horoszkóp

Pestkörnyéki tófürdők, ha elege van a melegből

km
2011.08.27. 13:44
Olyan pestkörnyéki pihenőhelyeket kerestünk, melyekhez könnyen, egy óra alatt kiruccanhatunk, akár hétköznap délután is, ha sikerül idejében kiszabadulnunk munkahelyünkről. Strand helyett fürödhetünk bányatóban, vagy kereshetünk biztonságos Duna-ágakat is. Kis strandszemle következik budapestieknek, égtájak szerint.

A várostól északra

Budapesttől északra, a Szentendrei szigeten található a pócsmegyeri Pázsit Tófürdő: Szentendréről busz visz Leányfaluig, onnan komppal mehetünk át a szigetre – ha kocsival megyünk, 50 perc alatt simán odaérünk. A tófürdő elég kicsi, csak akkor érdemes elverni magunkat odáig, ha a leányfalui strand medencéi nagyon tele vannak.

Pázsit Tófürdő (Fotó: pazsit-to.mlap.hu)
Pázsit Tófürdő (Fotó: pazsit-to.mlap.hu)

Egyébként a Tófürdő környéke kellemes, a parton van zuhany, büfé, árnyas fák. Kevésbé jó úszóknak, kisgyerekeseknek problémás lehet, hogy a tó hirtelen mélyül. Aggályosnak tűnhet, hogy 2010-ben az ÁNTSZ-nél a kifogásolt kategóriába esett a pócsmegyeri Pázsit tófürdő, de nem olyan vészes a helyzet: „Az uniós előírás értelmében a pócsmegyeri Pázsit-tó minősítése négyéves bakteriológiai eredmények alapján készült el. 2007-ben a vizsgálatok rossz eredményt hoztak, amely rontja az átlagot. Ez az oka, hogy 2010-ben is „kifogásolt” minősítést kapott. 2007. után a vízminőség javult, így ha az idén jók lesznek az eredmények, akkor (a megelőző három év eredményeivel együtt) minősítése „megfelelőre” változhat” – írta a az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztálya.

Mi személyesen teszteltük még tavaly a vizet, nekünk nem lett bajunk, és nagyon jól éreztük magunkat mind az árnyas parton, mind a langyos vízben. A belépő párszáz forint.

A várostól keletre

Pesttől észak-keletre, vonattal is elérhető a Veresegyházi tóstrand: a 10 és fél hektáros tóban már a 20. század elején komoly fürdőélet volt, mely bár egy ideig szünetelt, 1960 óta újra dübörög. A tó egyik felén horgászni, másikon úszni lehet, ha a strandolást megúsztuk, mehetünk túrázni, vagy átmehetünk a Fürdőbe, ahol termálvízben ázhatunk.

Veresegyházi tóstrand (Fotó: veresegyhaz.hu)
Veresegyházi tóstrand (Fotó: veresegyhaz.hu)

Maga a tóstrand igazi retró hangulatot áraszt, infrastruktúrájának fejlettsége hasonló a pócsmegyeri tóéhoz, de vize nagyon tiszta, partja homokos, a belépő szintén pár száz forint csak (pontos összeget interneten nem találtunk, tavaly még 400 forint volt egy jegy, idén lehet, hogy árat emeltek).

Veresegyháza mellett, a Domonyvölgyben is fürödhetünk természetes vízben, a D-Beach Strandon. Szerényen tengerparthoz hasonlítja magát a szabadidőpark, mely homokos plázzsal és sportolási lehetőségekkel várja a látogatókat.

D-Beach (Fotó: domonyvölgy.hu)
D-Beach (Fotó: domonyvölgy.hu)

Az M3-asról percek alatt elérhető a tó, melynek belépőárai nem sokkal magasabbak fent említett tavakénál (hétköznap 900 forint a felnőtt jegy, 600 a gyerek, hétvégén 1.200 és 800 forintot kell fizetnünk a belépésért). Hétvégente nem ritka a nagy tömeg, jobb hétköznap strandolni a Domonyvölgyben.

Mit mond az ÁNTSZ?

„Mivel a szezon általában június 15. után indul, a Pest megyei strandok monitorozása ezekben a hetekben történik. Egy szezon előtti eredmény már van, mely szerint a dunabogdányi strand (Szentendrei-Dunaág) megfelelő minősítést kapott” – tudtuk meg az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztályától.

„Az uniós irányelv szerint négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelése alapján kell a fürdővizeket minősíteni. Ez egy meglehetősen bonyolult számítási képlet alapján készül el, ami nemcsak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt vesz figyelembe, hanem a vízminőség változásait is követi” – tették hozzá. A fürdőhelyeknek számos előírásnak kell megfelelnie, például ivóvíz, szennyvízelhelyezés, takarítás, pihenőterület-normatíva, öltöző, WC, elsősegély, tájékoztatás, méretfüggően mentőőr, orvosi ügyelet is előírás lehet.

A 2010-es ÁNTSZ értékelésben a D-Beach, az Univerzum kemping, a Rukkel Water Park és a Gyömrői tóstrand kiváló minősítést kapott, a Veresegyházi és a Délegyházi tavak pedig jót. Az Omszki-tavon fürdési tilalom volt érvényben, a pócsmegyeri tófürdő pedig kifogásolt minősítést kapott: utóbbi eredmény javulhat idén, az Omszki-tónál viszont nem lesz szabad idén sem strandolni, de nem a vízminőség, hanem a balesetveszély miatt – a vízzel ugyanis nincs semmi baj.

Aki kíváncsi a friss eredményekre és a többi EU-s ország fürdővizeinek állapotára, ide kattintva megtudhat mindent.

Szintén a várostól keletre található a Gyömrői Tófürdő, mely hét éve üzemel, busszal és vonattal is megközelíthető – persze ide is kocsival a legegyszerűbb eljutni.

Gyömrői tófürdő (Fotó: gyomrotofurdo.hu)
Gyömrői tófürdő (Fotó: gyomrotofurdo.hu)

A kicsi tavon lehet vízibiciklizni, homokos partján napozni és tó szépe versenyt is rendeznek. A jegyárak sem vészesek, felnőttnek 800, gyereknek 500 forint a belépő – délután 3-tól kedvezményekre lehet számítani. Koktélbár, játékkölcsönző, több büfé található a Tófürdő területén, és életmentő szolgálat is működik.

A várostól délre

A Dunavarsányi Rukkel Water Parkot egy magánember, Rukkel János kezdte fejleszteni, még 1989-ben. A 12 hektáros vízfelületért 1.200 forintot kell a felnőtteknek fizetniük (a diákoknak csak 1.000-et), 3.000 forintért viszont már egész nap csúszdázhatunk.

Rukkel-tó (Fotó: waterpark.hu)
Rukkel-tó (Fotó: waterpark.hu)

Napozni füves parton lehet, és ha megnézzük a strand honlapján a képeket, láthatjuk, hogy tényleg elképesztő változásokon ment keresztül a terület az elmúlt 17 évben. Nekünk már túl nagy, túl balatonos, túl kiépített, aki vadabb romantikára vágyik, ne ide jöjjön. A kisgyermekes strandmániások azonban nyugodtan kempingezzenek le a bányató partján!

A Csepel-sziget oldalában, Dunavarsánynál valamivel közelebb található a Dunaharaszti Univerzum kemping, itt is bányatavakban van lehetőségünk fürdésre.

Universum (Fotó: udulokozpont.hu)
Universum (Fotó: udulokozpont.hu)

A kemping fő profilja ugyan a faház-bérbeadás, de 770 forintért strandolhatunk is náluk: nem annyira a napozásra, mint a vízisportokra mentek rá, jet-skizhetünk, vízifocizhatunk látástól vakulásig.

Ha viszont inkább ruha nélkül nyaralnánk, a Délegyházi Naturista Kempinget kell választanunk, oda viszont tagságit kell váltani, és nem árt, ha a Magyar Naturista Egyesület tagjai vagyunk.

Délegyházi naturista strand (Fotó: mne.hu)
Délegyházi naturista strand (Fotó: mne.hu)

Kicsit messzebb, délen: Velencei tó

Ha már Pesttől délre indulunk, a Velencei-tóról se feledkezzünk meg. Vonattal a Déliből egy óra alatt eljuthatunk Velencefürdőre, Gárdonyba vagy Agárdra.

Az agárdi Napsugár strandon kisgyerekeknek külön homokos kacsaúsztató van kialakítva, lehet vízibiciklizni és napozni, amíg csak bírunk. A belépőjegy ára nem húzós (600 forint a felnőtt jegy, 300 a gyerek), de hétvégén nagy a tömeg.

Velence Beach, Gárdony (Fotó: facebook)
Velence Beach, Gárdony (Fotó: facebook)

A fővároshoz kicsit közelebb esik a Gárdonyi Sport Beach, mely attól „sport”, hogy 18 strandsport-pályájuk van, vízben és szárazföldön szétszórva. Biomániásoknak jó hír, hogy van biobüfé, bio-kenyérlángossal, a belépőárak sem magasak, hétvégén egy felnőtt 830 forintért már be is jut.

Még közelebb van Pesthez a velence-fürdői strand, azaz a Velence Beach, ahová a helyi lakosok ingyen mehetnek be, egyébként 550 forint a beugró. Nyolc kültéri zuhanyzó van, hatnál több büfé, és vízibiciklibérlés, az egész kísértetiesen hasonlít az agárdi Napsugár strandra - ha az egyiken túl nagy a tömeg, simán átvonatozhatunk a másikra.


Pestkörnyéki strandok nagyobb térképen való megjelenítése