Összegyűjtöttük a világ legdivatosabb First Lady-jeit: Michelle Obama és Carla Bruni mindig felkerül a Vanity Fair legjobban öltözötteinek listájára, de az azeri elnök felesége is híresen jól öltözött, és a grúz First Lady-t az új Carla Bruniként emlegetik. A spanyol first lady nagyméretű ékszereivel teremt divatot, a brit miniszterelnök feleségét visszafogott, 60-as éveket idéző ruhatára miatt másolja minden stílusos angol. Hat külföldi elnökfeleség került a felsorolásunkba, plusz a mi Makray Katalinunk: szavazzon, ön szerint melyikük a legjobban öltözött!

1. Michelle Obama

Az Egyesült Államok elnökének nejét nem kell bemutatni, róla már mindenki tudja, hogy igazi stílusikon: sokáig vezette a Vanity Fair legjobban öltözött nőinek listáját, most épp a hatodik helyen áll, pedig néha párezer forintos ruhákat adnak rá. Már férje megválasztásának éjszakáján beírta magát a divattörténelembe, Narciso Rodriguez ruhájával. Mindig ízlésesen megválasztott mintás ruháit, elegáns kardigánjait mindenki irigyli, nincs olyan tervező, aki ne akarná őt öltöztetni. Talán az angol királyi család látogatásán nem öltözött fel olyan jól, de június 24-i, botswanai látogatásán ismét a trend nagyasszonyaként lépett fel. Vörös nadrágkosztümjének derekát afrikai törzsi mintás övvel fogta össze, a deréköv narancssárgája cipőjén köszön vissza, feketéje a zakó alatti felsőn. Tökéletes.

2. Carla Bruni Sarkozy

A francia elnök felesége is hagyományosan szerepel a Vanity Fair legjobban öltözötteinek listáján. Az olasz származású énekesnő-modell 2008-ban házasodott össze Nicolas Sarkozyvel, a Francia Köztársaság XXIII-dik elnökével. Az éppen terhes Brunit lapos talpú cipői miatt szokták a szakértők cikizni, de a modell így is magasabb férjénél. Általában egyszerű szabású, térdig érő, sötét árnyalatú ruhában jelenik meg hivatalos eseményeken a 43 éves first lady, mindig kevés ékszert visel, visszafogottan használja a kiegészítőket.

3. Mehriban Aliyeva

Ihlam Alijev azeri elnök felesége, Azerbajdzsán first ladyje a 47 éves, háromgyerekes Mehriban Aliyeva. 1984-ben ment hozzá Alijevhez, most az ENSZ Jószolgálati nagykövete és számos jótékonysági szervezet alapítója. Európaiasan öltözködik, nagyon odafigyel megjelenésére, gyakran hozza a 60-as évek díváinak stílusát. Egyik leghíresebb összeállítása a törtfehér kiskosztüm, melyet a 2007-es dohai ENSZ-konferencián viselt – egész hasonlít arra,  amit Catherine hercegné viselt az epsomi derbyn.

4. Sonsoles Espinosa

Espinosa a spanyol miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero felesége. Zenetanár és énekes (szoprán), 1990-ben házasopdott össze a politikussal, két gyerekük van. A rövid, szőke hajú first ladyt gyakran Cate Blanchetthez hasonlítják, de a színésznővel és Carla Brunival ellentétben szereti a feltűnő ékszereket, a különleges anyagú, elegáns, mégis egyedi ruhákat.

5. Samantha Cameron

Az Egyesült Királyság miniszterelnkének nejét a Vogue a világ 20 legdivatosabb nője közé választotta 2010-ben. Stílusát rengeteg brit nő próbálja másolni. A 40 éves nemesi származású üzletasszony korábban modellkedett. Néha azért hiba csúszik irigylésre méltó megjelenésében, nemrég Erzsébet királynőt láthatta vendégül Downing street-i házában, korábban Michelle Obamával főzött ugyanott – sajnos ugyanabban a ruhában. A ruha maga egyébként nagyon szép, és egy hibát igazán meg lehet bocsátani: a brit first lady ugyanis máskor hibátlanul elegáns, általában vállat takaró, térdig érő alkalmi ruhában vesz részt a hivatalos eseményeken. A hercegi esküvőn is hozta formáját, zöld ruháját korallszín kiegészítőkkel dobta fel.

6. Sandra Roelofs

Grúzia first ladyje dán származású: a 42 éves Roelofs 1993-ban találkozott a mostani grúz államfővel, Miheil Szaakasvilivel egy strasbourgi emberi jogi szemináriumon. 1996-ban költöztek Grúziába, a dán feleség csak 2008-ban kapta meg az állampolgárságot. A Huffington Post a következő Carla Bruniként emlegeti, általában körmcipőben és térdig érő egyberuhákban jelenik meg a nyilvánosság előtt, de mindig van rajta valamilyen kiegészítő, hajpánt, nyaklánc vagy egy hatalmas díszes táska. Állítólag Roelofs rész szokott venni a legmenőbb divatheteken.

+1: Makray Katalin

Ki a legtrendibb First Lady?

Schmitt Pál felesége az olimpiai ezüstérmes tornásznő, Makray Katalin. Makray 1978-ban szerzett diplomát a Testnevelési Főiskolán, aztán edzőként dolgozott a Postás SE-ben, az ország lakosságának pedig a TV-tornából lett ismerős a képernyőről. 2003-ban alapító tagja volt a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség sportszekciójának. Férjével 1966-ban kötött házasságot. Az aerobic meghonosítója 2010 nyara óta szerepel first ladyként, azóta számos hivatalos eseményen láthattuk férje oldalán. Gyakran vesz sújtással berakott zakót, és általában térd alá érő szoknyát visel. Nagymintás kosztümöt még nem láttunk rajta, de gardróbja színvilága változatos. Nézze végig bőséges képanyaggal ellátott galériánkat, és ha a magyar first lady a kedvence a hétből, szavazzon rá!