A tokaji Hegyalja fesztivál talán a legnagyobb rocker, punk, és metálos találkozó az országban. Ehhez képest sikerült olyan lányba futnunk, aki nem szereti a rockereket, egy apukába, aki a gyerekét kísérte el a fesztiválra, és olyan metálosokba, akik érdeklődéssel hallgatták a Scootert. Persze került az összeállításba igazi rocker is, és földön fetrengő, klasszikus fesztiválarc.

Kecskefej levágós zene

Szabolcs éppen a strandra igyekezett, amikor megállítottuk. Mint kiderült, a két legnagyobb kedvence a Slayer és a Depresszió, a rajta látható ruhákat pedig nem vette, hanem kapta. Az összeset, még a törülközőt is. Azt mondta a Velvetnek, hogy öt-hat éve növeszti a haját, és soha nem szeretne megválni tőle. "Sör és Tisza" – válaszolta, amikor megkérdeztük, hogy mégis, mit lehet kezdeni ezzel a rohadt nagy hőséggel. Nem volt valami bőbeszédű, előző este próbált minél több koncertbe belehallgatni. "De jó kis kecskefej levágós zene" – jellemezte például az egyiket.

Aztán elkezdett metálosodni

"Én a gyermekemmel jöttem, ő hívott meg, de amit csak tudok megnézek" – mondta a Velvetnek az ötvenegy éves Tamás. Ahogy említette, koncerteken már sokat voltak együtt a tizenötéves fiával, fesztiválon viszont most vannak először. Őt is nagyon megfogta ez a miliő, régen ő is sokat sátrazott, kempingezet. "Próbáltam beavatni Elvis Presleybe meg Beatlesbe, meg Omegába. Ez működött is öt éves koráig, de aztán el kezdett metálosodni. Nekem nagy élmény volt, hogy tetszik neki, amit mutatok, és most neki nagy élmény, hogy én hallgatom az ő zenéjét, és még tetszik is" – mondta a zenerajongó apák büszkeségével.

A rockerek nem jönnek be

"Egy másik fesztiválon voltunk, az nagyon tetszett, és ez nagyon hasonlít rá, úgyhogy eljöttünk ide is. Csak víz mellé kell ilyenkor menni mert másképp nem lehet kibírni" – mondta a lány, akinek a nevét végül nem tudtuk meg. A kedvenc buggyos nadrágjában volt, ami állítása szerint tök jól megfogja a hideget, úgyhogy annyira nem szenved a hőségtől. A felsőt nem bonyolította túl. Elmondta a Velvetnek, hogy nem szereti a rockerereket, ami azért volt meglepő, mert a Hegyalját látogatja talán a legtöbb rocker, és metálos. "Tíz évvel ezelőtt lehet, hogy jók lettek volna" – emlékszik vissza. Azért megnyugtatott minket, hogy akadnak jó srácok a fesztiválon.

Jöhet a Scooter is és a Slayer is

"Mivel régóta feketét hordok, annyira nem tűnik fel a hőség, meg megvannak a módszereim, hogy elviseljem a forróságot, úgyhogy így nem okoz problémát" – közölte a Velvettel a metálosok rendíthetetlenségével Attila. Annyi kiderült, hogy barátjával a fekete a kedvenc színük, otthon is abban mászkálnak, egyébként elképzelésük sincs, hogy miért kéne egy rockernek feketében lennie. "Azoktól kérdezd meg, akik ötven, vagy harminc évvel ezelőtt kialakították ezt a stílust vagy irányzatot" – javasolták a barátjával. A rövid beszélgetés fordulatát végül az hozta meg, hogy kiderült, a Scooterre és a Slayerre is kíváncsiak voltak.

Minden baj van

"Másnapos vagyok, éhes vagyok, reggelizni tartok éppen" – kezdte összeállításunk második lazán öltözött csaja. Mint kiderült, tegnap ugyan éjfélkor ledőlt már aludni, de az előző napokon mindig legalább négyig bulizott. Aztán megosztotta a Velvettel, hogy a sátra teli van pókokkal, amikkel nagyon kell vigyázni. Az eddigi bikinijét pedig négy évig hordta, de állítása szerint nem kompatibilis már. "Most már tényleg nagyon kéne ennem" – mondta, mielőtt gyorsan lelépett volna. Két nagyon fontos dolgot tudtunk még meg tőle, az egyik, hogy nincs barátja, a másik, hogy egy fesztiválra a cipő kiválasztása a legfontosabb.

Holnap ugyanitt

"A Mastodon az kibaszottul jó volt, a Mastodon az kibaszottul jó volt" – hajtogatta a földön fekvő srác, majd később hozzátette, hogy felkelt reggel nyolckor, és rögtön érezte, hogy fáradt, úgyhogy egy kicsit még leheveredett. Valamikor reggel feküdhetett le, hogy pontosan mikor, azt nem tudta megmondani, azt viszont, hogy pálinkát, bort, fröccsöt, és sört ivott egy levegővel sorolta. "Fogyasztottam, amit csak lehetett" – foglalta végül össze. "Ma is azt fogom, minden jöhet" – tette hozzá, és nem tartotta kizártnak, hogy másnap is összefutunk ugyanígy, a bejárattól nem messze egy kerítés mellett az árnyékban. Annyit hozzátennénk, nem tűnt már részegnek.

Kaptam jegyet, és idejöttem

Az első ember, aki újat tudott mondani a hőség kezelésére, egy punk lány volt, aki a kutyasálját hozta fel. Mint mondta, nagyon kellemesen hűsíti, ha bevizezi a kendőt. A karján látható karkötőket állítólag hét év alatt gyűjtögette össze, több nem is férne a karjára. "Hétfőn kaptam egy telefonhívást, hogy gyere le szerdán a fesztiválra. Kaptam jegyet, és idejöttem" – magyarázta, hogy került le végül a Hegyaljára. Mivel mások punknak tartják, így kénytelen ő is annak nevezni magát, mondta a Velvetnek. "Ez nagyon ízléses fürdőruha tudom" – mondta nevetve, amikor végül a fekete-zöld felsőjéhez érünk.