A tizenegyedik VIVA Comet díjátadó nagyban különbözött a többitől. Míg korábban a teljes magyar zeneszakma megjelent húsztól a halálig, idén csak alig egy páran. Helyettük volt jó sok valóságshow-szereplő, tehetségkutatókból kiesett arcok, stand up komikusok, illetve ezeknek a minősített esetei. Valami megváltozott, ez már tényleg csak a középiskolásokról szól középiskolásoknak. Még az Animal Cannibals is erősen kilógott a sorból, pedig nem lehet azt mondani a tagokra, hogy megfáradt öregemberek lennének.

“És akkor következzen a színpadon Adri” - kiáltotta Zola péntek este a VIVA Comet díjátadón a Papp László Sportarénában. “Kicsodaaaa?!” - kiáltott egyszerre vagy három ember egymástól függetlenül a következő pillanatban a backstage koktélpultja mellett.

És ezzel nagyon jól össze is lehetne foglalni a tizenegyedik Comet díjátadót. Igazi rétegbuli volt itt, rétegdíjazottakkal, csak nem az értelmiségi zenészeket díjazták, nem az underground ismeretlen előadóit, de még csak nem is a mainstream popzenészeket, hanem a 14-16-os korosztály zenéit. Értelemszerűen, aki nem ebbe a korsávba tartozik az este nagyobb részében széttárt karral, furán pislogva állt. Ez már nem is tinidiszkó volt, hanem csak simán napközi a kereskedelmi tévéken felnőtt generációnak.

Míg korábban az volt a jellemző, hogy a teljes magyar popszakma megjelenik a díjátadón ilyen-olyan állapotban, addig idénre ez teljesen megváltozott. Aktív, ismert zenekarok tagjai közül kb. csak a Carbonfoolsból láttunk egy figurát, illetve a Mystery Gang tűnt még talán fel a színen, de őszintén szólva nem vagyunk tökéletesek a kivarrt rockabillysek megkülönböztetésében.

Rajtuk kívül rég letűnt zenekarok tagjai - pl. TNT, Neoton família - lófráltak a valóságshow-kból megismert, reméljük, kérészéletű ismertségek között. VV Laci-Éva-Anikó-Gigi közé azért beékelődtek az utóbbi évek tehetségkutatóinak kihullott felfedezettjei is, sőt láttunk stand up komikusokat is, de a legmegdöbbentőbb, hogy még olyan is akadt a VIP mittudoménmilyen menő backstage-ben, ahol nem elég, hogy koktélpult volt, de még egy ideiglenesen felépített KFC is, szóval itt láttunk például olyan figurát, aki korábban az Édes Négyes című műsorral került be a showbizniszbe. Tehát igazi sztárhegyeket.

Más lett a világ

Ebben a közegben egészen üdítő színfolt volt Kiszel Tünde, aki végül sikeresen szerzett jegyet, és boldogan topogott Károlyával a félhomályban lévő asztalok között kezében egy kamerával. Aztán néha megkért egy szembejövőt, hogy készítsen róla és Károlyról közös fotót. Gondolom, a családi albumba.

De szép pillanat volt az is, amikor a magyar közélet két nagy ászát láttuk elsuhanni, Hajdú Pétert és Schobert Norbit valamelyik pult irányába, miután a fitneszguru benyomott egy kis vajas főtt kukoricát a KFC-nél.

“Más lett a világ” - hangzik el a Gyűrűk Ura elején, és mi is pont ezt éreztük, amikor a közönség Puskás Peti öccsének dj produkcióját hallva sikongatott örömében, az Animal Cannibalsből Ricsipí pedig átlökte Qka Mc-t egy korláton. Ezzel egyrészt magukra vonták néhány másodperce a figyelmet, mielőtt végleg beolvadtak a masszába, másrészt szépen szimbolizálták, hogy mi történik éppen a popzenében a 25-ön felüli korosztállyal.

Persze voltak azért értékelhető pillanatok. Például Fluor Tomi, aki egy évvel ezelőtt még csak talán vendégként téblábolt a backstage-ben, idén már az abszolút királya volt az egész rendezvénynek. A bevonulása is tökéletesen példázta, hogy nagyon érti, hogyan kell show-t csinálni, de igazán csak a fellépésekor mutatta meg, hogy mennyire tudja, mitől döglik a légy. Hárfakísérettel, cilinderben, hófehér frakkban adta elő a Mizut. A lányok persze elaléltak.

A nyertesek

Róluk kicsit bővebben erre, de röviden: legjobb klip - Tóth Gabi, legjobb új előadó - Fluor Tomi, legjobb zenekar - Children of Distance, életműdíj - Geszti Péter, legjobb női előadó - Wolf Kati, legjobb férfi előadó - SP.