Ez már a 19. Sziget lesz, és a fesztivál sokat nőtt, fejlődött, alakult csaknem két évtized alatt. Próbálunk vigyázni, hogy a "régebben minden jobb volt"-típusú öreges nosztalgiába ne nagyon csússzunk bele, de ebben a cikkben felsorolunk 10 olyan dolgot, amit annak idején nagyon szerettünk a Szigetben, de most már nincs.

1. Hétfő-kedd

Kezdjük azzal, ami talán a legjobban hiányzik: a fesztivál hatodik és hetedik napja. A “kell egy hét együttlét” szlogen 2007-ben volt utoljára érvényes, 2008-ban hétfő reggel már buli nélkül maradtak a zenére vágyók.

2. Magyar együttesek a Nagyszínpadon

2008-ban a Tankcsapda volt az utolsó magyar együttes, aki a Sziget Nagyszínpadán felléphetett - vasárnap este, ami akkor már a fesztivál utolsó napja volt. 2009. óta kicsit gettójelleggel a magyar együttesek külön színpadot kapnak, a Nagyszínpadon pedig a Sziámi vagy a Kispál és a Borz helyett a Prodigynek van bérelt helye.

3. Kertmozi

Volt, aki nem szerette különösebben a Sziget saját moziját, hiszen moziba egész évben lehet menni, őrültségnek tűnhet tehát a fesztivál napjait-óráit filmnézésre pazarolni. De azért volt annak az sötétét rétnek egy hangulata, amire bizonyára máig szívesen emlékszik, akinek volt szerencséje annak idején megtapasztalni. 2004-ben volt még, ma már csak emlék.

4. Színház- és táncsátor

Ki gondolta volna, hogy ez a programhelyszín is eltűnik? A színház- és táncsátornak régen a dombnál saját szabadtéri színpada is volt, minden este két nagy előadással, és a fellépők közül legalább az egyik általában külföldi volt. Ez a komplex és változatos programokat kínáló helyszín talán a gazdasági válságnak esett áldozatul, helyette tavaly óta egy picike színpad van most az összművészeti helyszín részeként, ahol a korábbi programmennyiség töredéke látható.

5. Luminárium

Évekig a Sziget részét képezte a luminárium fénytemplom: be lehetett menni, besütött a nap, furcsa volt, színes, és általában nagyon meleg volt benn. Jókat lehetett benne tűnődni meg szunyókálni, bár gyakran viszonylag nagy sor állt előtte. Idén sem lesz már luminárium, lesz viszont valami hasonló, a KaleidoAct, egy hatalmas kaleidoszkópban megtekinthető előadás.

6. Táncház

Nyilván nem jártak tömegek népitáncért a Szigetre, de aki komolyan szereti a változatosságot, azért mindig megállt a Táncház-sátorban is egy negyed órára. Mondjuk a drum’n’bass-poklából kiszabadulva egy csárdás kellős közepére becsöppenni olyan különleges érzés volt, amit csak a Szigeten lehetett megtapasztalni. Amíg volt Táncház-sátor. Ugyanígy a komolyzene is észrevétlenül kikopott a fesztiválról, idéntől nincs már jazz színpad sem, a blues kocsma viszont egyelőre tartja magát.

7. Mosoda

“Régen volt mosoda, a tényleg összesározott, retkes cuccokat be lehetett vinni, és másnapra szárazon át lehetett venni” - emlékezik egyik kollégánk, aki ezek szerint régen sátrazott is a Szigeten.

8. Best of CD

Ma már leginkább viccesnek tűnik, hogy régen volt ilyen, de az évtized első felében egy időben jelentek meg best of-válogatás CD-k a Sziget leghíresebb fellépőinek számaiból. A CD-knek azóta befellegzett, így a Sziget Best of CD-nek is. Hiányozni nem hiányzik, de azért jó újra feleleveníteni az emlékét.

9. Szénabálás partihelyszín

A mostani Medusa helyén volt régebben egy ideig a labirintus, sőt, különösen szép emlékeink vannak arról, amikor ezt a partihelyszínt 2002-ben szénabálákból építették fel. A látogatókat nap közben vízpermettel hűtötték, délutánonként habparti volt.

10. Bahia Színpad

A szinte ismeretlen magyar, esetleg külföldi együtteseknek esélyt adó Bahia Színpad intézménynek számított a Szigeten. Ezeknek a zenekaroknak most már máshol kell próbálkoznia, 2007-ben volt utoljára Bahia Színpad.

Önnek mi hiányzik a Szigetről?

Ha van kedve, nosztalgiázzon tovább velünk e-mailben! Önnek mi a legkedvesebb szigetes emléke abból a korszakból, amikor ez a fesztivál még egy kicsit másik fesztivál volt? Írja meg, mielőtt kiindul Óbudára!