horoszkóp

Így és ennyiért lehet hipermarketből öltözködni 5 élethelyzetre

2011.09.05. 12:00 Módosítva: 2011.09.05. 12:13
Auchantól Tescóig kerestünk magunknak olyan ruhákat, amelyekben dolgozni, randizni, sportolni és rohangálni lehet. Volt, ahol találtunk is, de sehol sem voltunk maradéktalanul elégedettek. Viszont megfüttyögtek próbálás közben, és megtudtuk, melyik hiperbe kell mennie annak, aki a tényleg legolcsóbbat akarja, és melyikbe annak, aki viszonylag szerethető ruhákat szeretne.

Nagyon sokszor készítünk boltkörképet, de ilyenkor általában a ruházati üzletek kínálatát vesszük szemügyre, és nem megyünk el a hipermarketekbe. Pedig ott is van ruhaosztály, de ahogy az a divattudatosabb ismerősökkel való beszélgetéseinkből is kiderült, ezt sokan nem igazán veszik számításba, sőt, van, aki szerint kifejezetten ciki ott vásárolni. Jó, lehet, hogy sok helyen nem lehet a legújabb divatnak megfelelő holmikat kapni, és olykor árban sem járunk jobban, de kényelmesebb lehet a heti nagybevásárlással együtt elintézni ezt is, mint végigjárni a divatüzleteket.

Ezek az áruházak pedig azt ígérik nekünk, hogy ha nem is a ruhaforgalmazás a fő profiljuk, azért a legtöbb alkalomra kínálnak nekünk szetteket. A Velvet Kommandó ezért eldöntötte, szaván fogja a madaras és madártalan teszkókat. Három hipermarketben jártunk, és mindegyik helyen öt-öt, azonos stílusú, azonos célnak megfelelő szettet próbáltunk összeállítani, hogy meglássuk, hol mennyibe kerül öltözködni. Előre szólunk: a képek minősége nem a legjobb, de a körülmények sem voltak műtermiek. (Igen, modellek sem vagyunk.)

1. Dolgozni muszáj

Szerencsére a mi szerkesztőségünkben nincs dress-code, de általában az irodistáktól elvárják, hogy kellően csinosan, ám mégis decensen öltözzenek. Az ő ruhatárukban kell, hogy legyen elegáns szoknya, nadrág, blúz és egy viszonylag kényelmes, magas sarkú cipő is. Nyilván az lenne az ideális, ha egy kosztümöt is tudnánk venni jóárasítva, de mint a képek is mutatják, szettet a legtöbb helyen nem árulnak, és deréktól lefelé is be kell érnünk egy fekete nadrággal. Mutatjuk képekkel és árakkal, hogy hol mi mennyi, a legolcsóbb összköltségű szett árát kivastagítottuk az összehasonlításban.

Auchan: felsőrész – 4990 forint, nadrág – 4990 forint, csizma – 8299 forint. Összesen: 18 279 Ft

Cora: blúz – 3299 forint, nadrág - 5490 forint, cipő – 3290 forint. Összesen: 12 079 Ft

Tesco: blúz - 3500 forint, szoknya – 4700 forint, cipő – 4500 forint. Összesen: 12 700 Ft

2. Girlpower

Ha vége a munkanapnak, kicsit jobban is meg lehet mutatni, hogy nőből vagyunk, vagyis egy – najó, akár több - fokkal is merészebb vagy inkább lazább darabokat is magunkra ölthetünk. Igazán dögös ruhákat ugyan nem találtunk, igaz, hipertől függően választhattunk, hogy a klasszikus, a kicsit jellegtelen vagy a kamaszoid nőiességet pártoljuk inkább. És akadt olyan hely, ahol jobb híján választottuk magunknak az adott szettet. Nézzük, hol mit jelent és mennyibe kerül a nőiesség.

Auchan: blúz – 3499 forint, szoknya – 4990 forint, csizma – 8299 forint. Összesen: 16 788 Ft

Cora: blúz – 3990 forint, szoknya – 3299 forint, cipő – 3290 forint. Összesen: 10 579 Ft

Tesco: ruha – 3430 forint leárazva, cipő - 2000 forint leárazva. Összesen: 5430 Ft

3. Csak lazán

Nem mindenki kedveli a nagyon nőies öltözködést, vannak, akik szeretnek lazábban csajosak lenni, vagyis a szoknya kizárt, helyette inkább a farmert és a divatosabb, de nem túl kihívó felsőket kedvelik. Nos, az Auchanban és Corában leginkább ők találhatják meg a számításukat: farmer és póló, illetve pólóanyagból készült felső akad bőven. A Tesco ilyen szempontból a kedvencünk volt, több cuccot is szívesen hazavittünk volna, igaz, itt költöttük volna a legtöbbet, még cipő nélkül is.

Auchan: póló – 1490 forint, farmernadrág – 1490 forint, cipő – 2990 forint. Összesen: 5970 Ft

Cora: cicanadrág – 2190 forint, tunika – 500 forint leárazva, sál – 790 forint, cipő – 800 forint. Összesen: 4280 Ft

Tesco: farmer – 2500 forint leértékelve, póló – 2000 forint, kardigán – 2900 forint, műrózsa – 1900 forint. Összesen: 9300 Ft

4. Mozgásra fel!

Sportolni jó, sportolni egészséges, és a kényelmes holmikat bármilyen otthoni tevékenységhez hordhatjuk. Úgy tűnik, hogy leginkább a sportos ruházat esetében kiegyenlített a helyzet, mind a kínálat és a márkák tekintetében – az Auchanban és a Corában is ugyanabba a sportcipőbe futottunk bele, és mindkét helyen Puma-pólót választottunk ehhez az összeállításhoz.

Auchan: nadrág – 1790 forint, póló – 2990, cipő - 3490. Összesen: 8270 Ft

Cora: cicanadrág – 1490 forint, póló – 1993 forint, cipő – 4690 forint. Összesen: 8173 Ft

Tesco: kapucnis felső – 4100 forint, nadrág – 4100 forint, cipő – 4500 forint. Összesen: 12 700 Ft

5. Hadd szóljon!

Eredetileg azt terveztük, hogy hálóruhákat, pizsamákat versenyeztetünk az ötödik kategóriában, de az első állomásunkon olyan gyöngyszemeket találtunk, hogy az eredeti koncepciót kidobtuk a kukába, és úgy döntöttünk, mindenhol felkutatjuk a legdurvább darabokat. Nos, sehol sem kellett túlzottan sokáig kutakodni: ha egy komplett összeállítást nem is sikerült mindenhol összekaparni, azért a képeken szereplő holmikat könnyen megtaláltuk.

Auchan: kabát – 7990 forint

Cora: ruha – 3490 forint, cipő – 1500 forint. Összesen: 4590 Ft

Tesco: blúz - 2050 forint leárazva, kalap – 1650 forint. Összesen: 3700 Ft

A körülmények

Öltözködni rohadt melegben nem jó buli, főleg próbafülkében, úgy, hogy kosarat bevinni sehová sem lehet. A legrosszabb élményeket az óbudai Auchanban szereztük, ahol, talán az átalakítások miatt, néhány függönyös bódé várta a próbálkozókat, a húspultok mellett, a falnál. Egyszerre csak öt darabot lehetett bevinni, ezeket a biztonsági őr adogatta át. A függönyök takarási képességét jól illusztrálja, hogy kommandónk egyik tagja éppen a szoknyát húzta la magáról egy szál melltartóban, amikor befüttyögött neki egy padlótisztító fiatalember.

A budakalászi Corában egy külön részt alakítottak ki a próbafülkéknek, amelyek nem túl tágasak, és olyan a világításuk, amilyennek egy virágkorán túljutott ledér budoárját képzeljük, gyors öltözködéshez azonban megfelelő, kívül pedig van két nagy tükör is. Itt kosár nélkül bármennyi ruhát bevihettünk és ruhajavító szolgáltatás is van, persze csak az áruházban vásárolt holmikra.

A Fogarasi Tescóban aztán majdnem megvalósul az öltözködők álma: nagyobb, fényárban fürdő fülkék, több akasztó, bár itt is van mennyiségi korlát, cipőt pedig egyáltalán nem lehet bevinni. Legfeljebb a sorok között billegve próbálhatjuk fel, ráadásul a cipős részleg elég közel van a pénztárhoz, úgyhogy jó sokan fognak rajtunk röhögni, amikor egy hipermagas tűsarkúban bambizunk.

A gyerekeknek, férfiaknak és nőknek való ruhákat általában külön árulják, de azért vannak szürkületi zónák, leginkább a Tescóban volt egyértelmű a leosztás.

Végkövetkeztetés

Nem fognak meglepődni: az árak alapvetően alig kedvezőbbek, mint egyes divatüzletekben, igaz, leárazások itt is vannak, így néha lehet igazi kincseket találni. Ha kicsit elszakadunk az anyagi megfontolásoktól, és szigorúan a divat szempontjából nézzük a kínálatot, akkor igen, egyértelműen a Tesco nyer, igaz, itt is találtunk elszabott darabokat. Az olcsósági versenyben viszont a Cora nyert a legtöbbször, az 5 körből háromszor verte két vetélytársát. Korábban egyébként már kiderítettük, hogy az illetékesek a nemzetközi divathetek alapján dolgozzák ki a saját márkás termékek terveit, és amennyire csak lehet, próbálják minél inkább valósághűen visszaadni a kifutón látott ruhákat, kiegészítőket, miegyebeket, hát most megtudtuk, milyen eredménnyel.