Borzasztóan lehúzták a kritikusok a hétfő hajnalban tartott Oscar-gálát, még Anne Hathaway átöltözései sem javítottak a helyzeten, egyedül Cate Blanchett ruhája volt figyelemre méltó. A legjobb poén az volt, amikor Helena Bonham Carter térdszalagjával bohóckodott.

Nem álltak jól egymásnak a műsorvezetők

Nagy felhördülés volt a Golden Globe-kiosztó után Ricky Gervais beszólós viccei miatt, de a magyar idő szerint hétfő hajnalban tartott Oscar-gála után már mindenki nosztalgiával gondolt vissza rá. A divatikonnak is kicsit uncsi Anne Hathaway akárhányszor öltözött át az este folyamán, James Francóval egyszerűen nem álltak jól egymásnak, főleg akkor nem, amikor egyszer viccesen ruhát cseréltek. “Sose láttam ennél rosszabb Oscar-kiosztót, pedig láttam már egy párat” - írja Roger Ebert, a filmkritikusok 68 éves atyaúristene.

De nem ő volt az egyetlen, akinek nem tetszett a műsor. A Hollywood Reporter szerint “újabb mélypontra ért az Oscar, a gödör fenekére került”, de az Entertainment Weekly kritikusait kivéve szinte mindenki lehúzta, az egyetlen fénypont talán a 94 éves Kirk Douglas megjelenése volt. Tekintve, hogy a díjakat ugyanazok söpörték be, akik az Aranyglóbuszok óta nagyjából mindig mindent megnyertek, a gála ezen a téren sem szolgált különösebb meglepetésekkel.

A legérdekesebbek a ruhák voltak, legalábbis annak, aki az idén jó hosszúra nyúló báli szezon nyomán még nem unja az estélyiket. Nézzük, ki mibe és hogyan öltözött.

Vörös-meztelen-ezüst-lila

A legnépszerűbb színek között az első helyre helyezhető a vörös. Anne Hathaway például egy vörös Valentino-ruhában vonult végig a vörös szőnyegen, a tervező jelenlétében. A gála utólag unalmasnak és erőltetettnek titulált műsorvezetőnője később Givenchybe, Armaniba és Valentinóba is átöltözött, illetve egyszer azt a frenetikusnak szánt poént is elsütötték James Francóval, hogy a színésznő vett szmokingot, míg férfikollégája egy rózsaszín ruhában lépett a színpadra. Vörösben volt még egyébként Penélope Cruz is, illetve az egyik legjobb színésznő-jelölt, Jennifer Lawrence. Természetesen galériánkban őket is meg lehet tekinteni.

Hódít az úgynevezett meztelenruha-trend, aminek izgalmasan hangzó neve alatt egyszerűen testszínű anyagból készült estélyiket kell érteni. A legjobb példával erre az estén Halle Berry szolgált, aki a Marchesától vett-kapott egy habos aljú ruhakölteményt. Az ezüst is nagyon népszerűségnek örvend továbbra is, ott van például Gwyneth Paltrow ruhája a Calvin Klein Collectionből.

A legjobb színésznő díját a várakozásoknak megfelelően elnyerő Natalie Portman viszont a kicsit már lejárt lilát választotta a Rodarte kínálatából.

Poénok, kontyok, különlegességek

Az est legjobban öltözött nőjének a bloggerek szinte egyhangúan Cate Blanchettet választották meg, akinek neve - egy Givenchy haute couture ruha révén - a Twitter legtöbbször emlegetett szavai közé került. Helena Bonham Cartertől a legrosszabbra számítottunk, de egy furcsa gesztuson kívül nem renitenskedett. Tim Burton felesége a vörös szőnyegen bevonulás közben egyszer csak felrántotta szoknyáját, és vörös térdszalagot villantott, amiről Nagy-Britannia zászlaja lógott. Utólag ez az est legeredetibb poénjának bizonyult.

A hajviseleteket tekintve a választékok és a ‘20-as, ’30-as évek hullámai hódítottak továbbra is, ezért inkább azok kaptak figyelmet, akik némi eredetiségről téve tanúbizonyságot, feltűzték a hajukat (pl. Hailee Steinfeld) vagy kontyban jelentek meg (pl. a már említett Helena Bonham Carter vagy Nancy O’Dell).

Az ékszerekkel szinte senki nem spórolt, feltűnően sok volt a nagyméretű fülbevaló, galériánkból mutatunk is közülük jópárat. Nicole Kidman azonban a nyakláncok terén viszi a prímet, Dior Couture ruhája fölé egy olyan Riviere ékszert választott, amelyet a XIX. században készítettek mogyorónyi gyémántokból.