Ezen a héten a heti trendben a colour blocking jelenséget mutatjuk be olvasóinknak. Magyar neve nincs, itthon még nem is nagyon látni az utcákon, de a külföldi hírességek közül egyre többen bevállalják, és a hazai tervezők között is van, aki idén ebben a stílusban alkot: Tomcsányi Dóri. A színtúladagoláshoz a divattervező magyarázataival és tanácsaival adunk most kalauzt - és természetesen alul most is lehet kedvencet választani.

Rihanna

A colour blocking kifejezésnek nincsen magyar megfelelője, legtöbbször az angol kifejezést veszik át. A lényege az, hogy minta nélküli, nagy színes felületek (“block”-ok) találkoznak egy öltözéken belül” - válaszolt Tomcsányi Dóri arra a kérdésünkre, hogy egyáltalán mi a colour blocking és hogyan kell magyarra fordítani. Rihannának - illetve stylistjának - persze rég nem kell ezt magyarázni, az énekesnő az elsők között hordta ezt a trendet. A képekre kattintva megnyitható galériánkban látható öltözéket 2010 októberében vette fel, amikor még vörös haja is jól illett a színkombinálós trendbe: a lila felsőhöz élénk narancssárga nadrágot és arany kiegészítőket (cipőt és ékszereket) választott. Rihanna azóta barna hajszínre váltott, de az erős színeket továbbra is kedveli, a colour blocking pedig egyre népszerűbb trend. Nézzük, kik hordták/hordják még.

Camilla Belle

A colour blocking úttörői közé sorolhatjuk Rihanna mellett Camilla Belle-t is. Belle színésznőként kevésbé ismert (ő volt az egyik kislány a Jurassic Park második részében és hasonló érdemei vannak), de egy időben az amerikai tinilányok kedvencével, Joe Jonasszal járt, ezért kint indokolatlan mennyiségű sajtófigyelmet kap. Őt idén februárban fotózták le egy Grammy-beharangozó eseményen ebben a szintén minta nélküli, de közben nagyon színes, azaz a colour blocking jegyében megalkotott összeállításban. Nála is előkerül a Rihannánál látható narancssárga és lila, de a képbe igen hangsúlyosan bekerül a zöld szín is egy meglepően magasan végződő nadrág révén. A nagyobb képen jobban látszik, hogy még a kiegészítők színe sem harmonizál semmivel: az öv arany, a kézitáska bőrszínű, a szandál viszont türkiz.

Jessica Alba

Idén nyáron aztán már egyre gyakrabban lehetett látni colour blockingoló celebeket. Jessica Alba például júniusban egy eseményen a merész színkontraszttal próbálta elterelni a figyelmet hatalmas hasáról (a baba aztán augusztusban érkezett meg). Megint egy lila-narancssárga összeállításról van szó, de Alba ennél több színt nem is használ fel. Tomcsányi Dóri is ezt ajánlja egyébként azoknak, akik úgy érzik, néha maguk is megkockáztatnának egy kis colour blockingot: “ha az öltözékünk több színből áll, ne válasszunk hozzá színes sminket vagy körömlakkot, hagyjuk, hogy a hangsúly a ruhánkon maradjon” - tanácsolta a tervező a Velvet olvasóinak.

Kim Kardashian

Negyedikként még egy lila-narancssárga ellentétre épülő összeállítást mutatunk, ezt Kim Kardashian stylistjának köszönhetjük. Meglepő, hogy az apró termetű reality-sztár ugyanazt az övet és cipőt hordja, mint Camilla Belle két bekezdéssel feljebb (és négy hónappal korábban). Nagy különbség azonban, hogy Kardashian olyan felsőt és szoknyát kapott, amik remekül kiemelik legelőnyösebb adottságait, azaz a mellét és a fenekét. A lila blúz szögletes válla a ’80-as éveket idézi, mi pedig megint Tomcsányi Dórit idézzük, akit arról is kérdeztünk, hogy a colour blocking friss trend-e, vagy a bölcsebbek egy retro-irányzatként könyvelik el. “Minden trendnek van valami előzménye. Érdekes megfigyelni a divat változásait, hogy a szabások, színek, minták hogyan kerülnek elő újra és újra. A colour blocking ennyire karakteres formában még nem volt trend, bár sokakat emlékeztethet akár a ’80-as években viselt színes ruhákra” - mondta ő, pedig nem is tudta, hogy a cikkben egy ilyen hangsúlyos vállú felsőt is be fogunk mutatni.

Tyra Banks

Az ötödik celeben végre megmutatjuk, hogy colour blocking lila és narancssárga nélkül is lehetséges: a Do Something Awards nevű díjkiosztón Tyra Banks ebben a pink-zöld-kék összeállításban jelent meg három hete. A 37 éves szupermodell-műsorvezető felsőjének élénk színét a karkötője és a körmei visszhangozzák, alig észrevehető szandálja és karika-fülbevalója pedig aranyszínű - úgy látszik, a celebek gyakran megtartják arany kiegészítőiket colour blocking közben is. Ha ennyire szeretik az aranyat, miért ne tennék? A divattervező is a lazaságot ajánlja: “nyugodtan legyünk merészek, ennek a trendnek a játékosság a lényege, hogy kicsit engedjük el magunkat, öltözzünk a saját hangulatunknak megfelelően.

Tomcsányi Dóri modelljei

Kinek a színei tetszenek a legjobban?

Galériánkban öt celeb után Tomcsányi Dóritól is mutatunk pár olyan kreációt, amiket természetesen azért választottunk ki, mert szintén a colour blocking jegyében készültek. A fiatal budapesti tervezőnő (honlapjáért katt ide!) a jelek szerint egyelőre nem számít arra, hogy ez a trend a közeljövőben ellepné Magyarország utcáit. “Itthon még nagyon kevesen mernek színeket hordani. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy sokkal nehezebb összeválogatni az egymáshoz illő ruhákat a ruhatárunkban, ezért az egyszerűbb és jobban bevált fekete, szürke, fehér színeket választják az emberek.” Ha bevállalni ön sem szeretné egyelőre, azért valószínűleg valamennyire önt is vonzza a colour blocking, ha képes volt ezt a cikket idáig végigolvasni. És ha már megtette, akár egy kedvencet is választhat a fentiek közül - önnek melyik színes összeállítás tetszik a legjobban?