A lehető legtartósabb szájfényt és rúzst kerestük: bár a gyártóknak már nem az a legfontosabb ígérete, hány órán át tart ki a festék, találtunk olyan rúzst, amit órák elteltével, sminklemosóval is alig tudtunk lerobbantani szánkról. Két szájfényt és négy rúzst teszteltünk ivással, evéssel, csókolással és cigizéssel; ami nem kopott le 10 perc alatt, azt 2-3 órán át viseltük. A próba megnyugtató eredménnyel zárult: nem a legdrágább a legjobb, de a legolcsóbb terméktől nem szabad sokat várni. 1-5-ig pontoztuk a kipróbált termékeket, egész jó eredmények születtek.

Szájfények: a drága se jó

1. Lancôme, La laque fever – ultra-tartós (szín: 104 simply Red) (8.100 forint, Douglas)

A tájékozott eladóhölgy azzal nyugtatott minket a drogériában: ez 16 órán át biztos fennmarad. Azt nem mondta, hogy nem csak rajtunk, hanem mindenen, amihez hozzáérünk…

„Ilyen lehet vámpírral csókolózni. Brutálisan piros, nagyon nehéz felvinni – viszont, ha egyszer odaragad, a nyoma eltüntethetetlen” – számol be élményeiről nk, aki bevállalta a trendi korallpiros szájfény felhordását. A fogat annyira összefogja, hogy nem lehet lenyalni, vagy ujjal ledörzsölni, csak sminklemosó kendő hozza le. Száradási idő után is óriási, ragacsos foltot hagy a poháron, ha pedig kikent szánkkal dohányzunk, a cigi csurom vérnek néz ki. Ultra-tartós, ragyogó, vibráló színt ígér – előbbit nem tartja be, viszont az árnyalat olyan intenzív, hogy ha rajtunk van, az Buenos Airesben is látszik. És kábé odáig mindent össze is pecsétel.

2. L’Oréal Paris Glam Shine Gloss Brillance 6h (szín: 115 Watermelon fanatic) (2.999 forint, DM)

A L’Oréal választékából szelídebb színt választottunk, gondoltuk, valóban 6 órán át kell vele együtt élni. „Maga a halványrózsaszín szájfény hamar eltűnik, kicsit összepecsételi a pohár oldalát, ha valakinek puszit adunk, tuti az arcán marad egy diszkrét folt. De a csillámok… Azok valóban rajtunk ragadnak, mikor a szájfénynek már nyoma sincs, kiszáradt szánkon ott virítanak az összekuszálódott a rózsás csillámok…” – mondja km. Enni, inni, csókolózni nem lehet ’Glam Shine-ban’, de ha nem használjuk szánkat, van rá esély, hogy fennmarad pár óráig.

Rúzsok: ha tartós, szárít

3. Manhattan X-Treme Last&Shine tartós ajakrúzs (szín:45G) (1.699 forint, DM)

A Manhattan rutinosan már nem ígér órákat, csak annyit mond: extrém sokáig fenn marad. „Borzasztóan erős a színe, de nem gagyi. Felvinni egyszerű, fogra nem ragad mosolygás közben. Nem érezni rajta rossz ízt. A poharat, cigit nagyon összefogja, de kopás nem látszik rajta. Leszedni lemosókendővel is alig lehet. Tartósságot ígér és élénk színt, be is tartja, de mindent és mindenkit összefog, titkos szerelmeseknek nem ajánlott” – véleményezi a rúzst nk. Egyébként ha nem rúzsozunk vastagon – csak 1-2 pöttynyi festéket teszünk szánkra, majd azt kenjük szét –, szép színt ad a Manhattan rúzs, és nem is fog meg mindent. Nk mindenestre lelkesen használja a teszt óta is.

4. Artdeco High Performance Lipstick (szín:489) (3.790 forint) + Artdeco Magic Fix (3.690 forint, Douglas)

„Nehéz volt elhinni, de az Artdeco terméke még a gulyáslevesnek is ellenállt, és nem hagyott nyomot a poháron sem. Még sosem tudtam úgy cigizni, csókolózni, vagy enni, hogy a rúzs ne mászott volna el. Eddig sosem rúzsoztam magam, mostantól azonban ráállok!” – lelkendezett km, aki csak azért szedte le a festéket, mert kiszáradtak az ajkai. A rúzs maga nem lenne kifejezetten tartós, de a cég árul egy speciális rúzsfixáló folyadékot, melyet ha felkenünk kiszínezett szánkra, a rúzs örökké fennmarad. És tényleg, csak a sminklemosó szedte le a halványrózsaszín festéket, mely stabilan ott maradt, ahová kentük és nem fogott meg semmit. Az egyetlen probléma az volt, hogy a kence alatt a száj idővel kiszárad és kifejezetten kellemetlen, húzó érzés lesz a rúzs viselése, az ajakbalzsam viszont leoldja a színt.

Pontozás 1-től 5-ig (5-ös a legjobb):

5 pontos:

Artdeco High Performance Lipstick + Magic fix: 5 pont,

mert valóban a helyén marad és nem fog meg semmit.

4 pontos:

Manhattan X-Treme Last&Shine: 4 pont, mert jó az íze, egyszerű felvinni (és szép a színe is, bár ez most nem számít).

 L'Oréal Paris Infaillible: 4 pont, mert tartós és nem fog össze semmit.

2 pontos:

Lancôme, La laque fever: 2 pont, mert rossz az íze és nem jön le az ember fogáról.

L’Oréal Paris Glam Shine Gloss Brillance 6h: 2 pont, mert ragad, fog és hamar eltűnik.

1 pontos:

Astor Soft Sensation: 1 pont, mert azonnal lejön és még szárítja is az ajkakat.

Összehasonlítási alap

5. Régen minden jobb volt: L’Oréal Paris Infaillible longwear lip duo compact (szín:102 Blush Obsession) (3.000 forint körül)

A rúzs nemoszi sminkkészletéből került elő, közel egy éve vette, de már nem kapható sehol. A drogériában dolgozó hölgyek elmondása szerint valószínűleg azért nem, mert a kétfázisú, tartós rúzsok alatt az ajkak kiszáradnak, és kellemetlen a viselésük – így a nagy cégek lemondtak a tartós rúzsokról és már mással reklámozzák szájfestékeiket. A L’Oréal szettje egy alapszínből és egy kondicionáló balzsamból áll. A rúzs könnyen felvihető, sűrű massza, az előírt száradási idő után felvitt ápoló még könnyebben kenhető. „Se fogra, se pohárra, se cigire nem ragad, viszont kicsit kiszárítja az ajkakat. Két szál cigi, egy pohár víz, és egy közepesen kiadós ebéd után mindössze az alsó ajak közepéről kopott le, másutt már-már kéregszerű bevonatot képez. 16 órás tartást ígért, valószínűleg, ha nem puffasztott búzaszeletet ebédelünk, be is tartja” – nyilatkozza nk. És igen, a száradással és a kellemetlen rétegképződéssal van a baj. Az Artdeco rúzsfixálója egyébként hasonlóan működik, a hatása is hasonló, és az érzés is: tartós szín, száraz száj.

6. Nem ígér semmit, nem is tesz csodát: Astor soft Sensation (szín: 730) (1.999 forint, DM)

A rengeteg tartós, sokat ígérő rúzs mellett kipróbáltunk egy olyat is, mely nem ígér semmit: az Astor rúzsa valóban sokkal hamarabb eltűnik az ember szájáról, mint a többi. „Az egy dolog, milyen színe van, az már nagyobb baj, hogy mindenre átragad. És bár azt ígéri, hogy csökkenti a ráncaimat, inkább beül azokba és még jobban kiemeli, hogy száraz szám” – panaszkodik km. A rúzs kábé 10 percig maradt fenn, mindent összefoltozott, majd békésen beült a ráncokba.