A töretlen retusimádatnak köszönhetően félévente lehet összeállítást közölni azokról a modellekről, hírességekről, akikből tulajdonképpen torzszülötteket csinálnak az utómunkálatok során. Most sorra is vesszük, hogy az elmúlt pár hónapban melyik híresség lett Photoshop-áldozat, önök pedig megszavazhatják, hogy a nagyfejű Scarlett Johansson, a feltűnően alacsony Khloe Kardashian vagy a karnélküli Marisa Miller járt-e rosszabbul. Öt pont jár a legkínosabb retusbakinak, nulla pedig a legkevésbé cikinek.

Nem mindenki híve a retusmentes mozgalomnak, a reklámfotók és nagy divatmagazinok számára készült képek nagy többségén mindig is módosítanak majd az utómunkálatok során, hiszen – akár tetszik, akár nem – egy idealizált világot kell ábrázolniuk. A nagy számok törvénye alapján pedig mindig lesznek Photoshop-bakik, amelyek vagy a túl szoros határidő vagy a hozzá nem értés számlájára írhatóak. Sebaj, mindenki szívesen döbben meg a retushuszárok fércművein, és hát így is szert lehet tenni némi hírverésre.

1. Kardashian nővérek - Kardashian Kollection reklámkampány

Persze nem biztos, hogy a világ egyik legismertebb fotósa, Annie Leibovitz ilyen kétes hírnévre vágyik. Pedig most ő is belekeveredett egy ilyen minibotrányba a Kardashian nővérekről készült sorozata miatt.  A szemfülesebbek szerint valami nagyon nem stimmel a fotókkal, hiszen Khloe Kardashian közel 18 centiméterrel magasabb Kimnél, és 20 centiméterrel Kourtneynál, ez a különbség azonban nem igazán látszik a képeken. Az egyik fotón, amelyen állatmintás ruhákat viselnek, szemmel láthatóan mindhármukon magas sarkú cipő van, így nem jöhet fel érvként az, hogy a legmagasabb testvér mezítláb, vagy lapos sarkúban pózolt, hogy ne tornyosuljon a többiek fölé. Jó, mondjuk a fehérneműs képen nem látszik lábuk nagy része, így azért nagyobb mozgásterük volt trükközni.

2. Scarlett Johansson - Dolce & Gabbana

A színésznő már jó ideje népszerűsíti a cég termékeit, és az utómunkálatok során rendre el szoktak bánni vele. A nyári sminktermékek kampányfotóján gumiszerű bőrt retusáltak neki és a hónalja sem sikerült valami élethűre. Az illetékesek sajnos nem tanultak a hibáikból, és az őszi-téli kampány fotója is meglehetősen érdekesre sikeredett, a világ egyik legszexisebb nőjének tartott Johansson feje ugyanis a világsajtó szerint aránytalanul nagy a testéhez képest, igaz, a velvetes szavazáson olvasóink közül többen mondták azt, hogy ez a fejméret normális.

3. Katalin hercegné – Grazia magazin

Bár sokak szerint Vilmos herceg neje már így is túlzottan sovány, sőt, ő az anorexiások új példaképe, a Grazia magazin rátett egy lapáttal, igaz, állításuk szerint nem akarták tovább vékonyítani Katalin hercegnét, csak ügyetlen volt a retusálásért felelős szakember. A gondot az okozta, hogy az esküvői képeken a királyi pár együtt szerepelt, a Grazia viszont egy szóló címlapképre vágyott, így Vilmost valahogy el kellett tüntetni. "...ezért megkértük a szerkesztőinket, hogy vegyék le a képről (ami a képes magazinoknál bevett gyakorlat). Emiatt a hercegnének csak egy karja lett volna, ezért odamásoltak egyet a hiányzó helyére, hogy teljes legyen a kép" – szól a hivatalos magyarázat.

4. Christina Aguilera – W magazin

Az énekesnő júliusi címlapfotója kicsit kilóg a sorból, hiszen ő előnyére változott meg az utómunkálatoknak köszönhetően, de ez nem változtat azon a tényen, hogy magazinban látható képnek nem sok köze van a valósághoz; jó pár évet és kilót leretusáltak róla. Egyesek szerint kifejezetten jól áll az utóbbi időben sok balhét produkáló hírességnek, hogy nem annyira gebe, de azért kapott hideget és meleget is a látványos változás miatt, és úgy tűnik, hogy a W magazinnál is a soványabb Aguilerát preferálják.

5. Marisa Miller – Victoria’s Secret

A fehérnemű-gyártó cégnek dolgozó stúdió munkásai nem kispályások, sikerült két modellel is csúnyán elbánniuk. Marissa Millernek, akit az FHM olvasói tavaly a legszexisebb nőnek is megválasztottak, eltüntették az egyik karját a Legszexibb póló című kampányának hirdetésében. Hogy erre miért volt szükség, nem igazán lehet megmondani, ahogy azt sem, hogy miért nem vette észre senki sem a bakit. Egy másik modell fotóján még durvább a helyzet: nem stimmel a modell lábai között lévő távolság, és hát a szoknyára helyezett kar is túlzottan meg lett nyújtva.