A szakemberek szerint elvileg a csökkent oxigénkoncentráció és az alacsony páratartalom miatt a repülőgépen kevesebb alkohol is elég az ellazuláshoz, bár Majoros Péter ezt még sosem tapasztalta. A szakértők mellett megkérdeztünk néhány celebet is Dukai Reginától Voksán Virágig a légi utazás veszélyeiről, de ők sem vették észre magukon, hogy a magasban kevesebb pia is elég. És Ön?

Bár Dukai Regina, Bódi Sylvi és Metzker Viki is gyakran ül repülőre, egyikük sem tapasztalta még, hogy a kellemes közérzethez kevesebb alkoholt kellene fogyasztaniuk, mint a szárazföldön, persze, csak azért, mert szinte sohasem isznak. Vagy ha mégis, akkor is csak keveset. Velük ellentétben Majka bátran vállalta, hogy általában lehajt négy-öt vodkát egy repülőút alatt, mert bár nem fél a nagy magasságtól, nem is igazán szereti. Extrém élményekről azonban ő sem tudott beszámolni, mint mondta, nem vette észre, hogy hamarabb megütné az alkohol a repülőn. A playmate-DJ Voksán Virág sem tagadta, hogy olykor megiszik egy-egy pohárral a legitim pszichoaktív drogból, de persze ő sem rúgott még be soha a repülőn.

Voksán Virág nagyon odafigyel

„Egyszer egy fiatal fiú, akivel egy repülőn utaztam, mindent összehányt, és elvesztette az eszméletét. Később leszállás után behozták az épületbe és lefektették, de még mindig nem tért magához, ekkor már mentőt kellett hozzá hívni. Félelmetes élmény volt ezt az egészet ilyen közelről végignézni” - ezzel a történettel indokolta a Velvetnek az explaymate, hogy miért figyel oda a fogyasztott alkoholmennyiségre.

Lecsökken a vízterünk

Miután a megkérdezett hírességek nem rendelkeznek érdemi tapasztalattal a magaslati levegőben fogyasztott alkohol hatásairól, Dr. Matusovits Andrea aneszteziológusnál kerestük a választ a sokak által csak városi legendának tartott jelenségre. „A páratartalom nagyon alacsony a repülőn, és a kiszáradás fokozottabb, így az alkohol dehidráló hatásával összegződve a kiszáradás fokozódik. A dehidráltság miatt a vér alkohol szintje relatív magasabb értéket mutat, illetve a részegség tünetei hamarabb mutatkozhatnak, mivel a vízterünk lecsökkent” – magyarázta Matusovits Andrea.

Hozzátette: az alkohol hatására csökkenhet a hemoglobin oxigénszállító képessége, és így kialakulhat egy agyi oxigénhiányos állapot is, ami az alkohol egyéb hatásaival összeadódva a részegség fokozottabb tüneteit is produkálhatja. Ennek mértéke egyénenként változik, és nem törvényszerű.

Alkohol nélkül is tűnhetünk részegnek

A repülőgép kabinjában fenntartott alacsonyabb – 1500-2500 méteres magasságnak megfelelő - légnyomás miatt az utazók már eleve kevesebb oxigénhez jutnak, ami az alkohol nélkül is enyhe hypoxiás állapotot eredményezhet. Ez funkciózavart okozhat, a reakciók lelassulhatnak, a cselekvőképesség és az ítéletalkotási képesség gyengülhet. Továbbá a kutatók megfigyeltek hangulatváltozásokat, eufóriát, ingerlékenységet, kötekedő magatartást, és túlzott magabiztosságot is – olvasható a Szegedi Egyetem Repülő- és Űrorvos tanszék honlapján. Egy légiutas-kísérőt is megkérdeztünk, aki azt mondta, hogy mivel ezek a tünetek hasonlíthatnak a részegségre, a fedélzeti személyzet néha nehezen tudja megállapítani, hogy az utasra az alkohol vagy az oxigényhiányos állapot hatott-e így.

tk3s 1f700094

De miért is iszunk egyáltalán a repülőút alatt? Sokan félnek a légi utazástól, és fóbiájukat alkohollal tompítják. A repüléstől való félelem a pánikbetegség egy fajtája lehet, tünetei az enyhe idegességtől a súlyos rosszullétig terjedhetnek. Ehhez hozzájárul a szűk térben való összezártság, kiszolgáltatottság érzése, a sokszor megalázó biztonsági intézkedések okozta frusztráció, és persze dohányzás hosszan tartó megvonása sem hat nyugtatólag a dohányzó utasokra – tudhatjuk meg Dr. Felkai Péter utazásorvostan tárgyban írt munkájából.