A brazil tartós hajegyenesítés diadalmenete már tart egy ideje, de nem mindegy, hogy ki és mivel csinálja. Eleinte formaldehidet is tartalmazó készítménnyel érték el a kívánt hatást - ezt a vegyületet a Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben rákkeltő hatású anyaggá minősítette. Nyilván sokan szem előtt tartották a figyelmeztetéseket, de a brit hatóságnál aggódnak amiatt, hogy vannak renitens szalonok. Zsidró Tamás elmondta, eleinte valóban voltak olyan szerek, amelyek tartalmazták a rákkeltő anyagot, de most már nem ez a helyzet. Az ÁNTSZ pedig szigorúan ellenőrzi a honi fodrászatokat.

A Sun állítása szerint Liz Hurley, Jennifer Aniston, Kim Kardashian, Lindsay Lohan és Nicole Richie is nagy rajongója az ún. brazil tartós hajegyenesítésnek, ami valóban remek módszer a hullámos, göndör, kócos, rendezetlen haj megzabolázására, de bizonyos esetekben káros lehet az egészségre. A módszert hat évvel ezelőtt dolgozták ki Brazíliában, a lényege: egy speciális oldatot visznek fel a hajra, amit hajvasalóval kiegyenesítenek. Bár a szer egyik legfontosabb eleme a tényleg jótékony hatásúnak mondható keratin, tartalmazhat formaldehidet is, ugyanis ennek köszönhetően a keratin jobban ki tudja fejteni a hatását.

Zavaró tünetek

A formaldehid azonban köztudottan mérgező és rákkeltő anyag. Az Egyesült Államokban készült tanulmányok szerint azon hullaházi alkalmazottak körében, akik ezzel a vegyülettel dolgoznak, megnőtt egy nagyon ritka rákbetegség előfordulása. A tartós hajegyenesítést kínáló fodrászszalonok vendégei pedig a következő zavaró tüneteket sorolták fel: hajhullás, kiütés, hólyagos bőr, fekélyek a szájban, szédülés, hányás, légzési nehézségek – írja a Sun. Szakértők szerint ha a fejbőrön keresztül felszívódik, a hajnövekedést is gátolhatja.

A formaldehid ...

...szerves vegyület, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag. Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben rákkeltő hatású anyaggá minősítette. A formaldehid mindenhol előfordul a környezetben. Természetes úton létrejön növényi és állati szervezetek anyagcseretermékeként, sőt az emberi szervezetben is megtalálható ilyen formában, de számos természetidegen anyagból is képződhet köztes termékként. Számtalan emberi tevékenység során is keletkezik: iparilag gyártják, a dohányfüst, az autómotorok égéstermékei is tartalmazzák. Környezetünkben elsősorban belső terekben lehet jelentős a mennyisége, különösen új bútorok beszerzése, vagy lakásfelújítás, ill. házépítés után. A fából készült bútorok, padlók, ajtók, ablakkeretek (farost- és rétegelt lemezek formaldehid alapú műgyanta ragasztóanyagai), továbbá a padló, a mennyezet és a falak szigetelőanyagai (hang- és hőszigetelő habok) tartalmazhatnak formaldehidet.

Forrás: kockazatos.hu


Az Egyesült Államokban a legkelendőbb termék, a Brazilian Blowout gyártója ellen kétszázan perelnének, mert állításuk szerint egészségkárosító hatása van a löttynek. Bár Kanadában már 2010-ben betiltották, a gyártók ragaszkodnak ahhoz, hogy teljesen biztonságos a használata. Az EU-ban érvényes szabályok szerint csak olyan egyenesítőszer használható, amely 0,2 százaléknál kevesebb formaldehidet tartalmaz, az Egyesült Államokban azonban egyes helyeken olyan termékekre bukkantak, amelyekben ennek a mennyiségnek az ötvenszerese van. Az egészségügyi hatóságok figyelmeztették is a fodrászszalon-tulajdonosokat és alkalmazottaikat, hogy milyen veszélyes is a formaldehid. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy a formaldehidmentes termékek használta sem feltétlenül veszélytelen, ugyanis lehet, hogy metilénglikolt tartalmaznak, amely bizony formaldehiddé tud alakulni, főleg ha egy hajsütővas is szerepel a történetben.

Nagy Britanniában egy szervezet (Cosmetic, Toiletry and Perfumery Association) egy évvel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a szer talán nem is olyan biztonságos annak függvényében, amik kiderültek róla, másrészt hiába állítják azt, hogy természetes alapanyagokból készült, biztos, hogy vannak benne vegyi anyagok. Hivatalos figyelmeztetést mindenesetre nem adtak ki az illetékesek – állítja egy brit ügyvéd, Karen Jackson. Nikki Henderson, egy londoni fodrászszalon munkatársa elmondta, hogy a tartós hajegyenesítés nagyon népszerű a vendégeik körében, de ők ügyelnek arra, hogy formaldehid-mentes termékeket használjanak.

Az illetékesek – nem alaptalanul – attól tartanak, hogy egyes brit szalonok is figyelmen kívül hagyják a veszélyeket. Tavaly összesen négy terméket – a Brazilian Blowoutot, a Coppolát, a Global Keratint és a KeraStraightet – száműzték a polcokról, ennek ellenére az év elején több szalonban is találtak belőlük az Egyesült Királyság területén.

A nem megfelelő alkalmazás okozhatott problémát

Mint Zsidró Tamástól megtudtuk, körülbelül egy-másfél éve kezdődött a brazil tartós hajkiegyenesítés diadalmenete, és eleinte valóban tartalmaztak formaldehidet a termékek, de most már nem ez a helyzet, tényleg természetes alapanyagokból állítják össze a szert. Hozzátette, valószínűleg olyan helyeken adódtak problémák a formaldehides készítményekkel, ahol nem alkalmazták megfelelően, vagyis biztos, ami biztos alapon túl sokat raktak belőle a vendég hajára, és amikor kihúzták, gőz fejlődött. Zsidró nem hiszi, hogy megfelelő szaktudás mellett egészségkárosodás fenyegetne bárkit is.

Ön bevállalna egy ilyen hajkiegyenesítést?

„Londonban beszéltem egy kollégámmal, akinek a szalonja a brazil tartós hajkiegyenesítésre specializálódott, naponta több mint tíz alkalommal végeznek ilyet, és nem tapasztaltak semmilyen problémát. Ez a módszer egyébként igazi áldás azoknak, akik már évek óta nem tudnak mit kezdeni a frizurájukkal, mert túl göndör, szöszös, állandóan formázni kell. Három-négy havonta kell visszajárni, hajtípustól függően maximum négyórás munkáról van szó, és 10-30 ezer forintba kerül alkalmanként” – nyilatkozta a mesterfodrász.

A szalonokat természetesen Magyarországon is ellenőrzik, az ÁNTSZ évente kétszer teszi tiszteletét az üzletekben, és általában bejelentés nélkül érkeznek. Persze a hatóság nem tud eljutni azokhoz a fodrászokhoz, akik mondjuk a lakásukon fogadják vendégeiket, vagy éppen ők mennek házhoz. Hogy a szakemberek pontosan milyen vegyi anyagokat használhatnak milyen feltételek mellett, egy szigorúan ellenőrzött vegyszerkönyv tartalmazza.