Teszteltük Budapest leghűsebb, légkondimentes helyeit

2011.08.19. 10:45
A júliusi hőségriadók után, de most, a visszatérő kánikulában ismét bebizonyosodott: a nagyvárosban ez a meleg tökéletesen elviselhetetlen. Legalábbis így gondolja a legtöbb budapesti, de mi megpróbáltunk utánajárni az ellenkezőjének. Hőmérőt ragadtunk, és felkerestük azokat a természetesen hűvösnek tippelt helyeket, ahol nincs klíma, de emberi a hőmérséklet. Plázákra, hotelek halljára és földhivatalokra senki ne számítson a cikkben, de akit kiver a víz a légkonditól, az megtalálhatja a számítását.

Vannak azok a placcok a városban, amelyek az átlagember számára a legbeváltabbnak számítanak hőség idején, sőt bárki szabadon látogathatja őket. Ezek a szokásos, gyakran drága helyek a szökőkutak (illegálisak és a környékük azért meleg), a strandok (drágák és zsúfoltak), a klímás gépkocsik (zabálják a benzint), a plázák (dettó zsúfoltak) vagy épp közhivatalok (ide meg épeszű ember örül, ha nem kell bemennie). A vonatról meg ne is beszéljünk.

Nagyban indítva kutatásunkat először annak néztünk utána, Budapesten átlagban hol van a legjobb idő. Ahogy sokan megtippelhették, a budai hegyek, a XII. és a II. kerület felső részei nyújtják a legenyhébb hőmérsékletet. Itt akár három fokkal is hidegebb lehet, mint az úgynevezett belvárosi hőszigetben, azaz az V., VI., VII. kerületekben és a VIII.-IX. belsőbb területein. Ezek a gondosan növénymentesített kő- és betondzsungelek ugyanis óriási hatásfokkal nyelik el a meleget. Ennél már csak az utálatosabb, ha a környéken sokan izzadnak és húgyszag terjeng.

8:45 - Nyitány a borárosi pokolban

Túránkat a reggeli órákban indítottuk, és megmértük a Boráros téren, hány fok van. Kis szobahőmérőnk 28,1 °C-t mutatott árnyékban, napon pedig 31,6 fokot.
HŰSFOKOZAT: Nyáron szigorúan elkerülendő hely!

261472

9:30 - Csak a friss, nyers beton!

Személyes tapasztalataink szerint egy szerkezetkész épület nyers betonváza nyáron is ontja magából a hideget. Megnéztük élesben, igazolja-e hőmérőnk a jelenséget. A Corvin-negyednél hiába próbálkoztunk, ilyen állapotú épület ott nem volt, a sok építkezés ellenére. A Duna-parti Millenniumi Városközpontban lévő egyik félbemaradt irodaház torzójánál vertünk végül tábort, ahol semmi különös nem történt. 28,6 fokig ment fel a digitális higanyszál árnyékban, így igazán hűset itt nem találtunk. Mivel a ház régóta ott áll, kikövetkeztettük, hogy a friss beton az, ami igazán hideg, azt kell keresni a hűsölésre vágyóknak.
HŰSFOKOZAT: Építőmunkásoknak a legjobb a friss, hideg betonfalak között.

266784

10:05 - Hűvös gejzírek a Szabadság téren

Próbálkozhattunk volna a közhelyes szökőkutaknál, azonban a legtöbben illegális lubickolni. Azonban van egy szökőkút a Szabadság téren, amelynek vize az anyaföldből gejzírként tör fel, majd megérzi a közeledő embert, és elapad. Az itt tomboló gyerekek sebességét persze képtelen követni, így ők vígan fürdőznek a vizében. Hőmérőnk ezúttal 30,2 fokot mutatott a víztől két méterre, ahol még nem ázott használhatatlanná. Hasonló okból (meleg van, de van víz) ajánljuk még a Döbrentei téri Gellért-vízesés alját is, nagyon kellemes a vízpermet.
HŰSFOKOZAT: Melegnek rohadt meleg van itt is, de bármelyik pillanatban ott az enyhet adó hideg víz.

269600

11:00 - Zsigeri hideg és 100% pára a föld alatt

"Sajátos klíma, állandó +10 °C körüli hőmérséklet és közel 100%-os páratartalom" – olvastuk az Itthon.hu méltatását a Szemlőhegyi barlangról (ami fent van a Pusztaszeri úton, a Kolosy térről megközelíthető). Az 1930-ban felfedezett járatba lemenve az ember összes szerve összetöpörödik a hidegtől. Lent a barlangban tapintható a csend (leszámítva a vízcsepegést és az olykor felbukkanó, üvöltő gyerekcsoportokat), és érezni, hogy elképesztően párás a levegő.

Balázs Andrea, a barlang látogatóközpontjának munkatársa elmondta, a verem az allergiaszezonban különösen hasznos, mivel aki sokat lebzsel lent, az jót tesz vele a tüdejének. A lényeg, hogy a brutális párától kissé összezavarodott hőmérőnk 15 fokot mért lent, de – a lent kapott tájékoztatófüzet alapján volt az 12 is. Utána nagyon jól esett a kinti kellemes 30 fok.
HŰSFOKOZAT: Jegesmedve-gyilkos hideg, gyönyörű barlang, rövidgatya és póló felejtő. És van beugró: 850 forintos a felnőttbelépő túravezetéssel.

283136

11:40 - Budapest Mount Everestje

A János-hegy Budapest legmagasabb pontja, 527 méterről tekinthetünk le a fővárosra. 100 méterenként száraz levegőben 1 fokot csökken a hőmérséklet, így a hegyen pár fokkal hidegebbnek kell lennie – gondoltuk. Az Erzsébet-kilátón 30,9 fokot mértünk árnyékban, ami soknak tűnhet, azonban a hegycsúcson állandóan lengedező szél sokat enyhít az érzésen. Csak a hegyre való feljutás lehet izzasztó, amit a BKV buszai és a Libegő némileg feledtethetnek.
HŰSFOKOZAT: Hideg nincs, szél van, a panoráma még párás időben is pazar.

291520

12:20 - Budapest Amazonasa

Utolsó feltevésünk az volt, hogy vízparton a legjobb, irány a Duna. Nem is akárhova mentünk, hanem az évente többször árvíz alá kerülő Római-part üdülőzónájába. A víz 2-3 méteres közelségébe és árnyékba tett hőmérőnk megbolondult a felhevült dunai kavicsokon, 35,2 °C-ig meg sem állt. Ennek ellenére a hely nem tűnt forrónak, a Duna mentén folyton fúj a szél, és sokat segít a tudat, hogy a hátunk mögött ott a büfék sora sült hekkel és jeges sörrel. És amikor egy elhaladó osztrák uszály felkorbácsolta a vizet, a hullámok végleg a horvát tengerpart életérzését adták.
HŰSFOKOZAT: Meleg szél itt is van, meg folyóvíz, amiben nem lehet fürdeni. De a Római-part még így is Római-part.

313408