Míg nyugaton a páciensek nagy része orrkisebbítést kér, a keleti nők orrnagyobbító műtétre vágynak, illetve az itthon irigyelt mandulavágású szemük kiegyenesítésére gyűjtik a pénzt. Nagy sláger továbbá a mellnagyobbítás, az arckeskenyítés és hatalmas piaca van a bőrfehérítő termékeknek is. Ázsiai plasztika-körkép.

A távol-keleten (elsősorban Thaiföldön, Kínában, Dél-Koreában és Japánban) egyre elterjedtebbek a plasztikai műtétek, olyannyira, hogy egy 2010-es felmérés szerint 1000 dél-koreaiból 8 megműtteti magát, így arányaiban a világon a legtöbb plasztikai műtétet ott végzik (ISAPS, International Society of Aesthetic Plastic Surgery). A leggyakoribb műtét a szemhéjplasztika, de az orrnagyobbítás és arckeskenyítés is nagyon népszerű.

Csak a nagy szem a szép

A műtétek közül legnépszerűbb a szemhéjplasztika, mellyel nyitottabb tekintetet kapnak a mandulavágású szeműek: bőrt nem vágnak ki a szemhéjból, az alatta lévő zsírt szívják le, vagy felvarrják a szemhéjat, hogy redő alakuljon ki rajta – írja az asianplasticsurgeryguide.com.

„Nem nézek ki rosszul, de nem mondanám, hogy csinos vagyok, mert szerintem az a szép, akinek nagy szeme van” – mondja a CNN-nek az Amerikában élő Annie Chang, aki úgy döntött, megoperáltatja szemét. A műtét után Chang nagyon elégedetten beszél új külsejéről:„Továbbra is ázsiainak nézek ki, de a szemem nagyobb. Egyszerűen csak úgy érzem, szebb vagyok”.

Az Ázsiában élő mandulaszemű nők körében is nagyon népszerű a szemhéjplasztika és a szem optikai nagyítása: aki nem szánja rá magát a műtétre, mégis nyíltabb tekintetre vágyik, ragasztócsíkkal is kialakíthatja szemhéján a hiányzó redőt, vagy vehet különleges kontaktlencsét, melytől nagyobbnak tűnik a szeme: a színes lencsékre a természetesnél szélesebb szivárványhártyát nyomtatnak, ennek eredménye a valószínűtlenül nagy szem.

A mellnagyobbítás és az arckeskenyítés is gyakori kérés a távol-keleti sebészeteken. Az arcot legegyszerűbb botoxinjekcióval megváltoztatni: a botoxot arcba fecskendezve az izmok ellazulnak, így az arc lejjebb esik, kevésbé tűnik teltnek. Aki nem elégszik meg a nyíltabb tekintettel, orrát is európai típusúra szabatja: az ázsiai páciensek nagy része lapos, széles orrát keskenyebbé és hegyesebbé szabatja. A sebészeknek külön kihívást jelent, hogy az ázsiaiak orrában sérülékenyek a porcok, és bőrük is vékonyabb, mint az európai pácienseké.

Itthon a zsírleszívás megy

"Az ázsiai nők körében megfigyelhető tendencia, hogy a műtétekkel az etnikai jelleget igyekeznek eltüntetni. Az európai – és a magyar – nők kétféle műtétre jönnek, vagy alakformáló, vagy fiatalító beavatkozást kérnek. Egyébként van több speciális műtéttípus, minden kontinensre más a jellemző: Brazíliában például a fenékimplantáció a sláger, ez nálunk nagyon ritka. Magyarországon még mindig listavezető az emlőműtét –kicsinyítés, nagyítás, felvarrás –, és a zsírleszívás. Ez utóbbi a túlsúlyos emberek magas arányával magyarázható” – mondja a Velvetnek Dr. Ferenczy József plasztikai sebész.

Minél fehérebb, annál jobb

Az ázsiai nők a műtéteken kívül egyszerű kozmetikai módszerekkel is igyekeznek eltörölni etnikai jellegeiket: a nagy szem mellett a fehér bőr is hozzátartozik az általuk elképzelt szépségideálhoz, így míg mi szoláriumba járunk, ők fehérítő hatású krémekkel kenik magukat.

Egy nemrég végzett felmérés szerint Hongkongban például 10-ből 4 nő gyakran használ kimondottan bőrfehérítésre szolgáló krémet. Mivel Ázsia hatalmas piac, nem meglepő, hogy nagy nemzetközi kozmetikai cégek (Lancome, L'Oréal, Clinique, Nivea, etc.) bőrfehérítő krémekkel és tusfürdőkkel árasztják el a távol-keletet.

A hongkongi Elle márciusi számához például a legjobb bőrfehérítő termékeket hirdető melléklet készült: a legolcsóbb krém 30 dollár (6.000 forint), de a mellékletben szereplő legdrágább szerek is megfizethetők (70-80 dollár, 14-15.000 forint). Ezek a termékek nem okoznak drasztikus változást, csak kicsit teszik halványabbá a bőrt, és fényvédő hatásukkal védenek a barnulástól.

Ki kell tűnni a tömegből

Az ázsiai férfiak is egyre többet adnak magukra: legtöbbször bőrszépítő és hajnövesztő kúrákra fizetnek be a távol-keleten, hogy fiatalabbnak tűnjenek – mondja a seoulstyle.com-nak Dr. Geun Lee, koreai plasztikai sebész. A páciensek karrierjük és magánéletük fellendülését várják a beavatkozásoktól: számukra az a fontos, hogy különbözzenek a többiektől, hogy könnyebb legyen őket észrevenni.

„Rengetegen élnek Kínában. Hogy tűnsz ki 1,3 milliárd ember közül? Képzeld el, mit csinál egy főnök, ha két ugyanolyan képzett ember közül kell választania? Persze hogy a jobb megjelenésűt veszi fel!” – indokolja a műtétek elterjedését a Shenzeni Jiulong Pláza szépészeti centrumának tulajdonosa.

Az egyre gyakoribb plasztikáztatás az ázsiai sebészek szerint a feltűnési vágy mellett javarészt a médiának köszönhető: a távol-keleti celebek és tévés személyiségek nagy része „európaibb” arcot csináltat magának –az már alap, hogy bőrfehérítő szereket használnak és fehérre sminkelik magukat –, a magazinok tele vannak nyugati modellekkel. Az üzletemberek fiatalos külsejükkel, nyitott tekintetükkel jobb benyomást akarnak tenni megrendelőikre.

Egyszerű rasszizmus

Egy korábbi tanulmány szerint azonban ezekben az úgynevezett etnikai plasztikai műtétekben – melyek során a rasszukra jellemző tulajdonságot igyekeznek eltüntetni a páciensek, például a szem vonalát vagy a lapos orrot – egyszerűen a rasszizmus egyik fajtája nyilvánul meg, mely szerint a fehér ember szebb, mint a színesbőrű. Hasonló jelenség, hogy az afrikai származású nők egyenes hajat szeretnének.

Hasonlóan vélekedik az okokról Bede Zsuzsa, klinikai szakpszichológus is: „ Ez egy szociálpszichológiai kérdés. Abból eredhet az egész az ázsiaiak körében, hogy európai vonású emberekből állt az elit, európaiak voltak a gyarmatosítók, minden más etnikum tulajdonképp lenézettnek számított. Ez az előítélet okozhatja, hogy máig nem akarnak azonosulni a saját fajukkal. Van bennük egy olyan [érzés], hogy nem akarok az lenni, aki vagyok. Aki elfogadja saját magát, annak nem lesz gondja. Az operáltatja meg magát, aki túl sok negatív tapasztalatot szerez, vagy csak benne van a fejében ez az előítélet, és inkább szeretne olyan lenni, mint az európai nők. Az egyéni indokokat nehéz kibogozni, minden eset más. Hisz olyan szépek tudnak lenni a keleti nők!” – mondja a pszichológus. Az alábbi videó szintén egy európai származásúak között élő ázsiai nő műtétjét mutatja be.

„Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy attól rögtön megváltozik az önbizalma, hogy átműtteti az orrát. Ahhoz kell némi pszichés támogatás is, mert a korábbi sérelmeket nem lehet egy műtéttel eltüntetni. A nyugaton élő ázsiaiakat az sarkallhatja műtétre, hogy szeretnének valahová tartozni, szeretnének olyanok lenni, mint a többiek, nem akarnak kilógni. A távol-keleten élőknél más a helyzet, ott valóban előfordulhat, hogy valaki épp azért operáltatja meg magát, hogy kitűnjön a tömegből: viszont az tény, hogy európai vonásokkal akarnak kitűnni, nem feketének maszkíroztatják magukat! Az európaiságot értéknek tekintik, úgy gondolják, előnyhöz jutnak általa. Ez több mint divat, sokkal mélyebb kulturális, etnikai kérdés” – teszi hozzá Bede Zsuzsa.