkezdték kritizálni, Renn szerint rengeteg újságcikkben támadták őt, azt mondták beállt a sorba, ugyanolyan vékony, állandóan az evéssel foglalkozó modell lesz, mint a többség, nem fog példát mutatni a fiatal lányoknak. A fogyás mögé mindenképpen felelőst kerestek, de nem találtak, és most Renn egy videóinterjúban elmesélte, hogy pontosan miről volt szó.

Renn a súlyáról:

Röviden összefoglalva: Renn-nek ahhoz, hogy meg tudja tartani 42-es méretét, egy másik étkezési zavarba kellene esnie, a hyperphagiába, vagyis egy olyan betegségbe, amikor a betegnek evési rohamai vannak, és minden, a környezetében található ételt felfal. A modell azt mondja, egyszerűen csak arról van szó, hogy az anorexia után nem akart újabb étkezési zavarba zuhanni, és most lett akkora, amekkora az ő természetes súlya normális étkezéssel.

“Azt hiszem, nem tudok megfelelni annak a címkének, amit kaptam, és annak, hogy az embereknek milyen kép él a fejében a plus size modellekről. Nem tudok így élni. Ott tartottam, hogy másik étkezési zavarral kell élnem ahhoz, hogy megfeleljek ezeknek az elvárásoknak. Azért voltam anorexiás, mert meg akartam felelni azoknak a mintáknak, amiket valaki más határozott meg számomra. Ha azt folytatnám, amit a közönség és a média vár tőlem, akkor megint ugyanazt tenném, és hyperhagiás lennék. Az egyéni egészségről van szó. Nem mondhatod valakire, hogy egészséges, vagy hogy milyen mentálisan az alapján, hogy láttad kívülről, mert az egészség mindenki számára másmilyen. Mindenkinek más az ideális mérete” – mondta a manöken a Ford modellügynökség blogjába készült videón.